Szuper hír! A vártnál is nagyobb mértékben csökkent az infláció Nagy-Britanniában 1

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint az infláció Nagy-Britanniában igen jelentős mértékben, egészen 7,9 százalékra esett vissza a júniusig tartó egy évben.

Szuper hír! A vártnál is nagyobb mértékben csökkent az infláció Nagy-Britanniában 3

Ez a vártnál nagyobb visszaesés – a májusi 8,7%-hoz viszonyítva –, a legtöbb elemző ugyanis 8,2%-os adatot prognosztizált erre a hónapra. 2022 márciusa óta ez a legalacsonyabb érték, ami azt jelzi, hogy az áremelkedések üteme végre szignifikánsan lelassulhat.

A szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a nemzet egyelőre még „messze van attól, hogy kikerüljön ebből a gödörből” a megélhetési költségek válsága ugyanis továbbra is háztartások millióit sanyargatja.

Grant Fitzner, az ONS vezető közgazdásza a mai bejelentés után a következőket mondta: „Az infláció jelentősen lelassult, és 2022 márciusa óta a legalacsonyabb éves szintre csökkent vissza, ami főként az üzemanyagárak csökkenése miatt következett be. Eközben a maginfláció is visszaesett, miután májusban 30 éves csúcsot ért el. Az élelmiszerárak inflációja kissé mérséklődött ebben a hónapban, bár az továbbra is nagyon magas szinten van.”

„Bár a gyártók költségei továbbra is magasak, különösen az építőanyagok és az élelmiszerek esetében, az árak növekedési üteme az elmúlt egy év során visszább esett, és a nyersanyagok összköltsége például 2020 vége óta először kezdett el csökkenni.”

Júniusban a második egymást követő hónapban mérséklődött az élelmiszer-infláció, méghozzá 14,6 százalékra, ami viszonylag jelentős visszaesés a májusi 15,4 százalékhoz képest. A friss élelmiszerek inflációja eközben még ennél is erőteljesebb ütemben mérséklődött a májusi 17,2 százalékról 15,7 százalékra, elsősorban annak köszönhetően, hogy a kiskereskedők csökkentették az alapvető élelmiszerek, köztük a tej, a sajt és a tojás árát.

Rishi Sunak, akinek a népszerűsége a hivatalba lépése óta a legalacsonyabb szintre zuhant, azt vállalta, hogy az év végére felére csökkenti az inflációt. A mai visszaesés ellenére a közgazdászok általános véleménye az, hogy a miniszterelnök nem fogja tudni beváltani a választóknak tett ígéretét.

Grant Shapps energiabiztonsági miniszter szerint az infláció továbbra is „túl magas”, de legalább „jó irányba halad”. A Times Radionak nyilatkozva azt mondta:

„Jó látni, hogy az inflációs adatok ilyen mértékben csökkennek. Sok mindent tettünk azért, hogy megpróbáljuk támogatni az embereket a magas infláció és egekbe szökő energiaárak közepette. Jó látni, hogy ez kezd kifizetődni, miközben az infláció 7,9%-ra csökken. Még mindig túl magas és sok plusz költséget jelent, de most már legalább a megfelelő irányba haladunk.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után