Hihetetlen, de akár £1,000-ra is büntethetnek Nagy-Britanniában, ha „rossz kézzel nyitod ki a kocsiajtót” 1

Bármennyire is extrém és hihetetlen, egy viszonylag új szabály értelmében Nagy-Britanniában a sofőrök akár 1000 font pénzbírsággal is büntethetők, ha rossz kézzel nyitják ki a kocsi ajtaját, köszönhetően a KRESZ szabálymódosításainak.

Hihetetlen, de akár £1,000-ra is büntethetnek Nagy-Britanniában, ha „rossz kézzel nyitod ki a kocsiajtót” 3

A szóban forgó szabály értelmében a sofőröknek az ajtótól távolabb eső kezüket kell használni az ajtó kinyitására, ezzel ügyelve jobban arra, hogy ne nyissuk rá azt egy épp elhaladó biciklisre és okozzunk neki súlyos sérüléseket. A volán mögött ülőknek tehát a bal kezüket kell használniuk, az utas oldalán ülőknek pedig a jobb kezüket.

A járművezetőknek és az utasoknak be kell tartaniuk a kerékpárosok védelmére vonatkozó tavaly bevezetett szabályt, hogy ne „vakon” nyissák ki az ajtót, ami egyébként a Cycling UK kampánycsoport becslései szerint évente durván 500 embernek okoz kisebb és néha nagyobb sérüléseket szerte az Egyesült Királyságban.

A mozdulat és az új szabály hátterében az áll, hogy ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki az ajtót, az arra késztet bennünket, hogy elfordítsuk a törzsünket az ajtó felé, és így a vállunk fölött elnézve akarva akaratlanul is látjuk, hogy jön-e épp valaki, még mielőtt kinyitnánk és kiszállnánk az autóból. Így elkerülhetjük azt, hogy csak hirtelen kinyitjuk az ajtót és valaki, aki épp arra jön, beleszáll.

A KRESZ-ben egész pontosan ez áll: „Ahol csak megteheti, az ajtót a nyitandó ajtóval ellentétes oldalon lévő kézzel nyissa ki; például a bal kezével nyissa ki a jobb oldalon lévő ajtót. Ez arra késztet bennünket, hogy elfordítsuk a fejünket, és elnézzünk a vállunk fölött. Így sokkal nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el az úton elhaladó kerékpárosoknak vagy motorosoknak, illetve a járdán lévő embereknek okozott sérülését.”

Ha megsebesítünk valakit az ajtó kinyitásával, akár 1000 GBP-ig terjedő pénzbírsággal sújthatók vagyunk. Büntetőpontokat viszont nem kapunk ilyenért a jogsinkra. A Cycling UK kampányolása kulcsfontosságú szerepet játszott az új módosítások bevezetésében.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után