Theresa May, brit miniszterelnök Brexit tervezete ismét szavazásra lesz bocsájtva a parlament alsóházában, derült ki a hivatalos bejelentésből. A képviselők a június 3-án kezdődő héten fognak valamikor szavazni, a Downing Street közleménye szerint.

A kormány egyik szóvivőjének elmondása alapján a cél az, hogy végre sikerüljön megszerezni a döntő többséget a parlament alsóházában, hogy a Brexit tervezetet törvénybe lehessen iktatni, és megtörténhessen a „várva várt” kilépés az EU-ból. Theresa May-nek ez lesz a negyedik próbálkozása, mivel az elmúlt három alkalommal csúfos vereséget szenvedett, de úgy látszik nem adja fel.

Ez a mostani, legújabb fejlemény a Theresa May és az ellenzék vezetője, Jeremy Corbyn közt folyó keddi megbeszéléseket követően látott napvilágot. A munkáspárt vezetője azonban továbbra sem hajlandó összefogni a kormánnyal, és még mindig azt hajtogatja, hogy a miniszterelnök oldaláról több engedmény kell ahhoz, hogy támogassák a tervezetét.

Nem sokkal a bejelentést követően egyébként máris felröppentek a hírek, hogy jó eséllyel a negyedik próbálkozás is egy halva született ötlet. Ez azért van, mert a kormánnyal koalícióban levő DUP párt és a kormánypárti rebellis képviselők egyaránt jelezték, hogy eszük ágában sincs meggondolni magukat, és beállni Theresa May kilépési tervezete mögé a szavazáson.

A miniszterelnökön közben más oldalról is növekszik a nyomás, ugyanis egyre többen követelik a lemondását, legfőképp a Brexit kezelése miatt. Egyre többen, és egyre hangosabban mondogatják a parlamenten belül és persze kívül is, hogy Maynek ki kell jelölnie egy konkrét dátumot, amikor elhagyja miniszterelnöki posztját, mert ez ami most folyik nem mehet így tovább.

„Az este folyamán a miniszterelnök és az ellenzék vezetője találkoztak egy újabb megbeszélés erejéig a parlamentben, hogy sikerüljön pontot tenni a dolgok végére és valamiféle konklúzióra jutni és véghez vinni a nép által megszavazott kilépést. A tárgyalás eredményét követően úgy döntöttünk, hogy a június 3-i héten a Brexit tervezetet újra szavazásra bocsátjuk a parlament alsóházában….” – nyilatkozta a kormány egyik szóvivője a keddi tárgyalásokat követően.

Theresa May jövője minden bizonnyal függ attól, hogy mi lesz a Brexit megállapodás sorsa, ezért egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy amennyiben valahogyan sikerülne megszerezni a többséget a szavazáson, és ezzel sikerülne véghezvinni a kilépést, úgy ezt követően hajlandó lenne rövidesen leköszönni a miniszterelnöki posztról, és átadni a lehetőséget valaki másnak. A szavazás egyébként pont azon a héten lesz, amikor Donald Trump amerikai elnök is Nagy-Britanniába látogat.     Forrás