Így változott a minimálbér, az átlagfizetés és a megélhetési költségek az elmúlt 10 évben az Egyesült Királyságban 1

Az Egyesült Királyság gazdasági helyzete jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedben. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan alakult a minimálbér, az átlagfizetés és a megélhetési költségek, majd megvizsgáljuk, hogy ezek a változások összességében jobbá vagy rosszabbá tették-e az életet az Egyesült Királyságban.

Így változott a minimálbér, az átlagfizetés és a megélhetési költségek az elmúlt 10 évben az Egyesült Királyságban 3

Minimálbér

Az Egyesült Királyságban a minimálbér folyamatosan növekedett az elmúlt tíz évben. 2014-ben az óránkénti minimálbér 6,31 font volt, míg 2024-re ez az összeg 10,42 fontra emelkedett. Ez közel 65%-os növekedést jelent egy évtized alatt, ami jelentős javulás a legalacsonyabb keresetű dolgozók számára.

Átlagfizetés

Az átlagfizetések is növekedtek az elmúlt években, de a növekedés üteme mérsékeltebb volt, mint a minimálbér esetében. 2014-ben az éves átlagfizetés körülbelül 27,200 font volt, míg 2024-re ez az összeg 33,000 fontra emelkedett. Ez körülbelül 21%-os növekedést jelent, ami elmarad a minimálbér növekedésének ütemétől, de még mindig pozitív irányú változás.

Megélhetési költségek

A megélhetési költségek is jelentősen emelkedtek az elmúlt évtizedben. Az infláció, az ingatlanárak és a bérleti díjak emelkedése, valamint az energia- és élelmiszerárak növekedése mind hozzájárultak ahhoz, hogy a mindennapi élet drágábbá váljon.

Lakásárak: 2014-ben az átlagos ingatlanár körülbelül 188,000 font volt, míg 2024-re ez az összeg 276,000 fontra nőtt. Ez több mint 47%-os emelkedést jelent.
Bérleti díjak: A bérleti díjak is jelentősen emelkedtek, különösen a nagyvárosokban, mint például Londonban. 2014-ben az átlagos havi bérleti díj körülbelül 750 font volt, míg 2024-re ez az összeg 1,100 fontra emelkedett, ami több mint 46%-os növekedést jelent.
Élelmiszer és energia: Az élelmiszer- és energiaárak is emelkedtek, ami tovább növelte a háztartások kiadásait. Az élelmiszerárak például 2014 és 2024 között átlagosan 30%-kal emelkedtek.

Következtetések

Az adatok alapján egyértelmű, hogy bár a minimálbér és az átlagfizetések növekedtek, a megélhetési költségek növekedése jelentős mértékben csökkentette ezek hatását. Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak, valamint a növekvő élelmiszer- és energiaárak jelentős terhet róttak a lakosságra.

Jobb vagy rosszabb lett az élet?: Az élet az Egyesült Királyságban nem feltétlenül lett rosszabb, de a megélhetési költségek növekedése miatt sokak számára nehezebb lett a mindennapi élet. Az alacsonyabb jövedelműek számára a minimálbér növekedése segített, de a közepes és magasabb jövedelműek esetében a fizetések növekedése általában nem igazán tartotta a lépést a költségek növekedésével.

Pozitívumok: A minimálbér jelentős emelkedése és az egészségügyi ellátás javítása pozitív hatással volt sokak életére.
Negatívumok: Az ingatlanárak és bérleti díjak emelkedése, valamint a növekvő élelmiszer- és energiaárak jelentős terhet róttak és rónak továbbra is a háztartásokra.

Összességében elmondható, hogy az elmúlt tíz év változásai vegyes hatással voltak az Egyesült Királyságban élők életére. Az emelkedő jövedelmek részben kompenzálták ugyan a növekvő megélhetési költségeket, de ha őszinték akarunk lenni akkor azért el kell ismerni, hogy meglehetősen sok ember számára nehezebbé vált a mindennapi élet.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után