Rengeteg dolgozó számára sorra szüntetik meg vagy csökkentik le az angliai cégek a táppénzt, ha nincsenek beoltva 1

A Next nevű üzletlánc a legújabb vállalat a cégek listáján Angliában, ami a táppénzt megvonja vagy csökkenti azon alkalmazottai számára, akik nincsenek teljesen beoltva. Ezzel már nem csak a kormány, de a munkáltatók is egyre nagyobb nyomást helyeznek a szigetországban dolgozókra, hogy adják be a Covid elleni vakcinát. Az oltás ilyesfajta kikényszerítése, illetve az oltatlanok ilyen módon történő hátrányos helyzetbe hozása rengeteg embert felháborít, de a vélemények természetesen mint mindig, megoszlanak.

Rengeteg dolgozó számára sorra szüntetik meg vagy csökkentik le az angliai cégek a táppénzt, ha nincsenek beoltva 3

A Next, amely körülbelül 44 000 embert foglalkoztat a szigetországban, azt mondta, hogy az NHS-alkalmazás által „pingelt” vagy a Test and Trace által karanténra kötelezett, beoltatlan személyzet csak a törvény által előírt minimum táppénzt kapja majd meg. Azok az alkalmazottak, akiknek a Covid-19-tesztje pozitív lett, függetlenül az oltottságtól, a vállalkozás által felajánlott bőkezűbb táppénzt kapják majd, amelynek összege a fizetésüktől függ.

Az ismert kiskereskedő a legújabb a nagy vállalkozások közt, amely megvonja vagy korlátozza az oltatlan személyzet táppénzét. Az utóbbi napokban többek közt a Morrisons és az Ikea is hasonló változásokat jelentett be.

Richard Fox, a Kingsley Napley ügyvédi iroda partnere a következőket mondta: „Az a tény, hogy a Next is megtette ezt a lépést, azt jelzi, hogy a munkáltatóknak egyre inkább megváltozik a hozzáállása az oltás kérdésében. Míg a „nincs oltás, nincs munka” vagy a „nincs oltás, kevesebb táppénz” politikát alkalmazó munkáltatókat eddig szélsőségesnek tartották, most már egyre inkább azt látjuk, hogy a munkaadók egyre jobban felbátorodnak ebben a kérdésben. Ennek az oka lehet a munkavállalói körökben tapasztalt sok megbetegedés, vagy hogy a külföldi munkaadók közül is egyre többen alkalmazzák a zéró tolerancia politikáját.”

Miközben a cégek egyre jobban bekeményítenek, a politikusok szerte a világon szintén szigorítják retorikájukat az oltatlanokkal szemben. Boris Johnson a múlt héten azt mondta, hogy az oltáselellenesek „tévednek”, és „összevissza beszélnek”.

Az alacsonyabb táppénz formájában kiszabott indirekt pénzbírságok több embert ösztönözhetnek arra, hogy beadassák az oltást, de egyes jogi szakértők arra figyelmeztettek, hogy ez a politika problémákat is okozhat a munkáltatóknak.

A Next azon döntésének hírével párhuzamosan, hogy korlátozzák az oltatlanok táppénzét, az Egyesült Királyság kormánya hivatalosan hét napról öt napra csökkentette a karanténidőszakot azoknak, akiknek pozitív lesz a Covid tesztje.

Matthew Fell, a CBI politikai igazgatója a következőket mondta: „A cégek a karanténszabályok miatti növekvő számú hiányzásokkal küzdenek, így ennek a lépésnek szinte azonnali haszna lehet számukra. A vállalkozások a karanténkötelezettség intervallumának csökkentését már eddig is sürgették, feltéve, hogy az egészségügyi szakértők megerősítik, hogy az biztonságos.”

Így azután, hogy az NHS dolgozói számára kötelezővé teszik az oltást, ami szintén rengeteg embert felháborított, és a mai napig beszédtéma, ez most egy újabb lépés már a nagyvállalatok irányából is, ami az oltatlanok közt igen nagy felháborodáshoz vethet.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után