Soha nem látott magasságokba emelkedett a munkaerőhiány Nagy-Britanniában: döbbenetes friss adatok 1

Rekord magasra nőtt a betöltésre váró munkahelyek száma az Egyesült Királyságban, és ezzel párhuzamosan a munkaadók pedig egyre nehezebben találnak munkaerőt a súlyosbodó munkaerőhiány közepette.

Soha nem látott magasságokba emelkedett a munkaerőhiány Nagy-Britanniában: döbbenetes friss adatok 3

A Toborzási és Foglalkoztatási Konföderáció (REC) nevű szervezet szerint a vezetési oktatók, a börtönőrök és a targoncavezetők is azon pozíciók közé tartoznak mostanra, amikből egyre nagyobb a hiány. A munkaadók a múlt héten 221 000 álláshirdetést raktak fel országszerte, ezzel összesen 2,7 millióra növelve a betöltetlen munkahelyek számát. A legnagyobb heti emelkedés a járművezető-oktatói állások számában volt tapasztalható (32 százalék), míg a festés és mázolás munkakörben volt a legnagyobb mértékű a csökkenés (17,8 százalék).

Nemrégiben az is kiderült, hogy az Egyesült Királyság hústermelői már elkezdték az EU-ba átszállítani a feldolgozandó levágott állatokat, majd azt követően újra importálják őket a szigetországba, ugyanis ott sincsen elegendő alkalmazott a munkafolyamatok elvégzésére.

Betöltésre váró pozíciók egyes szektorokban Nagy-Britanniában (2021 nyári statisztikák)

Soha nem látott magasságokba emelkedett a munkaerőhiány Nagy-Britanniában: döbbenetes friss adatok 4

Az REC szerint az álláshirdetések száma leghamarabb majd csak jövőre kezdhet el csökkenni. Bár a hírt valószínűleg örömmel fogadják azok akik munkát keresnek, ez sok vállalkozás számára nehézségeket okoz, hisz már így is nehezen találnak munkaerőt, miközben a gazdaság fokozatosan elkezd fellendülni a pandémia múlásával.

A vendéglátás, a logisztika és az építőipar is azon ágazatok közé tartozik, amelyeket a legkeményebben érinti a munkaerőhiány, amelyet a járvány, és az európai munkavállalók Brexit utáni távozása okoz. A vállalatok az egyre nagyobb kínált fizetések és jobb feltételek mellett is küzdenek, hogy a szükséges készségekkel rendelkező munkavállalókat megtalálják.

„A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a toborzási aktivitás továbbra is erős a karácsony előtti időszakban. Létfontosságú, hogy a fellendülés folytatódásával a kormány olyan intézkedéseket hozzon, amelyek segítik a vállalatokat, ezáltal növelve a termelékenységet és elősegítve a gazdaság növekedését.” – mondta Neil Carberry, a REC vezérigazgatója.

A munkaerőhiány súlyos fennakadásokat okoz az áruellátásban, és a fuvarozó cégek, raktárak és élelmiszer-feldolgozó üzemek küzdenek azért, hogy az árukat a tervezett rendeltetési helyre szállítsák. Ez kevesebb árut és áremelkedést jelent az ügyfelek számára. Chris Gray, a Manpower Group igazgatója szerint túl kevés jelölt van túl sok üresen álló pozícióra. A pubok, bárok és éttermek különösen súlyosan érintettek, és mostanra sokan küzdenek még a kezdő pozíciók betöltésével is.  Forrás

Megosztás