Durvul a helyzet a Lockdownok miatt Európában: tüzet nyitott a rendőrség a tüntetőkre Hollandiában 1

Hét ember is megsérült, miután a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le a bevezetett korlátozások és a lockdown elleni demonstrációkon résztvevőkre Hollandiában. Zavargások törtek ki ugyanis Rotterdam belvárosában péntek este a kormány azon terveire reagálva, hogy korlátozzák az oltatlan emberek belépését egyes beltéri nyilvános helyszínekre.

Durvul a helyzet a Lockdownok miatt Európában: tüzet nyitott a rendőrség a tüntetőkre Hollandiában 3

A helyszínen kint lévő médiaszervezetek arról számoltak be, hogy eddig összesen legalább 20 embert tartóztattak le. A holland rendőrség megerősítette, hogy többen megsérültek, de nem tisztázták, hogy éles lőszerrel vagy gumilövedékkel lőttek-e a tüntetőkre.

A hatóságok kénytelenek voltak bezárni a város főpályaudvarát, mivel a balhézó tüntetők tüzeket gyújtottak és tűzijátékokat lövöldöztek az erőszakos tüntetés alatt. A közösségi médiában látható nyugtalanító fotókon látható, hogy legalább egy rendőrautót felgyújtottak, több másikat pedig összetörtek.

Durvul a helyzet a Lockdownok miatt Európában: tüzet nyitott a rendőrség a tüntetőkre Hollandiában 4

A kormány bejelentette, hogy olyan törvényt akar bevezetni, amely lehetővé tenné a vállalkozások számára, hogy az ország Covid Pass rendszerét csak a teljesen beoltott vagy a Covid-19-ből felépült személyekre korlátozzák. A beltéri nyilvános helyiségekbe való belépést biztosító igazolvány jelenleg azok számára is elérhető, akiket beoltottak, felépültek a Covid-19-ből, vagy akiknek a vírustesztje negatív lett. Mark Rutte javaslata szerint azonban azok, akiknek negatív a tesztje és még nem estek át a víruson, többé nem kaphatnák meg az igazolványt.

Durvul a helyzet a Lockdownok miatt Európában: tüzet nyitott a rendőrség a tüntetőkre Hollandiában 5

Az elmúlt napokban egyébként rekordszámú fertőzést regisztráltak az országban, és emiatt durván egy hete új részleges lockdown is életbe lépett.

Durvul a helyzet a Lockdownok miatt Európában: tüzet nyitott a rendőrség a tüntetőkre Hollandiában 6

Eközben máshol…

Magyarországon a kormány arról döntött, hogy szombattól zárt térben ismét kötelező lesz a maszkviselés, illetve védettségi igazolvánnyal lehet csak látogatni az 500 fő feletti rendezvényeket. Az egészségügyben pedig kötelező lesz a 3. oltás is.

Hétfőtől az egész országra kiterjedő lezárás lép életbe Ausztriában, jelentette be Alexander Schallenberg pénteken. Az osztrák kancellár elmondta, hogy a lezárás a tervek szerint tíz, de maximum húsz napig tart majd. A szigorítás mindenkire, oltottakra és oltatlanokra egyaránt vonatkozik, ám az oltatlanokra a későbbiekben is érvényes marad.

Több ezren vonultak utcára a szabadság nevében Ausztrália nagyvárosaiban, köztük Sydney-ben, Melbourne-ben és Adelaide-ben, tiltakozva egy járványügyi törvénytervezet ellen, miközben a kontinensországban tombol a járvány.

Nagy-Britanniában a brit kormány egyelőre nem jelezte, hogy Lockdown bevezetését tervezi, viszont az európai helyzetet figyelembe véve már semmi sem kizárt. A kormány szerint a „B” terv bevezetésére csak akkor kerül sor a téli hónapokra, ha tovább romlik a helyzet és nincs más megoldás, épp ezért most arra próbálnak egyre keményebben ösztönözni mindenkit, hogy adassa be a 2. illetve a 3. oltást is ha jogosult rá.    Forrás

Megosztás