Pánikvásárlás UK: egyre több termék hiányzik a polcokról, és sokan már most karácsonyra „pánikvásárolnak” 1

Egyes becslések szerint nagyjából minden harmadik vásárló már karácsonyra kezdett el vásárolni Angliában, az egyre üresedő polcok miatt aggódva, de egyelőre főleg online. A hírek szerint családok százezrei foglaltak időpontot karácsony környékére és vásároltak be már előre élelmiszerekből online.

Pánikvásárlás UK: egyre több termék hiányzik a polcokról, és sokan már most karácsonyra „pánikvásárolnak” 3

Boris Johnson, brit miniszterelnök nemrég kinevezte a Tesco korábbi vezérigazgatóját, Sir Dave Lewis -t az ellátási lánc tanácsadójává, hogy orvosolja a számos brit iparágat érintő közvetlen válságot, és megakadályozza a jövőbeni káoszt. A The Grocer 1000 fogyasztó körében végzett felmérése szerint a vásárlók kétharmada vagy aggódik, vagy „nagyon aggódik” az esetleges élelmiszer- és italhiány miatt.

A kiskereskedők ismételten figyelmeztettek a globális ellátási lánc hiányosságaira és a nehéz tehergépjárművek vezetőinek hiányára. Az elmúlt hónapban emellett durván minden tizedik vállalkozás emelt árakat a növekvő infláció miatt, amely közgazdászok véleménye szerint még nem is érte el a csúcsot.

Mike Watkins, a NielsenIQ elemzője a The Grocernek elmondta: „A vásárlók rengetegen hajlamosak már novemberben letudni karácsonyi élelmiszer vásárlásuk nagy részét, de idén egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy a november végi vásárlási hullám már októberben beindult, köszönhetően annak, amiket az emberek látnak a tvben meg olvasnak az interneten. A pulykák tömeges vásárlása nagyon jó példa erre.”

A Waitrose például jelezte, hogy 22 000 online foglalás és vásárlás történt a weboldalukon aznap délig, amikor az időpontok elérhetővé váltak, és összesen 112 000 a hét végéig. A Tesco viszont nem teszi elérhetővé az online rendelési rendszerben a karácsony környéki időpontokat még legalább november 15-ig.

Pánikvásárlás UK: egyre több termék hiányzik a polcokról, és sokan már most karácsonyra „pánikvásárolnak” 4

„Jelenleg globális ellátási problémák vannak szerte a világon, amelyek enyhítésén dolgozunk az iparág vezetőivel, és Dave rengeteg tapasztalattal rendelkezik, amely segít nekünk abban, hogy továbbra is megvédjük vállalkozásainkat és ellátási láncainkat.” – nyilatkozta a miniszterelnök a volt Tesco vezér kinevezését követően.

Eközben az üzemanyag válság kapcsán (ami szintén a teherautó sofőr hiányhoz köthető) Grant Shapps közlekedési miniszter elmondta a Sky News -nak, hogy „az ország nagy részén” a problémák már megoldódtak, de London és Délkelet az egyetlen olyan régió, „ahol továbbra is problémákat tapasztalunk”.

Mindeközben egy másik felmérésből kiderült, hogy Körülbelül minden hatodik brit nem tudott bizonyos alapvető élelmiszereket megvásárolni az elmúlt két hétben. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) által készített elemzésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek csaknem egynegyede nem talált bizonyos nem alapvető élelmiszereket az üzletek polcain.

A több mint 3300 válaszadó közül mindössze 57% mondta azt, hogy mindent, amit venni akart, megvásárolható volt, míg 43 százalékuk nyilatkozta azt, hogy bizonyos termékekből kisebb választék állt rendelkezésre, és 14 százalékuk kénytelen volt a szokásosnál több üzletet felkeresni, hogy a bevásárlólistáról mindent meg tudjanak venni.

A Játékok, ruhák, a csokoládé, a kerámiák és a WC papír is azon termékek sorába tartoznak, amikből hiány alakulhat ki idén télen az üzletek polcain az egyre növekvő energia árak, az ellátási lánc problémái, és a munkaerőhiány miatt. A Papíripari Szövetség elmondása szerint fontos ágazatok érintettek, beleértve az élelmiszer csomagolást és a steril orvosi eszközök csomagolás gyártását is. Andrew Large főigazgató szerint a cégeket „nagyon súlyosan érintik” ezek a problémák, mivel a költségeik elképesztő sebességgel emelkednek. Egyes gyártók már kénytelenek voltak a termelést is csökkenteni. Large úr elmondta, hogy a cégek energiaköltségeire nincs felső korlát meghatározva, mint a lakosság esetében.

A Nestle szintén elmondta, hogy olyan kihívásokkal kell szembenéznie, amelyek veszélyeztethetik bizonyos termékek elérhetőségét. Az energiaszámlák drasztikus emelkedése a tavalyi pánikvásárlási hullám fő célpontjának, a WC papírnak a gyártásának a lelassulásával is fenyeget.   Forrás

Még az eddiginél is £400-tal tovább nőhet a villanyszámla családok millióinak Angliában

Nagyot fog emelkedni a minimálbér, milliók fizetése nő hamarosan Nagy-Britanniában

Megosztás