Újabb 6 energiaszolgáltató vállalat omlott össze Nagy-Britanniában 3 nap leforgása alatt 1

Az Egyesült Királyságban egyre súlyosabbá kezd válni a gáz- és áramválság. A CNG Energy a legújabb az energiaszolgáltatók listáján, amelyek csődbe mentek, és mintegy 41 000 újabb háztartást érint.

Újabb 6 energiaszolgáltató vállalat omlott össze Nagy-Britanniában 3 nap leforgása alatt 3

Az Omni Energy Limited, az MA Energy Limited, a Zebra Power Limited és az Ampoweruk Ltd. kedden szüntette be a kereskedést, ami körülbelül 23 700 háztartást és vállalkozást érint. A Bluegreen Energy Services, amely 5900 ügyfelet szolgált ki, pedig hétfőn omlott össze, ami azt jelenti, hogy összesen hat újabb energiaszolgáltató cég bukott be mindössze három nap leforgása alatt.

Az elmúlt 2 hónapban számos nagyobb vállalat, köztük Az Avro Energy és a Green illetve A Utility Point, a People’s Energy, a PFP Energy és a MoneyPlus Energy nevű cégek is becsődöltek.  Az Avro és a Green cégeknek együtt több, mint 750 000 ügyfelük volt. Az idei évben így összesen már 22 energiaszolgáltató cég dőlt be. Most pedig egyre többen attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság hetedik legnagyobb energiaszolgáltatója, a Bulb lesz a következő.

A közel 1,7 millió embert kiszolgáló cég a következő, amelyet a megugró nagykereskedelmi energiaárak a csőd szélére sodortak. A vezetőség állítólag a héten is megbeszéléseket folytat a financiális nehézségek áthidalása kapcsán, és a tárgyalások a hírek szerint “jól haladnak”.

Az Ofgem azt tanácsolta az ügyfeleknek, hogy ne essenek pánikba. Gillian Cooper, a Citizens Advice energiapolitikai részlegének vezetője azonban arra figyelmeztetett, hogy az ügyfelek lesznek azok, akik „bizonytalansággal, kényelmetlenséggel és végső soron magasabb számlákkal fizetnek majd az egész helyzetért, miközben a beszállítók dominók módjára borulnak fel egymás után”.

Az árak amúgy több tényező együttes hatására nőttek meg ilyen mértékben, mint pl. a hideg tél és a forró nyár, az idei évben meglehetősen kevés szél, valamint karbantartási munkák és egy tűzeset miatti kapacitásvesztés.

Az energiaár plafon azt jelenti, hogy a jelenlegi nagykereskedelmi villamosenergia -árak mellett papíron minden egyes brit fogyasztó veszteséget termel a cégeknek. A nagy szolgáltatók át tudták ezt hidalni azzal, hogy előre rögzített áron vásárolnak áramot. De a kisebb cégeknek sajnos nincs erre lehetőségük, mert nincs meg az anyagi hátterük ehhez.

A vállalkozások sokasága ment tönkre az emelkedő gázárak miatt, ami tovább emelte a villamos energia nagykereskedelmi árait. Az ügyfelek szerencsére továbbra is használni tudják a szolgáltatást, viszont az Ofgem új szolgáltatót fog kijelölni a fiókok átvételére.

Mit tegyek, ha energiaszolgáltatóm megszűnik?

Szerencsére továbbra is lesz gáz és áram a lakásban, még akkor is, ha az energiaszolgáltató tönkremegy, mivel az Ofgem, az Egyesült Királyság gáz- és villamosenergia -szabályozója új szolgáltatóhoz helyez át. Ez általában néhány hetet vesz igénybe, de az energiaellátás ez idő alatt nem fog megszakadni.

Ezután csak meg kell várni, amíg az új szolgáltató felveszi velünk a kapcsolatot. Az Ofgem azt mondja, hogy ő dönti majd el, kinek ki lesz az új szolgáltatója, a részleteket a honlapján és a közösségi médiában közlik majd a licitfolyamatot követően, hogy a lehető legjobb ajánlatot szerezzék meg az ügyfeleknek. Amíg ez a folyamat zajlik, az ügyfeleknek azt tanácsolják, hogy ellenőrizzék aktuális egyenlegüket, töltsék le a számlákat (ha lehetséges), és készítsenek fényképet a mérőórájukról.   Forrás

Még az eddiginél is £400-tal tovább nőhet a villanyszámla családok millióinak Angliában

Megosztás