Lemondásra akarják rávenni a brit miniszterelnököt, miközben 1 nap van hátra az újabb Brexit szavazásig 1
British Prime Minister Theresa May prepares to address a media conference at an EU summit in Brussels on Friday, June 23, 2017. European Union leaders met in Brussels on the final day of their two-day summit to focus on ways to stop migrants crossing the Mediterranean and how to uphold free trade while preventing dumping on Europe’s markets. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Azt rebesgetik, hogy a brit miniszterelnököt arra szólították fel a parlament berkein belül, hogy legkésőbb júniusig mondjon le, ha azt szeretné, hogy a parlamenti képviselők megszavazzák a Brexit tervezetét, ezzel pedig egyben eldöntenék a kilépés sorsát is.

A hírek szerint a kabinet miniszterek közül több is arra figyelmeztette Theresa May miniszterelnököt, hogy a megállapodás nélkül való kilépéstől kizárólag úgy menekülhetne meg biztosan az ország, ha ígéretet tenne, hogy a kilépést követően beadja a lemondást. Mindeközben a Brexitpárti Steve Baker, aki a European Research Group egyik vezetője, és a DUP párt egyik képviselője, Nigel Dodds arra figyelmeztették Mayt, hogy az alsóházban egy újabb hatalmas vereség vár rá, amennyiben az ír határ kérdése úgy marad, ahogy van.

theresa may miniszterelnök brexit

A Sunday Telegraphban a fent említett személyek azt írták, hogy amennyiben nem lesz változás, úgy a most esedékes újabb Brexit szavazás bukása gyakorlatilag elkerülhetetlen. Dodds és Baker azt nyilatkozták, hogy a helyzet igen durva és kilátástalan, főleg ha visszaemlékszünk a legutóbbi Brexit szavazásra januárban a parlamentben, ahol May tervezete óriásit bukott. A most következő, ismét csak nagyon fontos szavazás a Brexit és Nagy-Britannia sorsát illetően a keddi nap folyamán esedékes, március 12-én.

„A Brexit tervezetet, amennyiben változatlan formában tárják újra a képviselők elé, hogy szavazzanak róla, ismét hatalmas különbséggel fog leszavazni a parlament, többek közt a DUP párt tagjainak és a rebellis kormánypárti képviselőknek köszönhetően. Ha a DUP képviselői mellett csak fele annyi kormánypárti képviselő is szavaz ellene megint, mint a múltkor, még akkor is három számjegyű lesz a különbség a tervezetet ellenzők javára.” – írták az újságcikkben.

Lemondásra akarják rávenni a brit miniszterelnököt, miközben 1 nap van hátra az újabb Brexit szavazásig 3

Arról is megy a „matekozás” a kormány részéről, hogy amennyiben ismét elbukik a tervezet, de csak 50 vagy annál kevesebb szavazattal, úgy meg lehetne próbálni keresztül préselni a tervezetet egy harmadik alkalommal is, azonban ha ennél jóval több lesz a különbség, akkor szinte semmi értelme.

A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy amennyiben a kormány ismét elveszíti a szavazást kedden, úgy megadja a lehetőségek a képviselőknek, hogy egy szavazás keretein belül döntsenek arról, és így meg legyen az esélyük, hogy leszavazzák a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét. Ez egyben azt is jelentené, hogy az 50. cikkelyhez egy kiegészítést kellene hozzátoldani, és a kilépés dátuma eltolódna. Baker és Dodds ezzel kapcsolatban azt írták, hogy ha így alakul, az rettenetesen megtépázná az országnak a kormányba és a politikába vetett hitét.

Mindössze két hét maradt arra, hogy valami eredményt érjen el a kormány a kilépés kapcsán, azonban a folyamatos tárgyalások sem az EU-val sem az ellenzékkel vagy a rebellis kormánypárti képviselőkkel nem vezettek eredményre idáig. Ráadásul nemrégiben az egyik beszédében maga Theresa May is elhintette, hogy az is lehet, hogy soha nem is fog kilépni Nagy-Britannia.       Forrás

Megosztás