Utasok ezreit érintő járattörlések a londoni repülőtéren, egy Wizz Air járat pedig kényszerleszállást hajtott végre Budapesten 1

A London Gatwick repülőtérre és onnan induló utasok ezrei nem tudtak elindulni, miután legalább 70 járatot töröltek – részben a repülőtéri irányítótorony személyzeti hiányát okolják az okozott fennakadásokért.

Utasok ezreit érintő járattörlések a londoni repülőtéren, egy Wizz Air járat pedig kényszerleszállást hajtott végre Budapesten 2

Az év egyik legforgalmasabb hetében a légi közlekedésben a sussexi repülőtéren a hétfő reggeli órákban egyre nagyobb késések alakultak ki. A délután közepén pedig megkezdődtek a járattörlések és elterelések. Harminc járatot törölt csak az easyJet, amely Gatwick területén messze a legtöbb járatot üzemeltető légitársaság. Többek közt két oda-vissza utat Genfbe és Párizs CDG-be. Két easyJet járatot átirányítottak Stanstedre is, mivel a kifutópálya túlzsúfolttá vált. A Vueling törölte a Bilbaóból, Párizsból és Rómából érkező és induló járatokat. A Wizz Air és a Norwegián négy-négy járatot nem tudott útnak indítani.

A gatwicki repülőtér a Twitteren ezt írta: „A ma esti fennakadásokat az irányítótorony utolsó pillanatban tapasztalt személyzeti hiánya, valamint az Európa-szerte rossz időjárási körülmények miatti légiforgalmi korlátozások okozták.”

A sussexi repülőtér szóvivője később azt mondta: „Gatwick több járatot indít Európába, mint bármely más brit repülőtér, és aránytalanul nagy hatással lehet rá a kontinensen jelentkező bármilyen fennakadás. Szorosan együttműködünk a partnereinkkel a fennakadások minimalizálása érdekében, és elnézést kérünk minden utastól, akit esetleg kellemetlenség ér vagy ért.”

Kedden az easyJet újabb tucatnyi járattörlést hajtott végre, beleértve a törökországi Bodrumba tartó járatot, és a légiforgalmi irányítási korlátozásokat jelölték meg a járatok felfüggesztésének okaként. A becslések szerint 11 000 utast érintettek összesen a járattörlések.

Az ide vonatkozó szabályok értelmében az utasok jogosultak arra, hogy a lehető leghamarabb foglaljanak számukra helyet egy az úti céljuk felé tartó járatra. De mivel a járatok jellemzően 90 százalék fölötti töltöttségi szinten vannak, kevés lehetőség van azonnali alternatívát találni mindenki számára. Annak ellenére, hogy a légitársaságok nem vállalták a felelősséget, nekik kell kifizetniük a számlát a szállodai szállásért és az utasok étkeztetéséért.

Mindeközben egy Wizz Air járatnak kényszerleszállást kellett végrehajtania Budapesten…

Kénytelen volt megszakítani útját a Wizz Air Korfuról Katowicébe tartó járata, majd biztonságosan landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A gép fedélzetén összesen 184 utas utazott, akiket le Kellett szállítani a gépről. Budapestről mentesítő járat vitte az utasokat Katowicébe, akik a Korfuról induló, útját Budapesten megszakító gépen utaztak – tájékoztatta a Wizz Air az MTI-t hétfő este.

Az értesülések szerint a Korfu-Katowice járat a fedélzetén észlelt különös szag miatt szakította meg útját. A szag eredetét még vizsgálják.

“A Wizz Air számára mindig utasai biztonsága az első és legfontosabb, így a kollégák jelen esetben is a legszigorúbb protokollnak megfelelően jártak el.” – nyilatkozta a történtek kapcsán a Wizz Air szóvivője.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után