Hajszálon múlt a baleset: majdnem drónnal ütközött egy repülőjárat az egyik londoni repülőtér fölött 1

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentésből kiderült, hogy egy légi katasztrófát épphogy sikerült elkerülni, amikor egy East Sussex felett repülő utasszállító gép alig 5 méterre ment el egy feltételezett illegális dróntól és egy hajszálon múlt, hogy nem ütköztek össze.

Hajszálon múlt a baleset: majdnem drónnal ütközött egy repülőjárat az egyik londoni repülőtér fölött 3

Az easyJet Airbus A320 nagyjából 1.5 km magasságban volt a föld felett, miután a Gatwick repülőtérről felszállt, amikor a pilóták észlelték a tárgyat. A biztonsági szakértők A kategóriás eseményként rögzítették az esetet, ami a legmagasabb, az öt szint közül, ami azt jelenti, hogy komoly volt az ütközés veszélye.

Az eset február 24-én 15 óra 21 perckor történt, amikor a repülőgép épp utazómagasságra emelkedett a környező mezők felett. A pilóta először azt hitte, hogy az objektum egy madár, majd néhány pillanattal később kiderült, hogy egy drónról van szó – derül ki az ütközési kockázatokat vizsgáló UK Airprox Board jelentéséből.

Az Egyesült Királyságban a drónok maximálisan megengedett repülési magassága 400 láb, tehát a szóban forgó drón a magassági határérték több mint 12-szeresére emelkedett. Bárki, akit 400 láb felett vagy egy repülőtér határain belül drónnal repül, korlátlan pénzbüntetésre vagy akár öt év börtönbüntetésre számíthat.

A jelentés szerint az A320-as pilótája azonnal értesített egy másik gépet ami a közelben repült, valamint a légiforgalmi irányítókat, akik riasztották a Gatwickből felszálló többi pilótát. 2018 decemberében a Gatwick repülőteret több mint két napra be kellett zárni, ami miatt több száz járatot kellett törölni, és több mint 50 millió fontba került, miután 129 bejelentés érkezett a kifutópálya közelében észlelt drónokról.

A sussexi rendőrség szerint a leállást az okozta, hogy két drónt használtak olyan emberek, akik „jól ismerték” a repülőteret, azonban az incidensek kapcsán soha senkit nem helyeztek vád alá.

A legutóbbi incidensről szóló jelentés a következőket írja: „Az A320-as pilóta 5000 láb magasságban haladt, amikor az első tiszt felkiáltott, hogy egy madár van előtte. Körülbelül 11 óránál egy sötét színű tárgyat pillantottak meg, amely nagyon gyorsan elhaladt a bal oldalon, a bal szárnytól 5-10 méter távolságban. Nem madárnak tűnt, hanem egy meglehetősen kompakt objektumnak, amely megcsillant a napfényben.”

A jelentés szerint az objektum egy helyben lebegett, hozzátéve: „Mindketten arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg drónról van szó, mivel úgy tűnt, hogy függőlegesen felfelé mozdult meg, majd balra manőverezett, hogy kitérjen a gép útjából. A pilóta ezüst színűnek írta le, és azt mondta ez biztosan nem madár.”

Az easyJet szóvivője ezt mondta: „Tisztában vagyunk a jelentéssel, és teljes mértékben támogatni fogunk minden vizsgálatot. A biztonság mindig az easyJet legfontosabb prioritása, és repülőszemélyzetünk a szokásos eljárásainknak megfelelően járt el annak érdekében, hogy a repülés biztonsága sohasem sérüljön.”

A cég nem erősítette meg, hogy hány utas volt a gépen, és azt sem, hogy milyen sebességgel haladt de annyi biztos, hogy nagy volt az ütközés kockázata, amiből komoly baj is származhatott volna.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után