Kiderült, meddig nem várható még az energiaszámlák csökkenése, és hogy a brit kormány energia stratégiája nem sokat fog segíteni a háztartásokon 1

Az Egyesült Királyság kormánya többek közt nyolc új atomerőmű létrehozását tervezi, az energiafüggetlenségükre vonatkozó régóta várt terveinek részeként. A miniszterek azt tervezik, hogy fellendítik a „tisztább és megfizethetőbb energia” termelését olyan forrásokon keresztül, mint a szél- és a napenergia, miközben további fosszilis tüzelőanyag-fúrásokat hajtanak végre az Északi-tengeren a hazai energiatermelés támogatása érdekében.

Kiderült, meddig nem várható még az energiaszámlák csökkenése, és hogy a brit kormány energia stratégiája nem sokat fog segíteni a háztartásokon 3

A stratégiai lépést az hívta életre, hogy az emelkedő nemzetközi gázárak miatt megugrottak a háztartások kiadásai az Egyesült Királyságban, és az ország az ukrajnai invázió fényében igyekszik minél inkább eltávolodni az orosz olajtól. Kwasi Kwarteng, az Egyesült Királyság üzleti minisztere viszont azt is bevallotta, hogy ezen tervek rövid távon nem segítenek enyhíteni a megugró üzemanyag-, és villanyszámlákat, és azt mondta, hogy a stratégia inkább „három, négy vagy öt éves folyamat”, így egy-két éven belül sok jóra nem számíthatunk.

Kwarteng így nyilatkozott: „Nagyon fontos, hogy legyen energiapolitikánk és így energiastratégiánk, ami azt jelenti, hogy nagyobb biztonságban és függetlenségben lehet részünk az elkövetkező években.” Amikor azonban arról kérdezték, hogy a brit kormány új energia stratégiája milyen hatással lesz a rohamosan emelkedő energiaszámlákra, Kwarteng így reagált: “Mi tagadás, teljesen világos, hogy ez a stratégia inkább középtávú, három, négy, öt éves válaszreakció a mostani történésekre… de ez nem jelenti azt, hogy nem tudjuk kezelni a helyzetet.”

Eközben a zöld csoportok  keményen bírálják a kormány törekvéseit, mondván, hogy az otthonok szigetelésére irányuló támogatásokat hiányolják, amely szerintük csökkentené a családok energiaszámláit.

A BBC Radio 4 Today című műsorában adott interjúban Kwarteng tagadta, hogy a Pénzügyminisztérium megvétózta volna a szigetelés támogatására vonatkozó terveket, hiszen ez a leggyorsabb módja a energiafogyasztás visszafogásának és az importált gázról való megújuló energiákra való átállásnak. A brit miniszterelnök szerint a stratégia csökkenti az Egyesült Királyság külföldi energiaforrásoktól való függőségét, és „tisztábbá, megfizethetőbbé és biztonságosabbá teszi az ellátást”.

A stratégia középpontjában egyébként az új atomerőművek állnak, Boris Johnson pedig az egyik legutóbbi nyilatkozatában azt mondta, hogy minden évben építeni fognak legalább egy új reaktort a tervek szerint.

Mr. Johnson azt is elmondta, hogy a kormány csökkenteni akarja a számlákat azáltal, hogy „korszerűsíti az otthonokat, hogy kevesebb energiát használjanak fel”. Az új energia stratégia azt is célul tűzte ki, hogy 2030-ra a villamos energia 95%-a alacsony szén-dioxid-kibocsátású legyen, és 2030-ra akár 50 gigawatt tengeri szélenergia előállítására is képes legyen az ország, ami a szakértők szerint több mint elegendő lenne az Egyesült Királyság minden otthonának árammal való ellátására. A célok közt szerepel az is, hogy 2030-ra megduplázzák az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelést 10 GW-ra, és ennek legalább a fele „zöld” hidrogénből kell hogy származzon, amelyet megújuló villamos energiából állítanak elő, nem pedig földgázból.

A liberális demokraták vezetője, Sir Ed Davey szerint a tervek „teljesen reménytelenek”. Ed Miliband, a Munkáspárt árnyék minisztere pedig azt nyilatkozta, hogy “Ez semmit sem fog segíteni azon családok millióinak, akik most az energiaszámlák válságával néznek szembe.”   Forrás 

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után