Legalább hatan meghaltak és többen eltűntek: elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó az Angliába való átkelés közben 1

Legkevesebb hat ember vesztette életét, és még mindig többen vannak, akik nem kerültek elő, miután egy migránshajó felborult a La Manche csatornán való átkelés közben. Több tucat embert mentettek ki a vízből a mentőakció keretein belül, amelyben francia és brit hatóságok közösen vettek részt, miután szombat reggel egy hajó elsüllyedt.

Legalább hatan meghaltak és többen eltűntek: elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó az Angliába való átkelés közben 3

A francia hatóságok ma délutáni közleménye szerint a hajótörést túlélők beszámolói szerint az elsüllyedt vízi járműben legalább 65 ember tartózkodott. Mivel legalább két migránsról az a hír járja, hogy még mindig nem találták meg őket, tovább folytatódik a nagyszabású mentőakció, amelyben két francia repülőgép, számos hajó és kereskedelmi hajó, a brit parti őrség és egy brit bérelt hajó is részt vesz.

Körülbelül 58 embert sikerült eddig kimenteni, többségüket hordágyon vitték le a mentőcsónakokról. Hat embert, akik közül egyet mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, súlyos állapotban találtak meg a mentőakció során, de sajnálatos módon nem sokkal később életüket vesztették.

Philippe Sabatier, Boulogne helyettes államügyésze azt mondta, hogy a hat elhunyt személy feltehetően afgán származású, és olyan harminc év körüliek lehettek. Hozzátette, hogy a megmentettek között van néhány gyerek is, akik többnyire Afganisztánból származnak, néhányan pedig szudániak.

Legalább hatan meghaltak és többen eltűntek: elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó az Angliába való átkelés közben 4

Az Egyesült Királyság legénysége legalább 22 embert szállított el Doverbe, 36-ot pedig egy francia hajón vittek el Calais kikötőjébe. Egy önkéntes aki segédkezett a mentésben elmesélte, hogy a migránsok cipőkkel merték ki a vizet a süllyedő csónakból. Azt mondta a Reutersnek, hogy „túl sokan voltak a hajón”.

Stephen Kinnock árnyékbevándorlási miniszter szerint a legutóbbi incidens egy „borzasztó, és mélyen megrázó tragédia”. „Meg kell állítanunk ezeket az átkelőket, és le kell győznünk a bűnöző embercsempészeket.”- tette hozzá.

Legalább hatan meghaltak és többen eltűntek: elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó az Angliába való átkelés közben 4

A mentőakció azután kezdődött el, hogy egy járőrhajóról információ érkezett arról, hogy egy migránsokkal teli hajó süllyed a csatornán. A Dunkerque-től keletre fekvő kis közösség, Téteghem polgármestere egy francia hírügynökségnek elmondta, hogy az elmúlt napokban a migránsok már gyülekeztek a part mentén.

Enver Solomon, a Menekültügyi Tanács vezérigazgatója kijelentette, hogy az incidens „csak még jobban kihangsúlyozza az értelmes fellépés szükségességét” a veszélyes átkelések visszaszorítása érdekében, és sürgette a kormányt, hogy összpontosítson egy „rendezett és humánus menekültügyi rendszer” kiépítésére.

Azzal vádolta a kormányt, hogy „a költséges és végrehajthatatlan jogszabályok elfogadására összpontosít, és megszünteti az Egyesült Királyságba jutás meglévő biztonságos módjait”, majd hozzátette: „Vannak olyan konstruktív alternatívák, amelyeket mi már felvázoltunk, amelyek rendezett és humánus menekültügyi rendszert hoznának létre”.

Steve Smith, a Care4Calais menekültekkel foglalkozó jótékonysági szervezet vezérigazgatója „borzasztó és megelőzhető tragédiának” minősítette az esetet.

„Azok, akik meghaltak, nem pusztán statisztikai adatok, hanem hús vér emberek: valakinek a gyerekei, valakinek a testvérei, és valakinek a szülei. Ez a szörnyű veszteség ismét bizonyítja, hogy szükség van egy olyan rendszerre, amely lehetővé teszi a menekültek biztonságos átjutását az Egyesült Királyságba.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után