Skócia megpróbál kilépni az Egyesült Királyságból: újabb népszavazás jön 1

Jövőre egy második skót függetlenségi népszavazásra kerül sor – közölte az SNP. Angus Robertson, MSP azt mondta, hogy pártja tervei szerint 2023 októberében kérik ki a skótok véleményét és próbálnak meg majd függetlenedni.

Skócia megpróbál kilépni az Egyesült Királyságból: újabb népszavazás jön 3

A szenior miniszter a Radio Scotlandnak azt nyilatkozta: „Az első miniszter tegnap világossá tette, hogy az elkövetkező hetekben bejelentést kíván tenni a skót parlament előtt a jövő októberben tartandó népszavazással kapcsolatos tervekről. Teljes mértékben meg vagyok elégedve azzal, hogy elkezdődik a tájékoztató közzététele, hogy ez hogyan fog megvalósulni. Tökéletesen megfelelő lehetőség áll rendelkezésünkre mind a jogszabályok elfogadására, mind arra, hogy az emberek alaposan megvizsgálják a skót kormány által közzétenni kívánt tájékoztatót.”

Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság kormánya engedélyezné-e a második szavazást. David Cameron korábban a 2014-es szavazás előtt hozzájárult a 30. cikkely szerinti rendelet kéréséhez, amely a népszavazás lehetővé tétele érdekében ideiglenes hatáskör-átruházást jelentett. Robertson ma kijelentette, hogy „nincs indoka” arra az Egyesült Királyságnak, hogy a kormánya megtagadja Skóciától az újabb szavazás lehetőségét.

A miniszter megjegyzései azután hangzottak el, hogy a nacionalisták azt mondták, ilyen szavazásra 25 évig nem szabadna hogy sor kerüljön. Nicola Sturgeon tegnap új kampányt indított az újabb szavazás érdekében, amikor nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amely leírja a gazdasági és társadalmi különbségeket Skócia és más európai országok között, és a hiányosságokat annak tulajdonítja, hogy nem rendelkezik egy független ország teljes jogkörével.

Azt nyilatkozta, hogy a miniszterelnök „legyen demokrata”, és azt állította, hogy ha az Egyesült Királyság kormánya tiszteletben tartja a demokráciát, akkor lehetővé teszi a népszavazás megtartását, ahogyan az 2014-ben is történt. Boris Johnson erre úgy reagált, hogy a skót nép a 2014-es népszavazáson már jelezte az álláspontját.

Mark Spencer miniszter később azt mondta a képviselőknek, hogy az ügy újbóli megfontolása előtt 25 évnek el kell telnie. Utalva Alex Salmond volt első miniszternek a 2014-es népszavazás előtti megjegyzéseire, miszerint ez „olyan lehetőség, ami generációnként egyszer adatik meg”, Spence azt mondta: „Azt hiszem, a nemzedékenként egyszer az biztosan nem öt év. Azt hiszem, ez közelebb lenne a 25 évhez, mielőtt újra meg lehetne próbálni.”

Nicola Sturgeon a közeljövőben „jelentős fejleményeket” ígért arra vonatkozóan, hogyan lehetne egy ilyen szavazást megtartani anélkül, hogy a Westminster felhatalmazást adna rá. Kijelentette, hogy a függetlenség melletti skót képviselők „döntő többségben vannak”, és azzal érvelt, hogy ennek eredményeként a skót parlamentnek „vitathatatlan demokratikus mandátuma” van.

Az első miniszter ettől függetlenül elismerte, hogy a skót parlament népszavazási törvényhozási jogát „vitatják”, és hozzátette, továbbra is nyitott a tárgyalásokra a brit kormánnyal a szükséges jogköröket illetően. De Sturgeon azt is elmondta, hogy a skót kormánynak meg kell keresnie a módját egy újabb népszavazás megtartására, ha nem érkezik erre engedély az Egyesült Királyság kormányától.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után