Újabb enyhítés jön hétfőtől Angliában a karanténra vonatkozó szabályok kapcsán 1

Ma bejelentették, hogy Angliában lecsökkentik a Covid-19-cel megfertőződött emberek karanténkötelezettségének időtartamát. Sajid Javid a parlament alsóházában hivatalosan is megerősítette, hogy a fertőzötteknek mindössze öt napra csökken a kötelező otthon maradás időtartama.

Újabb enyhítés jön hétfőtől Angliában a karanténra vonatkozó szabályok kapcsán 3

Jelenleg a szabályok értelmében 10 nap karantén vár mindenkire, aki elkapja a vírust, de ha a hatodik és a hetedik napon negatív lesz a tesztjük, akkor már egy hét után „szabadon távozhatnak”. Ez a 7-10 napos intervallum viszont most tovább fog csökkenni. Hétfőtől ugyanis a regisztrált fertőzöttek öt teljes napnyi karantén után egy negatív teszttel véget vethetnek a „szobafogságnak”.

Mr. Javid megerősítette, hogy az Egyesült Királyság követni fogja az Egyesült Államok példáját, amely az Omicron variáns kevésbé súlyosságára vonatkozó legfrissebb bizonyítékok fényében öt napra csökkentette a kötelező karantén időtartamát.

A brit kormányra igen nagy nyomás nehezedett, hogy vizsgálják felül az eddig érvényben lévő szabályokat annak érdekében, hogy enyhítsék a kulcsfontosságú ágazatokra, például az oktatásra, a közlekedésre és az egészségügyi szolgáltatásokra nehezedő óriási nyomást, amit a rengeteg hiányzás okoz. Boris Johnson a szerdai ülésen azt ígérte, hogy „a lehető leggyorsabban” dönteni fognak a lehetséges változtatásokról.

Mr. Javid az egyik legutóbbi nyilatkozatában azt állította, hogy az adatok azt mutatják, hogy „a fertőzöttek körülbelül kétharmada már nem fertőző az ötödik nap végére”. Azt mondta, a „minimális karantén időszakot” „öt teljes napra” csökkentik, ami azt jelenti, hogy azok az emberek, akiknek az ötödik és a hatodik napon negatív lesz a tesztje, azok a hatodik napon már nem kell, hogy elszigetelve maradjanak.

A Covid-19 megbetegedések száma a karácsonyi és újévi rekord magas értékek után csökkenésnek indult. Egy nap alatt a legtöbb fertőzöttet január 4-én regisztrálták, aznap ugyanis 218 000 koronavírusos megbetegedést jelentettek az országban. A megerősített fertőzések száma azóta csökken és az elmúlt két napban 130 000 alá esett, ami reményre ad okot, hogy a hullám csúcsán már túl vagyunk. Az egészségügyi dolgozókra nagy nyomás nehezedett az utóbbi időben a betegfelvételek növekvő száma, és a rengeteg táppénzen vagy karanténban levő dolgozó miatt.

Szerencsére a legfrissebb adatok szerint január 5-től kezdve folyamatosan csökken a hiányzások mértéke az NHS-nél is. Javid azt mondta a képviselőknek, hogy az Egyesült Királyság “Európa legszabadabb országaként kezdi az évet”, de figyelmeztetett, hogy “valószínűleg még továbbra is nehéz napok várnak mindenkire”, és az ország egyes részein még mindig emelkedik a fertőzések száma. Arra is figyelmeztetett, hogy az NHS még akár több hétig is „jelentős nyomás alatt maradhat”.

Az egészségügyminiszter ugyanakkor ismételten megerősítette, hogy a kormány nem változtatta meg azon tervét, hogy áprilistól az egészségügyi alkalmazottaknak kötelezővé tegye a koronavírus elleni oltást.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után