Figyelem! Mostantól akár 1000 fontra is büntethetnek bárkit, aki vezetés közben telefonozik Nagy-Britanniában – itt van minden, amit tudni kell 1

A szigorú új szabályok gyakorlatilag szinte bármilyen körülmények között szabálysértésnek nyilvánítják a mobiltelefon kocsiban történő használatát a szigetországban. A sofőrök pénzbírságot kaphatnak, ha a kormány mögött ülve akár csak megérintik a mobiltelefont – és ugyanez vonatkozik még az utasokra is, persze csak bizonyos körülmények között, a szigorú új szabályok értelmében.

Figyelem! Mostantól akár 1000 fontra is büntethetnek bárkit, aki vezetés közben telefonozik Nagy-Britanniában – itt van minden, amit tudni kell 3

Az autósoknak mostantól az új szigorú szabályok szerint „gyakorlatilag bármilyen körülmények között” tilos kézben tartott mobiltelefont vagy hasonló eszközt, például táblagépet használni. A szabály akkor is vonatkozik mindenkire ha állunk a forgalomban pl egy piros lámpánál, valamint a tanuló vezetőt felügyelő utasokra szintúgy.

Akit vezetés közben mobil eszköz használatán kapnak, az akár 1000 fontig terjedő pénzbírságot és hat büntetőpontot kaphat a jogosítványára vagy teljesen eltilthatják a vezetéstől egy időre.

A hatályos szabályok már eddig is szabálysértésnek minősítették azt ha valaki SMS-ezik vagy telefonál a telefonját a kezében tartva a volán mögött. A Közlekedési Minisztérium azonban frissítette a KRESZ-t, hogy szinte minden fajta felhasználásra kiterjedjen, beleértve a fotózást, videózást vagy a lejátszási listában való keresgélést, így megszüntetve azt a kiskaput, amelyet korábban rendszeresen használtak a sofőrök, akik azt állították, hogy nem interaktív kommunikációra használják eszközüket, hogy elkerüljék a büntetést.

Az új szabályok szerint az autósok vezetés közben nem vehetik fel a telefont vagy hasonló eszközt még annyi időre sem, hogy számot tárcsázzanak, majd a beszélgetés idejére visszahelyezzék a tartóba. Az egyetlen kivétel az, ha valódi vészhelyzetben hívják a 999-et vagy a 112-t, amikor nem biztonságos vagy nem célszerű megállni. Egy másik kivétel, ha a telefonunk segítségével kell fizetnünk egy autós gyorsétteremnél, vagy más olyan helyen ahol az autóban ülve kell a tranzakciót végrehajtani. A járműnek azonban ezalatt állnia kell, és az árut vagy szolgáltatást az érintés nélküli fizetéssel egy időben vagy röviddel azután kell átvenni.

Szerencsére a telefonokat továbbra is tudjuk használni, ha az a tartójába van bepattintva és egy pillanatra sem vesszük a kezünkbe. Mindazonáltal mindig vállalni kell a felelősséget a vezetésért, és szabálysértés miatt még így is eljárás indulhat bárki ellen, ha a rendőrség úgy találja, hogy nem tartjuk/tartottuk megfelelően uralmuk alatt a járművünket.

A járművezetők kézi távirányító alkalmazással vagy eszközzel is leparkolhatják járművüket, de az alkalmazásnak vagy eszköznek legálisnak kell lennie, és nem veszélyeztethet másokat. Az autósok figyelmét emellett nem szabad elterelni olyan beépített rendszerekkel, mint pl a műholdas navigációs rendszerek, vagy a torlódásra figyelmeztető rendszerek.

A KRESZ-t január végén frissítették, és mostantól tartalmazza a „úthasználók hierarchiáját”, valamint új szabályt a gyalogosok számára kereszteződésekben történő elsőbbségadásról. Erről bővebben itt olvashattok. A KRESZ Angliában, Skóciában és Walesben egyaránt érvényes.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után