Akkora a munkaerőhiány Nagy-Britanniában, hogy a levágott állatokat az EU-ba kell átvinni feldolgozni 1

Az Egyesült Királyság hústermelői elkezdték az EU-ba átszállítani a feldolgozandó levágott állatokat, majd azt követően újra importálják őket a szigetországba. Ennyire súlyos a munkaerőhiány így a Brexit után több mint egy évvel.

Akkora a munkaerőhiány Nagy-Britanniában, hogy a levágott állatokat az EU-ba kell átvinni feldolgozni 3

A Brit Húsfeldolgozók Szövetsége (BMPA) elárulta, hogy a termelők egyre több marhahúst küldenek az Ír Köztársaságba a helyi henteshiányok miatt. Eközben az is kiderült, hogy a sertéshús termelők pedig elkezdik a sertéseket Hollandiába átküldeni vágásra és csomagolásra. Az így exportált hús ráadásul nem is jelölhető meg brit sertéshúsként az Egyesült Királyságban történő értékesítésre.

A BMPA szerint ez további 1500 fontba fog kerülni minden teherautónyi rakomány után. Ez magában foglalja a szállítási díjakat, valamint a Brexit vámkövetelményeket, például az export egészségügyi bizonyítványt minden egyes szállítmányhoz. Az Egyesült Királyságból exportált húst jelenleg ellenőrzik az EU-ban, azonban az Egyesült Királyságban az élelmiszerek és állati termékek Brexit utáni importellenőrzésének bevezetését 2022 júliusára halasztották.

A hír – amelyről először a Financial Times számolt be – nem sokkal azután kapott szárnyra, hogy a Brexit utáni munkaerőhiány és a vágóhidak kapacitáshiánya miatt eddig több mint 10 000 egészséges sertést kellett levágni a szigetországban. A szakképzett munkaerő hiánya, valamint az exportproblémák, a Covid-19 és a kínai kereslet csökkenése miatt az ágazatban egyre nagyobb a briteken rajta maradó húsmennyiség, amelynek pedig amúgy az Egyesült Királyság az egyik igen jelentős exportőre.

A jelentések szerint a szakképzett munkaerő létszáma legalább 15%-kal a normál szint alatt van az országban.

A BMPA a következőket mondta: “A bevándorlási szabályokat lazítani kell, hogy tapasztalt embereket szerezhessünk anélkül, hogy ki kellene őket képezni az azonnali, rövid távú probléma megoldására. Ezután embereket kell bevonzani, toborozni és kiképezni az Egyesült Királyságban. Ez azonban nyilván nem azonnali megoldás, mivel legalább 18 hónapos vagy még hosszabb időt igényel ezeknek az embereknek a betanítása.”

Eközben a National Farmers Union alelnöke, Tom Bradshaw a következőket mondta: “A mezőgazdasági vállalkozások mindent megtettek annak érdekében, hogy belföldi munkaerőt toborozzanak, de még az egyre versenyképesebb bérek is csekély hatást gyakoroltak, mivel a munkaerő létszáma annyira korlátozott. A rövid távú Covid Recovery Vízum az állandó szezonális munkavállalói program mellett hatékony és őszintén szólva létfontosságú megoldás lehetne az iparág sürgető szükségleteinek kielégítésére. Időt adna ráadásul arra is, hogy befektessünk a hazai munkaerő toborzásába.”     Forrás

Elképesztő, £62000-os éves fizetésnek megfelelő összegért keresnek káposzta szedőket Angliában

(Visited 1 times, 1 visits today)
Megosztás