10 fontos új szabályváltozás az utakon Nagy-Britanniában 2022-től, ami mindenkit érint 1

Új év, új szabályok… Nincs ez máshogy idén sem. 2022 egy sor új közúti törvényt hoz az Egyesült Királyság járművezetőinek – beleértve a szigorúbb telefonhasználattal kapcsolatos szabályokat és a KRESZ frissítéseit. Mielőtt legközelebb volán mögé ülnél, érdemes felfrissíteni az eddigi ismereteidet, hogy elkerülj egy esetleges pénzbírságot vagy néhány nem kívánt büntető pontot a jogsidon. Íme tehát a 2022-es új közúti törvények és szabálymódosítások.

10 fontos új szabályváltozás az utakon Nagy-Britanniában 2022-től, ami mindenkit érint 3

Telefonok használatával kapcsolatos változások

A Fényképezés és videózás is szabálysértésnek fog minősülni, a dalok kiválasztása is a lejátszási listából, és a telefonon való játszás is. Ennek a szabálynak a be nem tartása 200 GBP fix büntetésbe és hat pontba kerülhet a jogosítványon. Ha a telefonodat kihangosítón használod, az úgy viszont továbbra is oké.

Egy fontos változás az utakon

A KRESZ módosítását javasolták annak érdekében, hogy javítsák a közlekedés biztonságát a veszélyeztetettebb úthasználók, például a kerékpárosok és a gyalogosok körében, akik a legnagyobb valószínűséggel sérülhetnek meg egy balesetben. A vezetési törvények ezen változásai a tervek szerint 2022. január 29-től lépnek életbe. Mostantól az autósok felelőssége lesz, hogy figyeljenek a kerékpárosokra, gyalogosokra vagy lovasokra. Például, amikor egy autó bekanyarodik egy útra, vagy lehajt egy útról, meg kell állnia, hogy átengedje a gyalogosokat.

Az útkereszteződésekben egyenesen haladó kerékpárosok ezentúl elsőbbséget élveznek a be- vagy kikanyarodó, illetve sávot váltó járművezetőkkel szemben.

Az autósoknak ezen kívül oda kell még figyelnie ezekre:

  • Egy autónyi helyet kell hagyni a kerékpárosoknak, lovasoknak és gyalogosoknak
  • Ha lovak mellett haladnak el, 10 mérföld/óra sebesség a max, kerékpárosok mellett pedig 30 mérföld/óra
  • A gyalogosokat legalább két méteres távolságban kell kikerülni, amikor az úton haladnak, mert nincs járda

Járdán parkolási tilalom

Londonban már tilos a járdán való parkolás, de az Egyesült Királyság többi részén is betiltják. A szabályszegők országszerte 70 font bírságot kaphatnak majd, ha a változtatást jóváhagyták.

Új chip, ami a sebességet szabályozza

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács szerint évente 26 000 közúti haláleset történik Európában, és ennek az egyik fő oka a sebesség. A kutatás eredményeként új sebességkorlátozó szoftvert fejlesztettek ki, Intelligent Speed ​​Assistance rendszer (ISA) néven. 2022. július 6-tól minden Európában értékesített új járművet kötelező ISA-val szerelnek fel, hogy az autók az Egyesült Királyság sebességhatárain belül maradjanak, és ezzel javítsák a közúti biztonságot. Az ezt megelőzően forgalomba hozott modelleket legkésőbb 2024 májusáig kell felszerelni velük.

Új tiszta levegő zónák

Manchester és Bradford idén bevezeti saját tiszta levegőjű zónáját. 2022. május 30-tól indul a Manchester Clean Air Zone. A Bradford Clean Air Zone bevezetésének dátuma még nem ismert. A Manchester Clean Air Zone Bolton, Bury, Manchester, Oldham, Rochdale, Salford, Stockport, Tameside, Trafford és Wigan területére terjed ki.

Nincs több villogó fény

A lámpák villogtatása mindig is általánosan elfogadott jelzés volt arra, hogy „mehetsz” vagy „köszönöm”– de mostantól már nem. Az új szabályok értelmében a lámpát villogtatni már csak akkor szabad, ha azt akarod jelezni a többi autósnak, hogy ott vagy, és vegyenek észre.

Elektromos járművek (EV) töltőkábelei

Az új KRESZ először említi az elektromos autók töltőkábeleit. Senki nem hagyhatja őket az utcán szanaszét, ahol megsérthetik vagy akadályozhatják a gyalogosokat.

Elektromos jármű töltőpontok

2022-ben új törvény lép életbe, amely előírja, hogy az új építésű otthonokban és épületekben az elektromos autók számára töltőpontokat kell biztosítani. Ez további kb. 145 000 töltőállomást jelent az országban. Az alapvető gyorstöltők körülbelül 800 fontba kerülnek – a kormány azonban némi anyagi támogatást kínál azoknak, akiknek szükségük van rá a beszereléséhez.

Vontatási szabályok

Azok a sofőrök, akik 1997 után vizsgáztak sikeresen, immár újabb vizsga letétele nélkül vontathatnak pótkocsit. A változtatásnak november 15-én kellett volna megtörténnie, de végül december 16-án fogadták el.

Intelligens autópályák

Az intelligens autópályák 2022-ben a széleskörű biztonsági aggályok ellenére egyre gyakoribbak lesznek. A Portsmouth és Southampton közötti M27-es szakasz hamarosan új intelligens autópályává alakul. A piros „X”-szel jelölt sávok nem lesznek használhatók. Az X azt jelenti, hogy egy jármű sürgős megállásra használja a sávot, amely általában amúgy nyitott a forgalom számára. Ha valakit rajtakapnak, hogy ezen sávok valamelyikén vezet, 100 GBP bírságot és három pontot kap a jogosítványára.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után