Hatalmas utalás hangzott el ma a brit miniszterelnöktől arról, hogy lehet nem is lesz Brexit egyáltalán

0

Theresa May azt nyilatkozta, hogy amennyiben a brit parlament ismét elutasítja a Brexit tervezetét, amelyről a szavazás a következő hét folyamán esedékes, úgy lehet „hogy Nagy-Britannia soha nem is fogja elhagyni az Európai Uniót”.

A parlamenti képviselők a most következő kedd folyamán fognak szavazni a parlamentben a miniszterelnök és a kormány által kidolgozott, az EU által már elfogadott Brexit tervezetről. A szavazás erről a tervezetről azonban már nem az első lesz. Korábban ugyanis May brexit terve hatalmasat bukott, amikor a parlament elé tárták, hogy döntsenek róla, hogy elfogadják-e. A képviselők, rengeteg kormánypárti tagot is beleértve, hatalmas többséggel mondtak rá nemet, és az álláspont a hírek szerint továbbra sem változott sokat.

A mai beszédében, amit Grimsbyben tartott, Theresa May többek közt azt is mondta, hogy „senki sem tudja, hogy mi fog történni” amennyiben a tervezetét ismét leszavazzák. Ez egyrészt nagyon jól mutatja mekkora a fejetlenség a kormányon belül, másrészt az egyik első igazán komoly utalás magától a miniszterelnöktől arra vonatkozólag, hogy lehet hogy nem is lesz Brexit, ami elég komoly ellentmondásban van azzal az állásponttal, amit idáig képviselt.„A következő héten a képviselők Westminsterben egy kulcsfontosságú döntés elé lesznek állítva, mégpedig hogy támogatják a Brexit tervezetet, avagy leszavazzák azt. Amennyiben támogatják, és elfogadásra kerül, Nagy-Britannia elhagyja az EU-t. Ha elutasítják, senki sem tudja mi fog történni. Lehet, hogy még sok sok hónapig nem lépünk ki az EU-ból, lehet hogy a megállapodás nyújtotta biztosítékok nélkül lépünk ki…. Az is lehet hogy egyáltalán nem is lépünk ki soha.” – mondta a miniszterelnök a mai beszédében.

Az 50. cikkelyhez még akkor is szükség lehet valamiféle kiegészítésre, és ezzel a kilépés dátumának eltolására, ha kedden a parlament megszavazza May tervezetét és ezzel a kilépést is egyben. Azonban ha a tervezet elbukik, ahogyan az az utóbbi alkalommal is történt, teljesen bizonytalan, hogy mi fog történni. A parlamentben teljessé válik majd a káosz miközben az alternatív megoldásokat próbálják majd meg kiötleni, hogy akkor mi is legyen az országgal március végével.

Az 50. cikkely módosításához azonban az EU többi tagjának a beleegyezésére is szükség lesz. A miniszterelnök maga is beismerte, hogy amennyiben a tervezetét elutasítja a parlament, az egyetlen dolog, ami biztos marad az a tovább gyűrűző bizonytalanság lesz. Amikor pedig arról kérdezték, hogy engedné-e, hogy a saját konzervatív képviselőtársai meggátolják a megállapodás nélküli Brexitet, kitérő választ adott.

„A Brexit nem csak a parlament ügye, hanem az egész országé. Minden emberre tartozik, aki megszavazta és szeretné, hogy a kormány teljesítse ezt, hogy együtt haladjunk tovább egy szebb jövő felé. Az a szebb jövő pedig azoknak is jár ugyanúgy, akik a kilépés ellen szavaztak. Mindenki elvárja a politikusoktól, hogy felelősségteljes döntéseket hozva tegyék az országot újra egységesebbé…” – magyarázta May a beszédében.

A probléma, ami miatt a parlament elutasította a tervezetet korábban, vagyis az ír határ kérdése ugyanúgy fent áll, tehát papírforma szerint kedden ismét ennek kéne bekövetkeznie, de persze sosem lehet tudni… Mindenesetre amikor az ellenzék egyik képviselőjét, kérdezték a tervezetről, a válasz egyértelműen az volt, hogy azt továbbra sem lehet ebben a formában megszavazni, ugyanis január óta semmit nem változtattak rajta, csak beszélnek róla. Ugyanezen a véleményen volt az ír kormányfő is egy nemrégiben tartott beszédében. Nos, kedden úgy látszik elválik, hogy mi lesz, vagy ha nem, akkor legalább az, hogy mi nem lesz…       Forrás

Facebook csoportunk / Facebook Oldalunk / Kövess minket lent a csengőre kattintva
Cikk Megosztása: