Brutális új előrejelzés: meg fog triplázódni az éves energiaszámla és rövidesen közel 4000 GBP-re emelkedhet az átlagos családok számára Nagy-Britanniában 1

Az energiaszámlák megháromszorozódhatnak a tavaly fizetendő összegekhez képest, ami a brit háztartások életszínvonalára mért újabb és még súlyosabb csapás lesz – figyelmeztettek brit közgazdászok.

Brutális új előrejelzés: meg fog triplázódni az éves energiaszámla és rövidesen közel 4000 GBP-re emelkedhet az átlagos családok számára Nagy-Britanniában 3

Egy átlagos háztartás 500 GBP körüli havi energiaszámlával nézhet szembe 2023 januárjától, az éves energia árplafon pedig 3850 GBP-ra emelkedhet az átlagos Nagy-Britanniában élő család számára, ami jóval meghaladja az év elején a számlák növekedési ütemére vonatkozó, már amúgy is meglehetősen borús előrejelzéseket is.

A BFY Group közmű-tanácsadó előrejelzése azt követően született, hogy Oroszország további lépéseket tett Európába irányuló gázszállításának csökkentése érdekében, ami még jobban megfojtja a piacot. Az ország drasztikusan csökkentette több európai állam gázellátását az Ukrajna elleni háború óta. A konfliktus jelentősen megnövelte az élelmiszer-, benzin- és belföldi energiaköltségekre nehezedő nyomást.

„Ha visszatekintünk a tavalyi év azonos időszakára, a számláink a háború miatt valószínűleg azok háromszorosai lesznek januárra.” – mondta Gemma Berwick, a BFY vezető tanácsadója a The Independentnek.

Az előrejelzések tovább növelték a közgazdászok aggodalmát a megélhetési költségek válságának mélysége és hossza kapcsán. A következő két évben az infláció olyan mértékben fogja rombolni az életszínvonalat, amilyenre legalább az 1950-es évek óta nem volt példa – mondta Paul Dales, a Capital Economics brit vezető közgazdásza.

„A háztartások vásárlóerejét hatalmas csapások érik.” – mondta. Dales szerint a rendelkezésre álló jövedelem, amely a háztartásoknak a létfontosságú dolgok kifizetése után maradó pénzösszegét jelenti, idén 3 százalékkal, jövőre pedig további 2 százalékkal csökken majd az előzetes becslések szerint. (És ez csak a becsült átlag, tehát az alacsony jövedelmű háztartások pénztárcája aránylag jóval nagyobb ütemben fog zsugorodni.)

„Ez 1955 óta nem csökkent 2 százaléknál nagyobb mértékben egy naptári évben” – tette hozzá.

„Adataink elég pontos képet festenek arról, hogy a családoknak országszerte milyen nehéz döntésekkel kell szembenézniük, miközben a megélhetési költségek válsága egyre fokozódik.” – mondta Clare Moriarty, a Citizens Advice vezérigazgatója. „A legaggasztóbb az, hogy a tipikusan télen tapasztalható problémák – például hogy az emberek nem tudják feltölteni a prepayment meter-üket – már nyáron jelentkeznek.”

A BFY mostani előrejelzése „szörnyű hír mindenki számára” – mondta Berwick, de az előrefizetéses mérőórákat használók lesznek a legnehezebb helyzetben. Ennek a csoportnak, akik általában alacsonyabb jövedelműek, azonnal rendelkezniük kell pénzzel, hogy fel tudják tölteni, nem úgy mint a direct debit-esek esetében.

„Az előre fizető ügyfeleknek januárban jó eséllyel már havi 500 fonttal kell majd feltölteniük a mérőjüket.” – mondta.

Az energiaszabályozó Ofgem árplafonjának figyelembe kell majd vennie a közelmúltban megemelkedett árakat, amikor augusztusban új értéket határoz meg. Az energiapiacok megfigyelésére szolgáló úgynevezett megfigyelési időszak februártól futott, és augusztus 18-án ér véget, mielőtt néhány nappal később bejelentik majd az új árplafont.

“Ez azt jelenti, hogy az adatok nagy részét mostanra már összegyűjtötték” – mondta Berwick.

A Cornwall Insight, egy másik tanácsadó cég a hónap elején 3364 GBP árplafont jósolt 2023 januárjára, de Oroszországnak a gázexporttal kapcsolatos egyre harciasabb hozzáállása tovább rontotta a kilátásokat – mondták piaci szakértők. A BFY most úgy véli, hogy az Ofgem kb. 3420 GBP-nál fogja meghúzni az új októberi árplafont, és a plafon januári felülvizsgálatakor újabb emelkedés várható, méghozzá kb. évi 3850 GBP-ra.

Ezek az előrejelzések pedig tovább növelik a lakosságra és a cégekre nehezedő nyomást, és az elkövetkező hónapokban így várhatóan még több kormányzati beavatkozásra lesz majd szükség.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után