Ezek a fontos új jogszabályok 2022-től, amikről mindenkinek tudnia kell, aki Nagy-Britanniában dolgozik 1

Ahogy szépen lassan vége a koronavírus járványnak, és végre előre tekintünk, hogy mi is vár ránk a 2022-es évben, érdemes tisztában lenni a munkával és a munkavégzéssel kapcsolatos új szabályokkal, amik már életbe léptek, vagy várhatóan hamarosan fognak… Összegyűjtöttük nektek a legfontosabb változásokat az idei évre vonatkozóan.

Ezek a fontos új jogszabályok 2022-től, amikről mindenkinek tudnia kell, aki Nagy-Britanniában dolgozik 3

Rugalmas munkavégzés

A járványnak köszönhetően a rugalmas munkavégzés egyre központibb szerepet kap és egyre elfogadottabbá válik országos szinten. A közelmúltban zajló kormánykonzultáció azt fontolgatta, hogy a rugalmas munkavégzés a munkavállalók alapértelmezett pozíciója legyen, és öt javaslatot fogalmazott meg, köztük a leglényegesebb a rugalmas munkavégzés első naptól való kérésének joga. De szó van arról is, hogy akár a külföldről való munkavégzés is általánosan elfogadottá váljon. Bár a javaslatok még nem kodifikálnak új jogokat, és nem hoznak létre automatikus jogot a munkavállalók számára a rugalmas munkavégzéshez, számos olyan intézkedést vezetnek be, amelyek kiterjesztik annak hatályát. A hibrid munkavégzés valószínűleg tehát hamarosan az „új normális alapállapot” lesz.

A nemek közötti bérkülönbségek

Jelenleg a 250 vagy annál több munkavállalót foglalkoztató szervezetek kötelesek éves jelentést közzétenni, amely tartalmazza a nemek közötti bérszakadék adatait. A kormány felülvizsgálja a nemek közötti bérszakadék jelentésére vonatkozó szabályozást. A cél annak felmérése lesz, hogy a jelenlegi jelentéstételi követelmények elérik-e a céljukat. Ez egyben pénzbüntetések bevezetését jelentheti az előírások be nem tartása esetén.

Etnikai és rokkantsági bérszakadék

Elképzelhető, hogy 2022-ben elmozdulás lesz az etnikai bérszakadék jelentésének sokat vitatott bevezetése felé is. Az első lépés, amely idén már megtörténhet, a munkáltatóknak szóló, önkéntes alapon történő jelentéstételi útmutató közzététele lehet. Jelenleg is folyamatban van egyébként egy konzultáció a rokkantsági bérszakadék-jelentés kötelezővé tételéről.

Adat védelem

Az ICO 2022-ben frissített foglalkoztatási útmutatót ad ki. Ez felváltja a foglalkoztatási kódexüket, amelyet a 2018-as adatvédelmi törvény óta nem frissítettek, és olyan témákat fog lefedni, mint a toborzás és a kiválasztás, a foglalkoztatási nyilvántartás, a munkavállalók nyomon követése és a munkavállalók egészségével kapcsolatos információk.

Nemzeti minimálbér

A nemzeti minimálbér (NMW), és a nemzeti megélhetési minimum (NLW) 2022. április 1-től emelkedni fog. A 23 éves és idősebb munkavállalók minimálbére 8,91 GBP-ről 9,50 GBP-re emelkedik. A többieké így alakul:

 • 21-22 éves korig: 9,18 GBP.
 • 18-20 éves korig: 6,83 GBP.
 • 16-17 éves korig: 4,81 GBP.
 • Gyakornok: 4,81 GBP.

Táppénz és maternity pay (áprilistól):

 • Törvényes táppénz (SSP): 99,35 GBP hetente.
 • A törvény által előírt „maternity, paternity, adoption and shared parental pay” az anyasági támogatással együtt: heti 156,66 GBP.

Borravaló

A borravaló, és hálapénz kapcsán a kormány megerősítette azon szándékát, hogy olyan intézkedéseket vezet be, amelyek biztosítják, hogy a vendéglátásban dolgozók tisztességes és átlátható módon kapják meg a borravalót. Ezeket a borravalókról szóló új törvényes gyakorlati kódex fogja meghatározni, amely felváltja a jelenleg érvényben levő szabályokat.

Egyesített végrehajtó szerv

A kormány megerősítette, hogy három munkaerő-piaci végrehajtó szervet egyetlen, megnövelt jogkörű végrehajtó szervbe tömörítenek. Ezek az Employment Agency Standards Inspectorate, a Gangmasters and Labour Abuse Authority és a HMRC nemzeti minimálbér csapata. Az alábbi dolgokért lesznek felelősek:

 • Az országos minimálbér
 • A munkaerő kizsákmányolása és a modern rabszolgaság
 • Szabadság ideje alatti fizetés
 • Törvényes táppénz
 • Kifizetetlen munkaügyi bírósági jutalmak

Munkahelyi szexuális zaklatás

A kormány közzétette a munkahelyi szexuális zaklatással kapcsolatos konzultációra adott válaszát, megerősítve a munkaadók új kötelezettségét a szexuális és az ügyfelek vagy harmadik felek zaklatásának megakadályozására. A munkáltatónak „minden ésszerű lépést” meg kell tennie a zaklatás megelőzése érdekében.

NDA-k (Titoktartási megállapodás)

Várhatóan egy idei jogszabály korlátozza majd az NDA-k alkalmazását a munkaszerződésekben, valamint az NDA aláírására felkért személyek számára független jogi tanácsadást ír elő. Új intézkedéseket vezetnek be tehát ilyen téren is a jogszabályi követelményeknek nem megfelelő munkaszerződések ellen.

A munkához való jog ellenőrzése

Jelenleg a Belügyminisztérium módosított munkához való jog ellenőrzési rendszere (amely a világjárvány egész ideje alatt érvényben volt) 2022. április 5-én véget ér. Ezt követően a munkáltatóknak vissza kell térniük a munkához való jog ellenőrzésének eredeti rendszeréhez. Azoknak a munkáltatóknak, akik külföldről vesznek fel munkaerőt, a törvény szerint alaposan ellenőrizniük kell, hogy alkalmasak-e az Egyesült Királyságban történő munkavállalásra.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után