Újabb fejlemények a Brexit megállapodás módosítása kapcsán 1

Lord Frost és Maros Sefcovic pénteki brüsszeli megbeszéléseit követően az EU azt mondta, hogy továbbra is „igazán sürgős” az Egyesült Királysággal az északír protokoll működésével kapcsolatos vita megoldása. Noha az Unió elismerte, hogy a megbeszélések során némi előrelépés történt, az Egyesült Királyságnak elmondásuk szerint el kell fogadnia azt a „nagy lépést” az EU irányából, hogy csökkentik az Ír-tengeren az ellenőrzések számát.

Újabb fejlemények a Brexit megállapodás módosítása kapcsán 3

„Most végre tovább kell lépnünk, és pontot kell tennünk ennek a kulcsfontosságú kérdésnek a végére. Ez a politikai jóakarat igazi próbája!” – olvasható Brüsszel közleményében.

Az EU továbbá azt is jelezte, hogy örömmel fogadja a brit kormány „hangnemváltását” az észak-ír protokollal kapcsolatos tárgyalások folytatása előtt. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke péntek délelőtti beszédében azt mondta: „Észlelem és örömmel fogadom a brit kormány hangnemének közelmúltbeli változását, és reméljük, hogy tettek is követik a szavakat.”

Ugyanakkor Sefcovic figyelmeztette is Londont, hogy a blokk „nem tárgyalja teljesen újra a protokollt”, mivel ez „kockáztatná Észak-Írország stabilitását, és szükségtelen is lenne, mert a protokoll keretein belül rendelkezésre állnak használható megoldások”.

A protokoll az EU egységes árupiacán belül tartja Észak-Írországot, aminek eredményeként bizonyos esetekben ellenőrizni kell a Nagy-Britanniából az Ír-tengeren áthaladó termékeket. Októberben az EU számos változtatást javasolt a probléma leküzdésének érdekében, amely megszüntetné az áruellenőrzések kb. 80 százalékát Észak-Írország és az Egyesült Királyság szárazföldi része között. A briteknek viszont úgy tűnik ez nem elég. Lord Frost korábban többször is kijelentette, hogy a 16. cikkely életbe léptetése lehet az egyetlen lehetőség, ha az EU nem hajlandó „még egy lépést tenni az Egyesült Királyság irányába”.

Korábban Írország európai ügyekért felelős minisztere arra figyelmeztetett, hogy a „kemény fickós” hozzáállás Észak-Írországgal kapcsolatban a britek részéről katasztrófához fog vezetni és mindeközben a régiót „a teljes instabilitás komoly veszélye fenyegeti”.

Eközben az Egyesült Királyság Brexit-minisztere, Lord Frost most a legutóbbi tárgyalásokat követően kijelentette, hogy továbbra is „jelentős változásra” lenne még szükség a tárgyalások kapcsán a Brexit utáni megállapodásokat illetően. Illetve sajnos továbbra sem zárta ki annak a lehetőségét, hogy London elindítja a 16. cikkelyt, hogy elérje céljait.   Forrás

Megosztás