koronavírus nagy-britannia

A koronavírus terjedésének üteme végre olyan jeleket kezd mutatni, ami arra enged következtetni, hogy jó úton haladunk a vírus megfékezésében. Legalábbis Neil Ferguson professzor ezt állította egyik friss nyilatkozatában, de vajon mennyire is igaz ez…

Az Imperial College London professzora, Neil Ferguson azt mondta, hogy a kórházi felvételek számának alakulásából látszik az, hogy a kormány által mondogatott távolságtartás, és a részleges kijárási tilalom eredményes. Azt is hozzátette, hogy az új, néhány napon belül mindenki számára elérhető és akár otthon is elvégezhető tesztek, amik kimutatják a koronavírust, rengeteget fognak segíteni a vírussal való küzdelemben.

„Nagy-Britanniában már láthatjuk néhány korai jelét annak, hogy lassulni kezd a vírus terjedése, igaz egyelőre a halálozások számán ez még nem figyelhető meg, mivel abban a csökkenés majd csak késleltetve fog megjelenni. Azonban ha a kórházi felvételek számát figyeljük, ott már észrevehető a növekedésben a lassuló tendencia. Igaz, továbbra is emelkedik a kórházban levő emberek száma, de szerencsére ennek az üteme már elkezdett lassulni.” – mondta a professzor a BBC Radio 4 élő adásában.

De biztosak lehetünk abban, hogy ez a helyzet? És vajon a kórházi betegfelvételek a legjobb mutató, amelyet meg kell vizsgálni?

Az Egyesült Királyság közegészségügyi szervei minden nap jelentést tesznek a megerősített Covid-19 esetek számáról. Akkor ez elárulja nekünk, hogy mennyire terjed a koronavírus és mi várható? Ezzel a mutatóval a probléma az, hogy csak azokat az embereket tesztelik jelenleg, akik kórházba kerülnek. Ez azt is jelenti egyben, hogy rengeteg olyan fertőzött is van az országban, akiről nem is tudunk, és regisztrálva sincsen. Szerencsére az új tesztek hamarosan országos szinten mindenki számára elérhetőek lesznek.

A jelenlegi brit adatok azt mutatják, hogy az elmúlt napok során az új megerősített koronavírusos esetek száma március 27-én 2900-ról március 29-re 2400 új esetre csökkent. Ez nem hangzik rosszul, azonban túlságosan örülni egyelőre nem érdemes, mivel egyáltalán nem biztos, hogy három nap eseményeiből messzemenő következtetéseket kellene levonni, azonban mindenképp bíztató. Viszont azt azért ne felejtsük el, hogy a betegség tünetei, mire mutatkoznak, az akár 1-2 hétig is eltarthat, így mire a kijárási tilalom és a távolságtartás intézkedések hatása ténylegesen látszódni fog, az még további 1-2 hétbe is beletelhet. Sőt, emellett ha most hirtelen megemelkedik majd a naponta elvégzett tesztek száma az új eszköz miatt, akkor hirtelen a naponta regisztrált koronavírussal fertőzött betegek száma is meg fog ugrani….

De ez ne ijesszen majd meg senkit, hisz ezek csak azok lesznek, akikről nem tudtunk (csak sejtettük).

A szakértők szerint a kórházi betegfelvétel adatai egy elég valós képet adnak arról, hogy hány ténylegesen súlyos eset is van, illetve, hogy ezeknek a száma hogyan alakul. Azonban ahogy azt a London School of Hygiene professzora, John Edmunds is elmondta, elég jó esély van rá, hogy azok a változások, amiket most kezdünk észlelni, még csak a kijárási tilalom előtti kisebb intézkedések eredményei.

Hasonló a helyzet a halálozások esetében is, tehát itt is valószínű, hogy a bevezetett intézkedések hatása, csak később lesz érezhető. A halálozások esetében azonban azt se felejtsük el, hogy a regisztrált koronavírus miatt elhunyt betegek hivatalos adatai csak azokra vonatkoznak, akik kórházban hunytak el, mivel csak rajtuk lett a teszt elvégezve, tehát sok olyan eset is lehet, amikor az elhunytról nem derül ki, hogy fertőzött volt. Keddtől kezdve azonban a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal hetente közzéteszi majd a nem kórházi elhalálozási adatokat is.

Érdekesség egyébként, hogy mióta március 23-án életbe lépett a kijárási tilalom folyamatosan mérik hogyan változik a forgalom a tömegközlekedési eszközökön illetve a közutakon. Március 2-án még semmilyen intézkedés, korlátozás nem lépett életbe, így mindenki a megszokott rend szerint utazgatott a városban. Ha ezt vesszük 100%-nak, akkor március 23-án ehhez képes a napi forgalom a brit fővárosban a 25%-ára esett vissza, március 28-ra pedig ez a szám már csak 8% volt.

A legfrissebb adatok szerint egyébként hétfőre újabb 159 halálos áldozata volt a koronavírusnak, amivel összesen a járványban elhunytak száma már 1408 Nagy-Britanniában. Ezzel párhuzamosan a regisztrált fertőzöttek száma pedig 22141-re emelkedett. Itt nézheted meg, hogy a te környékeden jelenleg mennyi fertőzött van.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után