Nagy áttörés történt az EU és Nagy-Britannia közt a Brexit utáni kereskedelmi probléma terén 1

Az Egyesült Királyság és az EU a legfrissebb értesülések szerint megállapodott a vámügyek terén abban a reményben, hogy így a két fél közel kerül végre a Brexit utáni vita lezárásához az Észak-Írországi Protokoll ügyében.

Nagy áttörés történt az EU és Nagy-Britannia közt a Brexit utáni kereskedelmi probléma terén 3

Brüsszel állítólag elfogadta azt a brit tervet, amely elkerüli a Nagy-Britanniából Észak-Írországba szállított áruk rutinszerű ellenőrzését, ami jelentős áttörést jelent a régóta fennálló lévő vitában. A The Times szerint a megállapodás egy zöld és piros sávokra vonatkozó javaslaton alapul, amelyek révén az áruk akadálytalanul áramolnának Nagy-Britanniából Észak-Írországba, míg az Ír Köztársaságba exportált árukat ellenőriznék az észak-ír kikötőkben.

Az újság kormányzati forrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy Brüsszel engedményeket tett az Európai Bíróság (EB) joghatósága tekintetében, ami az Egyesült Királyság és az EU közötti tárgyalások kulcsfontosságú kérdése. Első alkalommal ismerte el, hogy az EB csak akkor dönthet észak-írországi kérdésekben, ha az ügyet az ottani bíróságok továbbítják.

A Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal (FCDO) forrása azonban jelezte, hogy a megállapodás megkötésére vonatkozó állítás nem tükrözi pontosan a tárgyalások jelenlegi állását. Az FCDO azt sugallta, hogy az újság jelentése spekulatív, és azt mondta, hogy a tisztviselők továbbra is „intenzív tárgyalásokat folytatnak” Brüsszellel.

A The Times arról számolt be, hogy bár a vámügyi elem látszólag „véglegesített”, az EB szerepe és az állat-egészségügyi intézkedések részletei még nem. Külön megállapodást kell még megtárgyalni a hús és az élő állatok Észak-Írországba történő exportjáról, és a hírek szerint az Egyesült Királyság hajlandó lenne elfogadni az EU állat-egészségügyi normáit a tartományba szánt árukra vonatkozóan.

Rishi Sunak szóvivője hétfőn azt mondta, hogy nem kötöttek még megállapodást, és mindkét fél továbbra is „intenzív megbeszéléseket” folytat. Észak-Írországban sok unionista hevesen ellenzi azokat a megállapodásokat, amelyek állításuk szerint gyengítenék a régió helyét az unión belül.

Bár van remény a megállapodás megkötésére, attól tartanak, hogy nincs olyan kompromisszum, amit az unionista párt és a tory párt keményvonalasai is elfogadnának. William Hague, a tory párt korábbi vezetője arra figyelmeztetett, hogy Sunaknak „készen kell állnia arra, hogy támogassa a megállapodást” az EU-val a protokoll kapcsán, „ahelyett, hogy ragaszkodna a tökéletes eredményhez”.

Sir Bernard Jenkin tory parlamenti képviselő, az Európai Kutatócsoport (ERG) vezető tagja a hét elején arra figyelmeztetett, hogy a protokoll „alapvető problémája” veszélyezteti az észak-ír békét. „Az az elképzelés, hogy egyszerre két egységes piacon lehetsz, ostobaság” – mondta az LBC-nek.

Az északír protokollról 2019-ben állapodott meg az Egyesült Királyság és az EU, hogy feloldja a brexitből való kilépési megállapodás körül kialakult fennakadást. Mindkét fél szeretne megegyezésre jutni, hogy megszüntesse a vitás kereskedelmi megállapodás körüli fennakadást még a nagypénteki békemegállapodás áprilisi, 25. évfordulója előtt.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után