Rengeteg embernek elfogytak a tartalékai Nagy-Britanniában, és már nem tudnak miből visszább venni, ha jön egy újabb nagy áremelés 1

Az Egyesült Királyságban mostanra kb. minden nyolcadik ember tart lassan ott egy közvéleménykutatás szerint, hogy költségvetése már túlságosan szűkre van szabva ahhoz, hogy megbirkózzanak az idén az energiaszámlák még egy újabb meredek emelésével.

Rengeteg embernek elfogytak a tartalékai Nagy-Britanniában, és már nem tudnak miből visszább venni, ha jön egy újabb nagy áremelés 3

A Legal & General nyugdíjkezelő cég felmérése szerint az emberek csaknem 70%-a már most is kényszerül csökkenteni a kiadásait, miközben az infláció lassan 10% felé kúszik. A közüzemi számlák várhatóan átlagosan újabb évi 693 fonttal emelkednek az energiaárak áprilisi emelését követően, miközben az autók üzemanyagköltségei szintén rekordmagasságot értek el.

De várhatóan az árplafon emelése okozza majd a legtöbb gondot a családok számára, mivel a fűtésre pont a téli hónapok során költünk sokkal többet. Az árplafon idei második felülvizsgálata a számlák újabb „jelentős növekedését” eredményezheti a közgazdászok állítása szerint. Olyan hírek is elhangzottak a napokban, hogy az éves energiaszámla maximuma egy átlagos családnak rövidesen a 4000 fontot is elérheti.

A Legal & General 20 000 embert kérdezett meg a Rebuilding Britain Index közvéleménykutatás keretein belül, hogy hogyan tervezik kezelni az egyre növekvő számlákat. A kérdőív célja feltárni, hogy Nagy-Britannia gazdasága hogyan lábadozik a világjárványból, és az összegyűjtött adatokat háromhavonta frissítik.

Összesen 13% választotta a legpesszimistább választ a megkérdezettek közül, vagyis: „Nem fogunk tudni megbirkózni vele – nincs már semmi, amiből vissza tudnánk vágni.” További 28% mondta azt, hogy csak akkor lesz képes megbirkózni egy újabb emeléssel, ha „jelentős költségcsökkentéseket” hajt végre, míg mindössze 19% mondta azt, hogy egyáltalán nem kell visszavennie semmiből.

Az évi 20 000 fontnál kevesebbet keresők körében 28%-ra nőtt azoknak az aránya, akik attól tartanak, hogy nem lesznek képesek megbirkózni a kialakulóban levő helyzettel. Az azonos korcsoportba tartozó emberek több mint egyharmada azt mondta, hogy csak jelentős csökkentésekkel tud megbirkózni az újabb áremelkedésekkel.

Összességében pedig a megkérdezettek közel fele nyilatkozott úgy, hogy a következő évben a lakbér- vagy jelzáloghitel-fizetés terén valószínűleg tartozást fog felhalmozni.

A kormány eközben egy 15 milliárd GBP értékű támogatási csomagot kezdett el kiosztani az elmúlt hónapban, amely egyszeri (több részletben utalt) 650 GBP összegű segítség azon háztartások számára, amelyek universal creditben részesülnek, és 400 GBP összeget kedvezmény formájában szinte minden család számára.

Nigel Wilson, a Legal & General vezérigazgatója örömmel fogadta a támogatást, de kijelentette, hogy alapos „újragondolásra” van szükség a „jelenlegi válságot tápláló mögöttes egyenlőtlenségek” kezeléséhez.

Wilson hozzátette: „A leginkább aggasztó, hogy a megélhetési költségek válságának hatásai az Egyesült Királyság egyes részein súlyosabban érezhetők, mint másokon. Ez pedig a meglévő demográfiai és földrajzi egyenlőtlenségek kiszélesedésével fenyeget.”

A Bank of England jelezte, hogy ezen a héten fél százalékponttal emelheti a kamatot, mivel az infláció idén ősszel elérheti a 12 százalékot is. A bank úgy véli, hogy az infláció jövőre csökkenni fog, és az utána következő évben 2%-ra süllyed majd vissza, de megfogadta, hogy határozottan fellép majd annak érdekében, hogy az árak emelkedési üteme semmiképp se így haladjon tovább.

A bérek a közelmúltban emelkedő tendenciát mutatnak, de ez leginkább annak tudható be, hogy a munkaadók egyszeri bónuszokat kínálnak a munkaerő bevonzására vagy megtartására.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után