A brit Brexit főtárgyaló követelései miatt teljes kudarcba fulladhatnak a tárgyalások az EU-val 1

A „kemény fickós” hozzáállás Észak-Írországgal kapcsolatban a britek részéről katasztrófához fog vezetni – mondta Írország európai ügyekért felelős minisztere, miközben arra figyelmeztetett, hogy a régiót „a teljes instabilitás komoly veszélye fenyegeti”.

A brit Brexit főtárgyaló követelései miatt teljes kudarcba fulladhatnak a tárgyalások az EU-val 3

Thomas Byrne felszólalt a téma kapcsán, miközben az EU és az Egyesült Királyság Brexit-tárgyalói találkoztak az Észak-Írország körül kialakult patthelyzet megoldása kapcsán. Byrne aggodalmát fejezte ki, mivel az Egyesült Királyság továbbra is a 16. cikkely elindításával fenyegetőzik, amely felfüggesztené a Brexit megállapodás azon részeit, amelyek megakadályozták, hogy Írország területén fizikai határvonalat kelljen felállítani.

Maros Sefcovic, az EU főtárgyalója várhatóan arra fogja sürgetni brit kollégáját, Lord David Frostot, hogy vesse el azon követelését, hogy az európai bíróság szerepe szűnjön meg az Észak-Írországgal kapcsolatos vitákban. A két fél között most Londonban folytatódó tárgyalások következő körének célja a Brexit utáni kereskedelmi megállapodások újrafogalmazása Észak-Írországot illetően.

Sefcovic meg van győződve arról, hogy Boris Johnson napokon belül úgy dönt, hogy aktiválja a 16. cikkelyt. A most zajló tárgyalásokon valószínűleg figyelmeztetni fogja Frostot egy ilyen lépés súlyos következményeire. „Felkészültünk, és ha muszáj, mi is megtesszük a szükséges válaszlépéseket” – mondta egy uniós diplomata. Ide tartozik a vámok azonnali újbóli kivetése, valamint a teljes Egyesült Királyság-EU kereskedelmi megállapodás vagy annak nagy részének felfüggesztése, amely ugyan nem lépne hatályba egy évig, de kompromisszum hiányában véget vetne a két fél közti „nincs vám, nincs kvóta” megállapodásnak.

Egy ilyen fordulat óriási érvágás lenne a brit vállalkozások számára, amelyek már a világjárvány és a Brexit okozta ellátási lánc problémákkal is alig tudnak megbirkózni. Az üzleti életnek stabilitásra van szüksége, nem pedig arra a bizonytalanságra, amelyet további 12 hónapos Brexit-tárgyalások okoznának.

Arra a kérdésre, hogy fennáll-e a veszélye egy teljes körű kereskedelmi háborúnak a britek és az EU közt, Byrne a BBC-nek azt mondta: „Észak-Írországban igen komoly a teljes instabilitás veszélye, és pontosan ez motiválja az ír kormányt a protokollal kapcsolatos minden tevékenységünk kapcsán.”

Elmondta, hogy az érintett országok évtizedek óta dolgoznak együtt a régió stabilitásának biztosításán, és azt is hozzátette, hogy: „Úgy tűnik, most megosztottság van köztünk a brit kormány fenyegetése miatt, amely szerint fel akarják függeszteni a protokollt a 16. cikkely életbe léptetésével. Az továbbra sem teljesen világos számunkra, hogy pontosan mi miatt is mondogatják ezt”.

„Az Egyesült Királyság most azt akarja, hogy intenzív tárgyalásokba kezdjünk, és ennek örömmel teszünk eleget. De akkor az Egyesült Királyságnak is tennie kell egy lépést felénk, hogy biztosítsa hogy a tárgyalásoknak legyen valami értelme. A kormányzással és a bírósággal kapcsolatos kérdések kapcsán már eddig is világossá tettük, hogy úgy gondoljuk, hogy a britek által kitűzött célok elérhetetlenek.” – mondta egy EU-tisztviselő.

A protokoll az EU egységes árupiacán belül tartja Észak-Írországot, aminek eredményeként bizonyos esetekben ellenőrizni kell a Nagy-Britanniából az Ír-tengeren áthaladó termékeket. Októberben az EU egy sor változtatást javasolt, amely megszüntetné az áruellenőrzések kb. 80 százalékát Észak-Írország és az Egyesült Királyság szárazföldi része között. Lord Frost azonban szerdán kijelentette, hogy a 16. cikkely életbe léptetése lenne az egyetlen lehetőség, ha az EU nem hajlandó „még egy lépést tenni az Egyesült Királyság irányába”.

Byrne azt mondta, hogy „a borongós légkör és feszült hangulat ellenére nagyon örül”, hogy pénteken a tárgyalások folytatódnak.  Forrás

Megosztás