„Újabb Lockdown jöhet karácsonykor Angliában, ha ez így megy tovább” 1

A kormány Covid-19 elleni egyik főtanácsadója azt nyilatkozta nemrégiben, hogy „nagyon nagy a veszélye annak”, hogy újabb „lezárás jön karácsonykor” Nagy-Britanniában, és ezért arra buzdította a lakosságot, hogy tegyenek meg mindent a vírus terjedésének csökkentése érdekében.

„Újabb Lockdown jöhet karácsonykor Angliában, ha ez így megy tovább” 3

Peter Openshaw professzor, a New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (Nervtag) tagja szerint a Covid megbetegedések és a halálozási arány mostanra „elfogadhatatlan” méreteket öltött. Azt is kiemelte, hogy az olyan intézkedések, mint az otthoni munkavégzés és a maszk viselése „rettentő fontosak” lennének a Covid terjedésének megfékezésére irányuló erőfeszítések részeként.

A szakértő mostani figyelmeztetése nem sokkal azután hangzott el, hogy a miniszterelnök elutasította az egészségügyi vezetők azon kérését, hogy vezessenek be szigorúbb intézkedéseket. A kormány irányából emellett több olyan kijelentés is elhangzott, hogy nem akarnak országos korlátozásokat bevezetni idén télen a fertőzöttek számának egyre gyorsabb ütemű növekedése ellenére sem.

Sajid Javid egészségügyi miniszter ezen a héten azt mondta az egyik beszédében, hogy az új fertőzöttek száma hamarosan elérheti a napi 100 ezret is, de a Downing Street ennek ellenére továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy még mindig van szabad kapacitás az NHS -nél, és hogy a B -tervet csak akkor léptetnék életbe, ha a rá nehezedő nyomás tovább nő. A szóban forgó B tervről eddig annyit árultak csak el, hogy magában foglalná az otthonról történő munkavégzés irányelvét és a maszkok újbóli kötelező használatát.

Openshaw, a londoni Imperial College professzora, ezt nyilatkozta a BBC Breakfast -nek: „Nagyon félek, hogy újabb Lockdown lesz karácsonykor, ha nem cselekszünk azonnal. Mostanra pontosan Tudjuk, hogy a közegészségügyi intézkedések esetében azonnal cselekedni kell. Nincs értelme késlekedni. Ha késlekedünk, azzal csak azt érjük el, hogy utána még szigorúbb intézkedésekre lesz szükség.”

„Egyszerűen létfontosságú az azonnali reakció, ha nem akarjuk hogy kicsússzon az irányítás a kezünkből. Az egész országban mindenki azt szeretné, hogy idén karácsonykor együtt lehessen a családtagjaival. Ha ez az, amit akarunk, akkor ezeket az intézkedéseket most kell bevezetni, hogy a vírus terjedési sebességét lecsökkentsük, és valóban összegyűlhessünk és találkozhassunk szeretteinkkel karácsonykor.”

„Úgy gondolom hogy az ország számos részén vannak olyan kórházak, amelyek már alig győzik a terhelést a betegek megnövekedett száma miatt. A frontvonalban dolgozó emberekkel beszélve úgy hiszem, hogy ez az állapot nem sokáig tartható már fenn ha ilyen ütemben romlik tovább.”

„A múlt héten volt olyan is, hogy 180 haláleset történt egyetlen nap alatt. Ez túl sok. Úgy tűnik, már lassan hozzászokunk ahhoz a gondolathoz, hogy sok sok ember hal meg a Covid miatt, és ez nem normális. Le kell csökkentenünk a vírus terjedését, és mindent megtenni, hogy minél többen megkapják a harmadik oltást és akkor újra kinyithatunk majd teljesen.” (bár mondjuk ezt mondogatták a második oltás után is)

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, mit tegyen az, aki nem bízik abban, hogy a kormány a megfelelő intézkedéseket időben meglépi, a professzor ezt mondta:

„Úgy gondolom, hogy ebben az esetben nekünk kell kézbe venni az ügyet. Nem kell a kormány intézkedéseit megvárni. Mostanában én is nagyon, nagyon nem szívesen megyek zsúfolt helyekre, mert tudom, hogy ott durván minden 60 -ból egy ember fertőzött. Ha teheted, menj biciklivel munkába, ne használj tömegközlekedési eszközt. Tegyetek meg mindent ami tőletek telik, hogy csökkentsétek a vírus elkapásának az esélyét! Minél többen és minél hamarabb cselekszünk, annál nagyobb lesz az esélye, hogy a karácsonyt együtt tölthetjük a szeretteinkkel.” – mondta a professzor.

A vészhelyzetekkel foglalkozó tudományos tanácsadó csoport (Sage) szakértői a pénteken közzétett ülés jegyzőkönyvében azt mondták, hogy a januárban tapasztalt hatalmas kiugrások a fertőzöttek számában „egyre valószínűtlenebbek”, ők inkább több de laposabb csúcsot jósoltak a vírus terjedése kapcsán.

Angliában a tudósok általában véve inkább az óvatosabb megközelítést támogatják, és a Sage szerint az „otthoni munkavégzés újbóli bevezetésének lenne valószínűleg a legnagyobb pozitív hatása a járvány elleni küzdelemben a B terveben javasolt intézkedések közül.

A brit kormány ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy az emlékeztető oltás elegendő lesz ahhoz, hogy meggátolják a tavalyi karácsony megismétlődését, amikor a teljes lakosság egy harmadik országos Lockdown alá került, mivel a kenti variáns nagyon gyorsan kezdett terjedni országszerte. Az Egészségügyi Világszervezet azonban arra figyelmeztetett, hogy a vakcina önmagában nem fogja tudni teljesen megvédeni a világot a járványtól. Vajon elég lesz a harmadik oltás, vagy újabb lezárás következik Nagy-Britanniában idén télen…   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után