Rengeteg EU állampolgár kerülhet bajba és akár ki is toloncolhatják a letelepedett státusz körüli bonyodalmak miatt 1

Oxfordi akadémikusok nemrég arra figyelmeztettek, hogy több mint kétmillió uniós állampolgár és családja rendelkezik ideiglenes bevándorlói státusszal, ami azt jelenti, hogy akik nem figyelnek oda elveszíthetik a tartózkodási jogukat, és ki is utasíthatják őket az országból. Természetesen aki időben reagál annak nincs miért aggódnia, de sokan vannak, akik nem elég tájékozottak, és még azzal sincsenek tisztában, hogy újra jelentkezni kell majd a “rendes” letelepedett státuszért.

Rengeteg EU állampolgár kerülhet bajba és akár ki is toloncolhatják a letelepedett státusz körüli bonyodalmak miatt 3

Az Oxfordi Egyetem Migrációs Intézetének új jelentése megkongatta a vészharangot az úgynevezett „pre-settled státusz”-szal rendelkezők kapcsán, amely megköveteli az emberektől, hogy öt éven belül újra jelentkezzenek, vagy nem tartózkodhatnak tovább jogszerűen az országban. Ezt a státuszt olyan személyek kapták meg, akik már a munkaerő szabad áramlásának 2020 decemberi lejárta előtt az Egyesült Királyságban laktak, de még kevesebb, mint 5 éve tartózkodtak csak az országban.

Azok, akik nem jelentkeznek újra időben, elveszítik a lakhatáshoz, munkához, vagy épp a támogatások igényléséhez való jogukat – a belügyminisztérium pedig kitoloncolhatja őket az országból. A fő probléma az, hogy rengetegen vannak olyanok, akik jó eséllyel nem tudják, vagy nincsenek vele pontosan tisztában, hogy mit kell tenniük, vagy mikor, és hogy milyen következményekkel jár, ha nem cselekszenek időben.

„Az emberek gyakran azt látják csak, hogy oké, több mint ötmillió uniós polgár jelentkezett sikeresen az EU új bevándorlási rendszerébe, és azt feltételezik, hogy akkor ezzel tulajdonképp meg is volnánk. Hát ez nem így van. A pre-settled státusszal rendelkező kb. kétmillió ember közül néhány számára a folyamat nehezebb lesz, mint először volt. ” – mondta Dr. Marina Fernandez-Reino, az Oxfordi Egyetem Migrációs Intézetének vezető kutatója és a jelentés szerzője.

„Míg a legtöbb jelentkező nagyon egyszerűnek találja a folyamatot, a kiszolgáltatottabb csoportok számára nagyobb kihívást jelenthet. Az elmúlt három év során világossá vált, hogy egyeseknek sokkal nehezebb jelentkezni a rendszerbe, például bántalmazás áldozatainak, gyenge angoltudással rendelkezőknek vagy egészségügyi problémákkal küzdőknek. Közülük sokan küzdenek majd a letelepedett státusz megszerzésével, különösen, ha a következő években kevesebb támogatás áll majd rendelkezésükre.”

A szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy a pre-settled státuszból való váltásra irányuló második kérelem „megterhelőbb”, mint az eredeti kérelem, mert több dokumentációt igényel – és bizonytalan az emberek számára elérhető támogatás mértéke. Lényeges emellett, és tovább nehezíti a dolgot, hogy az eredeti egységes határidőtől eltérően a program ezen szakaszában minden egyén határideje eltérő lesz, ami nehézségeket okoz abban a tekintetben, hogy mindenki megfelelően és egységesen informálva legyen a saját státuszának lejárati dátumáról.

„A két eltérő státusz egy helyett elkerülhetetlenül növeli a rendszer összetettségét, és növeli annak kockázatát, hogy egyesek nem értik a két státusz közötti különbségeket, beleértve az újbóli jelentkezés szükségességét is, amennyiben pre-settled státusszal rendelkeznek… Arról nem is beszélve, hogy a projekttel kapcsolatban megkérdezett támogató szervezetek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a pre-settled státuszt kapók egy része nem értette meg még azt sem, hogy ez ideiglenes, és hogy másodszor is jelentkezni kell majd, ha eljön az ideje, hogy megkapják a rendes letelepedett státuszt.” – olvasható a jelentésben.

A belügyminisztérium szóvivője a következőt válaszolta a rendszerrel kapcsolatban: „Az Egyesült Királyság régóta fennálló álláspontja, hogy az EU új bevándorlási rendszere alapján előzetes letelepedési (pre-settled) státuszt kapott uniós polgároknak és családtagjaiknak kérvényezniük kell a letelepedett státuszt, mielőtt a pre settled státuszuk lejár ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban maradhassanak.”

“Ez biztosítja számukra a bevándorlási státuszukat, és ennek bizonyítékait, amelyekre szükségük lesz ahhoz, hogy hozzáférjenek jogaikhoz és jogosultságaikhoz az Egyesült Királyságban. A letelepedett státusz iránti kérelem megkövetelése lehetővé teszi számunkra, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a személy teljesíti-e a szükséges kritériumokat, és átment-e a megfelelő biztonsági ellenőrzéseken. Emlékeztetni fogjuk őket arra, hogy a pre-settled státuszuk lejárta előtt kérelmet kell benyújtaniuk. Emellett a késve leadott jelentkezéseket is el fogjuk fogadni, ha arra ésszerű indok van.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után