7 fontos új törvény-, és szabálymódosítás áprilistól Nagy-Britanniában 1

Áprilistól számos, törvény- és szabálymódosítás lép életbe, ami a mindennapi életünket érintheti. A munkajog, a válási törvény és az adókulcsok változása a jövő hónaptól módosul, így összeszedtük mindazt, amiről már most tudni érdemes.

7 fontos új törvény-, és szabálymódosítás áprilistól Nagy-Britanniában 3

A kormány leállítja a Post Office kártyaszámlákra történő fizetést

Az Adó- és Vámhivatal április 5-től leállítja a Posta kártyaszámláira történő fizetést, így több ezer ügyfélnek kell váltania. Az ügyfeleknek értesíteniük kell a HMRC-t (HM Revenue and Customs) új fiókjuk adatairól, mielőtt a változások jövő hónaptól hatályba lépnének. Az érintetteknek alternatív számlát kell választaniuk a juttatások kifizetéséhez, és frissíteniük kell adataikat, vagy a kifizetések szünetelni fognak mindaddig, amíg a HMRC-t nem értesítik az új számlaadatokról. A juttatás banki, lakásszövetkezeti vagy hitelszövetkezeti számlára fizethető.

Gépjárműadó-emelés 2022

2022 áprilisától a kiskereskedelmi árindex inflációs mutatójával összhangban emelkedik a gépjárműadó. Azon autók esetében, amelyek nem bocsátanak ki CO2-t, az árak nullán maradnak. Ha autónk 1 és 50 g közötti CO2-t bocsát ki km-enként, akkor a normál díj 155 fontról 165 fontra emelkedik számunkra. A Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) ellenőrzi az Egyesült Királyságban fizetett gépjárműadókat. Ha egy adózatlan járművet nem jelentenek be SORN-nak (Statutory Off Road Notification), akkor a tulajdonos 80 font bírságot fog kapni a továbbiakban.

Új válási törvények, 2022

Idén április 6-án lépnek hatályba a válással kapcsolatos jogszabályok módosításai az Egyesült Királyságban. A változtatás a válásról, vagyonfeloszlatásról és különélésről szóló 2020. évi törvényhez kapcsolódik, amelynek célja, hogy csökkentse a válópárok közötti konfliktusok lehetőségét azáltal, hogy:

  • a házastárs magatartásával kapcsolatos vád lehetőségét megszünteti
  • lehetővé teszi a pároknak, hogy közösen szüntessék meg házasságukat

A törvény emellett minimum 20 hetes időszakot vezet be az eljárás megindítása és a nem jogerős bontóperi ítélet iránti kérelem között. Ez utóbbi időt és lehetőséget biztosít a pároknak az átgondolásra. Ahol a válás elkerülhetetlen, lehetővé teszi a párok számára az együttműködést és a jövő megtervezését. A válást a továbbiakban nem lehet megtámadni, kivéve korlátozott okokból, beleértve a joghatóságot is. A pároknak a jelenlegi törvény szerint 2022. március 31-ig kell jelentkezniük, vagy meg kell várniuk a változások életbe lépését.

Nemzeti minimálbér 2022

Áprilistól emelkedik a nemzeti minimálbér, méghozzá 82 pennyel nő az órabér. A miniszterek azt állítják, hogy a fizetésemelés évi 1000 fonttal több pénzt jelent egy átlagos munkavállaló számára. Április 1-től a 21-22 évesek órabére 8,36 fontról 9,18 fontra emelkedik. A 23 év felettiek minimum órabére pedig 9,50 fontra emelkedik. A gyakornoki díj is emelkedik, óránkénti 4,81 fontra az eddigi 4,30 fontról.

Betiltják a vörös dízelt?

Április 1-től a vörös dízelolaj és a kedvezményes bioüzemanyagok illegálissá válnak, hogy segítsenek az Egyesült Királyságnak teljesíteni a 2050-re vonatkozó klíma-kötelezettségeit.

Új adó a műanyag csomagolásra

2022 áprilisában bevezetik a „műanyag csomagolási adót”, amely tonnánként 200 fontot számít fel a gyártóknak és az importőröknek a kevesebb mint 30%-ban újrahasznosított műanyagból készült csomagolások után. Először 2020 márciusában jelentették be Rishi Sunak pénzügyminiszter költségvetésének részeként.

A kormány úgy határozta meg a műanyag csomagolást, mint „olyan csomagolást, amely tömeg szerint túlnyomórészt műanyagból készült”. A kormány szerint az új adó célja, hogy „egyértelmű gazdasági ösztönzést nyújtson a vállalkozások számára az újrahasznosított műanyag felhasználására a csomagolóanyagok gyártása során”.

2021. évi pénzügyi törvény – változások a társasági adóban

A 2021-es pénzügyi törvény értelmében a társasági adó mértéke 19% marad 2022/23-ra, de ezt követően 2023 áprilisától 25%-ra emelik 250 000 font feletti nyereség esetén. Az 50 000 font és 250 000 font közötti nyereséggel rendelkező vállalatok az effektív társasági adókulcs fokozatos emelését biztosító marginális könnyítéssel csökkentett fő kulcs szerint fizetnek adót.   Forrás  Szerző: Válóczi Andrea

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után