Felfüggeszthetik a Brexit megállapodást, ha Boris Johnson elindítja a 16. cikkelyt 1

Az ír kormány arra figyelmeztetett, hogy az EU megállapodás nélküli (a korábban sokat emlegetett no deal) Brexitbe taszíthatja Nagy-Britanniát, ha Boris Johnson felrúgja az Észak-Írországgal kapcsolatos megállapodásban foglaltakat.

Felfüggeszthetik a Brexit megállapodást, ha Boris Johnson elindítja a 16. cikkelyt 3

Simon Coveney külügyminiszter vasárnap a beszédében azt mondta, hogy a 16. cikkely aktiválása és a megállapodás felfüggesztésére irányuló minden lépés nagyon súlyos következményekkel járna. Coveney elmondta azt is, hogy az Egyesült Királyság és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény folytatódása „függ” az észak-írországi megállapodás helyzetének alakulásától.

A szabadkereskedelmi megállapodás felfüggesztése azt eredményezné, hogy a brit vállalkozásokat újabb vámokkal és még rosszabb feltételekkel sújtanák, mint amilyeneket az egységes piacon kívül jelenleg élveznek.

„Úgy gondolom, hogy ha a brit kormány nemes egyszerűséggel megtagadja a megállapodásban foglaltak végrehajtását, még a most kínált rendkívül rugalmasnak mondható feltételek mellett is, és inkább felrúgja azt, akkor úgy gondolom, hogy az EU erre nagyon keményen fog reagálni. A brit kormány és az EU között létrejött Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás az észak-írországi protokollt is tartalmazó kilépési megállapodás végrehajtásától függött. Mivel a kettő szorosan összefügg, ha az egyiket a britek nem tartják be, fennáll annak a veszélye, hogy a másikat az EU fogja felrúgni.” – mondta Coveney az RTE-nek.

Az ír külügyminiszter szerint a következmények között nem szerepelne fizikai határvonal kiépítése Írország és Észak-Írország között, amelyet szerinte az EU nem vezetne be újra. Nem Írország az egyetlen ország viszont, amely figyelmeztette a briteket. Vincent Van Peteghem belga miniszterelnök-helyettes is hasonló megjegyzéseket tett a szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatban a Bloomberg TV-nek adott pénteki interjújában.

Coveney úr ugyanannak a tv csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a 16. cikkely aktiválása „nagyon komoly lépés lenne, amely tönkretenné a Nagy-Britannia és Írország közötti kapcsolatokat”. A helyzetet összegezve hozzátette: „Szerintem jelenleg minden jel arra utal, hogy a brit kormány a 16. cikkely életbe léptetését tervezi.”

Lord Frost, az Egyesült Királyság Brexit-főtárgyalója azt mondta, hogy ez a drasztikus lépés „nagyon is terítéken van, és ráadásul már július óta”.

A megállapodás ide vonatkozó részének célja az volt, hogy megakadályozza a „kemény” határ kiépítésének szükségét Észak-Írország és az Ír Köztársaság között, de a Nagy-Britannia és az EU közötti kereskedelmet is szabályozza. Az Egyesült Királyság viszont most azt mondja, hogy szeretné megváltoztatni a megállapodást. Az EU javaslatokat terjesztett elő, de az Egyesült Királyság szerint ezek nem mennek elég messzire és nem oldják meg a problémát.

Egyes spekulatív jelentések szerint Boris Johnson brit miniszterelnök a 16. cikkelyt – a megállapodás felfüggesztésének mechanizmusát – a Cop26 klímacsúcs után akarja életbe léptetni. Szombaton John Major volt brit miniszterelnök azt mondta, hogy „kolosszális ostobaság” lenne a 16. cikkely aktiválása Mr. Johnson részéről, és „abszurdnak” minősítette ezt a megközelítést.   Forrás

Megosztás