munka mezőgazdaság káposzta szedő

Zöldségszedő állásokra keresnek embereket, és évi 62 ezer fontnak megfelelő összeget kínálnak, hogy káposztát szedjenek a Lincolnshire -i farmok területén. Ez forintba átszámolva 25.8 millió jó magyar forint lenne évente.

munka mezőgazdaság káposzta szedő

A T H Clements and Son Ltd közzétett egy hirdetést egy munkáról az interneten, amellyel akár 30 font / óra (durván 12 500 Ft/óra) fizetést is el lehet érni. Ez 240 fontot jelentene egy nyolc órás munkanapra vagy tovább számolva 1200 fontra jönne ki egy 40 órás hét. Aki egy évig teljes munkaidőben dolgozna ilyen fizetés mellett, 62 400 font fizetésre számíthat.

Természetesen ez részben csak játék a számokkal, hiszen nem egész évben végzendő munkáról van szó, és a munka egyébként teljesítmény alapú, és a fent említett fizetés a legmagasabb teljesítményért jár, ami feltételezhetően nem hozható minden nap.

Ennek ellenére ez a kiemelkedően magas fizetés is jól mutatja a Covid és a Brexit által okozott nemzeti toborzási válság mértékét a gyümölcs- és zöldségszedési iparban. A farmokon az ilyen jellegű munkák elvégzését korábban nagyszámú kelet-európai munkavállaló csinálta, de az új bevándorlási szabályok megnehezítették ezt a folyamatot, így rengeteg vállalat került bajba a hatalmas munkaerő hiány miatt.

Az országban élő britek és külföldi származásúak közül nem jelentkeznek elegen ezekre a munkákra, így a cégek kénytelenek egyre ösztönzőbb ajánlatokkal előrukkolni.

A Bostonban, Lincolnshire területén levő T H Clements and Son két álláshirdetést tett közzé nemrégiben – az egyikben káposztaszedőket keresnek, a másikban pedig a brokkoli betakarításhoz keresnek embereket.

Robert Newbery, a Nemzeti Gazdálkodók Szakszervezetének regionális igazgatója szerint a Brexit „teljesen egyértelműen óriási hatással van” a gazdaságok munkaerő toborzási képességére. „Azok az emberek, akik korábban szabadon mozoghattak Európa területén belül, most a Brexit óta nem tudnak Nagy-Britanniába jönni dolgozni.” – tette hozzá.

A brit kormány most azt tervezi, hogy rövid távú vízumokat ad ki a külföldi munkavállalóknak annak érdekében, hogy megkönnyítsék a jelenlegi létszámhiány problémájának áthidalását, amely több iparágban tapasztalható. A húsfeldolgozó és a fuvarozó ipar például egyaránt jól járna a szabályok ideiglenes enyhítésével. A szezonális mezőgazdasági munkások számára kialakított rendszert, amely jelenleg 30 000 ember számára teszi lehetővé hogy hat hónapra az Egyesült Királyságba jöjjön dolgozni, lehet hogy ki fogják terjeszteni a húsfeldolgozó üzemekre is, ez azonban hivatalosan még nem került megerősítésre.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után