Kiszivárgott egy jelentés az oltási útlevelekről Angliában 1

Egy kiszivárgott kormányzati dokumentumban az olvasható, hogy az oltási útlevelek vagy oltási tanúsítványok kontraproduktívak lehetnek, és nem hogy lassítanák, de még elő is segíthetik a Covid-19 terjedését.

Kiszivárgott egy jelentés az oltási útlevelekről Angliában 3

 

A brit kormány által készített egyik tanulmány, amelyet a Telegraph is látott, azt sugallja, hogy az oltottságot igazoló tanúsítványok „potenciálisan kontraproduktívak lehetnek”, méghozzá azért, mert a bevezetésükkel rengeteg ember a nagyobb helyekről a rosszul szellőző kocsmákba terelődne át, ahol nagyobb eséllyel fertőzik meg egymást a vírussal. Amellett a dokumentum arra is kitér, hogy az oltási útlevelek bevezetése csökkentené a nagy rendezvények szervezőinek forgalmát.

Előzetes becslések szerint a Covid-tanúsítványok bevezetése, amelyről Boris Johnson azt mondta, hogy a „B-terv” részeként bevezethetők lennének, ha a napi esetek száma tovább nő, havonta kb. 345 millió és 2,067 milliárd GBP közötti összeggel csökkentené azon helyek profitját, ahol bevezetésre kerülnek.

Emellett összesen durván 5700 főnyi extra személyzetre lenne szükség a 10 ezer főnél nagyobb befogadóképességű helyszíneken a tanúsítványok ellenőrzésére. Ez további extra költséget helyezne az üzemeltetők vállára, plusz ugye kérdés az is, hogy a nagy munkaerőhiány közepette találnának-e elegendő embert a munkára.

A Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztérium (DCMS) által összeállított belső elemzés azt találta, hogy az ágazatban az a fő ellenérv a tanúsítványok ellen, hogy kiszoríthatja az emberek egy jelentős részét a nagy, jól szellőző helyszínekről, és „ehelyett strukturálatlan és rosszul szellőző kocsmákba mennének át nagyon sokan”.

„… a nem megfelelő szellőzőrendszerekkel felszerelt kocsmákban pedig ráadásul még több alkoholhoz tudnának az emberek hozzáférni egyszerűbben, mint a stadionokban. Az EB-ről származó statisztikai adatokból pedig már az is kiderült, hogy a koronavírusos megbetegedések száma még akkor is megugrott a kocsmákban kialakult nagy tömegek miatt, amikor az angol csapat még csak nem is itthon játszott…” – olvasható a dokumentumban.

Ha a brit kormány úgy dönt, hogy bevezeti az oltási útleveleket a B-terv életbe léptetésével együtt, úgy ezeket be kellene mutatni minden több mint 500 fős beltéri, több mint 4000 fős kültéri helyszínen és minden más helyszínen, ami több mint 10 000 ember befogadására képes.

A DCMS szóvivője azt mondta a Telegraphnak, hogy egyébként jelenleg nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy azokon a helyeken, ahol már most is kérnek oltási tanúsítványt alacsonyabb lenne a látogatottság, pedig van jó néhány hely, ahol már hónapok óta kérik.

Persze országos szinten kötelezővé csak akkor tennék a használatukat, ha a kormány életbe léptetné a „B tervet”, erre viszont a kormány saját bevallása szerint csak és kizárólag akkor kerülne sor, ha az NHS-re nehezedő terhelés egy fenntarthatatlan állapottá fajulna.

Mindeközben Skóciában már hivatalosan is kötelezővé tették az oltási útleveleket október 1-től, két hét átmeneti időszakkal megtoldva, vagyis durván egy hete van ténylegesen érvényben. Ott a vendéglátóipar máris keményen kritizálta és többen is hatalmas katasztrófának titulálták a tanúsítványok bevezetését. Sok helyen 40%-kal is csökkent a vendégek száma, és az emberek nagyon sokan az alkalmazottakon vezetik le a feszültséget azért mert nem engedik be őket az adott helyre. A Scottish Hospitality Group a rendszer eltörlésére szólította fel a skót kormányt.

A brit kormányon egyre nagyobb a nyomás és a fertőzöttek számának emelkedése miatt egyre többen arra szólítják fel a kormányt, hogy cselekedjen, és vezesse be a B tervet, de ugyanakkor az egészségügyi miniszter viszont nemrégiben azt nyilatkozta, hogy szerinte az idei karácsony már teljesen normális lesz.   Forrás

Megosztás