Hatalmas utalás hangzott el ma a brit miniszterelnöktől arról, hogy lehet nem is lesz Brexit egyáltalán 1

Theresa May azt nyilatkozta, hogy amennyiben a brit parlament ismét elutasítja a Brexit tervezetét, amelyről a szavazás a következő hét folyamán esedékes, úgy lehet „hogy Nagy-Britannia soha nem is fogja elhagyni az Európai Uniót”.

A parlamenti képviselők a most következő kedd folyamán fognak szavazni a parlamentben a miniszterelnök és a kormány által kidolgozott, az EU által már elfogadott Brexit tervezetről. A szavazás erről a tervezetről azonban már nem az első lesz. Korábban ugyanis May brexit terve hatalmasat bukott, amikor a parlament elé tárták, hogy döntsenek róla, hogy elfogadják-e. A képviselők, rengeteg kormánypárti tagot is beleértve, hatalmas többséggel mondtak rá nemet, és az álláspont a hírek szerint továbbra sem változott sokat.

Hatalmas utalás hangzott el ma a brit miniszterelnöktől arról, hogy lehet nem is lesz Brexit egyáltalán 3

A mai beszédében, amit Grimsbyben tartott, Theresa May többek közt azt is mondta, hogy „senki sem tudja, hogy mi fog történni” amennyiben a tervezetét ismét leszavazzák. Ez egyrészt nagyon jól mutatja mekkora a fejetlenség a kormányon belül, másrészt az egyik első igazán komoly utalás magától a miniszterelnöktől arra vonatkozólag, hogy lehet hogy nem is lesz Brexit, ami elég komoly ellentmondásban van azzal az állásponttal, amit idáig képviselt.

„A következő héten a képviselők Westminsterben egy kulcsfontosságú döntés elé lesznek állítva, mégpedig hogy támogatják a Brexit tervezetet, avagy leszavazzák azt. Amennyiben támogatják, és elfogadásra kerül, Nagy-Britannia elhagyja az EU-t. Ha elutasítják, senki sem tudja mi fog történni. Lehet, hogy még sok sok hónapig nem lépünk ki az EU-ból, lehet hogy a megállapodás nyújtotta biztosítékok nélkül lépünk ki…. Az is lehet hogy egyáltalán nem is lépünk ki soha.” – mondta a miniszterelnök a mai beszédében.

Az 50. cikkelyhez még akkor is szükség lehet valamiféle kiegészítésre, és ezzel a kilépés dátumának eltolására, ha kedden a parlament megszavazza May tervezetét és ezzel a kilépést is egyben. Azonban ha a tervezet elbukik, ahogyan az az utóbbi alkalommal is történt, teljesen bizonytalan, hogy mi fog történni. A parlamentben teljessé válik majd a káosz miközben az alternatív megoldásokat próbálják majd meg kiötleni, hogy akkor mi is legyen az országgal március végével.

Az 50. cikkely módosításához azonban az EU többi tagjának a beleegyezésére is szükség lesz. A miniszterelnök maga is beismerte, hogy amennyiben a tervezetét elutasítja a parlament, az egyetlen dolog, ami biztos marad az a tovább gyűrűző bizonytalanság lesz. Amikor pedig arról kérdezték, hogy engedné-e, hogy a saját konzervatív képviselőtársai meggátolják a megállapodás nélküli Brexitet, kitérő választ adott.

„A Brexit nem csak a parlament ügye, hanem az egész országé. Minden emberre tartozik, aki megszavazta és szeretné, hogy a kormány teljesítse ezt, hogy együtt haladjunk tovább egy szebb jövő felé. Az a szebb jövő pedig azoknak is jár ugyanúgy, akik a kilépés ellen szavaztak. Mindenki elvárja a politikusoktól, hogy felelősségteljes döntéseket hozva tegyék az országot újra egységesebbé…” – magyarázta May a beszédében.

A probléma, ami miatt a parlament elutasította a tervezetet korábban, vagyis az ír határ kérdése ugyanúgy fent áll, tehát papírforma szerint kedden ismét ennek kéne bekövetkeznie, de persze sosem lehet tudni… Mindenesetre amikor az ellenzék egyik képviselőjét, kérdezték a tervezetről, a válasz egyértelműen az volt, hogy azt továbbra sem lehet ebben a formában megszavazni, ugyanis január óta semmit nem változtattak rajta, csak beszélnek róla. Ugyanezen a véleményen volt az ír kormányfő is egy nemrégiben tartott beszédében. Nos, kedden úgy látszik elválik, hogy mi lesz, vagy ha nem, akkor legalább az, hogy mi nem lesz…       Forrás

Megosztás