Kiderült, hogy Brexitből származó veszteség 178-szor akkora, mint az új megállapodásokból várható nyereség 1

A brit kormány saját adatai szerint is, Boris Johnson összes új, Brexit utáni kereskedelmi megállapodásának gazdasági haszna együttesen mindössze 3-7 font lesz FEJENKÉNT a következő 15 évre vetítve.

Kiderült, hogy Brexitből származó veszteség 178-szor akkora, mint az új megállapodásokból várható nyereség 3

Az apró gazdasági fellendülés – amely a GDP mindössze 0,01-0,02 százalékát teszi ki, és fejenként kevesebb mint 50 penny évente – eltörpül az EU-ból való kilépés hatalmas negatív gazdasági hatása mellett, amely a kormány becslése szerint ugyanerre az időszakra vetítve a GDP 4 százaléka.

A The Independent által a Sussexi Egyetem Kereskedelmi Politikai Obszervatóriumának vezető akadémikusaitól megrendelt elemzés szerint az új szabadkereskedelmi megállapodások gazdasági szempontból „meg se közelítik az EU-ból való kilépéssel elvesztett GDP-t”. Boris Johnson korábban azzal dicsekedett, hogy a megállapodások egy „új hajnalt” jelentenek majd a brit nemzet számára – de az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése óta bejelentett tucatnyi megállapodásból mindössze kettőnek lesz egyáltalán valamekkora mérhető gazdasági hatása.

A Költségvetési Hivatal (OBR) hivatalos becslései szerint a Brexit miatt fejenként több mint 1250 GBP veszteség várható az elkövetkező években, ami több mint 178-szorosa a legoptimistább előrejelzéseknek a kereskedelmi megállapodások előnyeit illetően.

Az elemzés megjegyzi, hogy a kormány által meghirdetett szabadkereskedelmi megállapodások túlnyomó többsége – például a Dél-Koreával, Szingapúrral vagy Vietnammal kötött – csupán kísérlet arra, hogy lemásolja azokat a szerződéseket, amelyeket ezek az országok az EU-val kötöttek, és amelyet Nagy-Britannia korábban uniós tagként élvezett. „Semmit sem adnak hozzá az Egyesült Királyság kereskedelméhez, és mivel nem tökéletes másolatok, valójában nagyon kis mértékben még ártanak is” – írta L. Alan Winters professzor, vezető kereskedelmi közgazdász.

A Brexitről nemrég az is kiderült, hogy a hatásai valószínűleg jóval nagyobb károkat okoznak a koronavírus negatív hatásainál a brit gazdaság számára…

A Nemzetközi Kereskedelmi Minisztérium egyik forrása azt állította, hogy az elemzés régi adatokon alapul – jóllehet az adatok többségét csak tavaly nyáron hozták nyilvánosságra, a kormány által a megállapodásokra vonatkozó stratégia részeként.

„Szeptemberben közzétett globális kereskedelmi kilátásaink azt mutatják, hogy a globális kereskedelem súlypontja kezd eltávolodni Európától, és a gyorsan növekvő ázsiai-csendes-óceáni piacok felé tolódik” – mondta a Nemzetközi Kereskedelmi Minisztérium szóvivője. A The Independent számára készített elemzés szerint azonban még a Japánnal kötött új megállapodás is, amelyet az Egyesült Királyság kormánya jelentős sikerként harsogott, „alig tér el az EU-Japán megállapodástól, néhány apró különbséget leszámítva”.

Figyelembe véve az EU saját Japánnal kötött megállapodását, a szakértők ezt írták: „A megállapodás hiányához viszonyítva a kormány becslései szerint [a japán megállapodás] 1,5 milliárd fonttal (0,07 százalékkal, fejenként 22 fonttal) növelné az Egyesült Királyság GDP-jét. Viszont ahhoz képest, ha az Egyesült Királyság nem lép ki az EU-ból, a nyereség elhanyagolható vagy negatív lesz”.

Csak az Ausztráliával és Új-Zélanddal kötött megállapodások esetében várható új gazdasági haszon – ezek az országok azonban olyan csekély részét képviselik az Egyesült Királyság kereskedelmének, hogy gazdasági hatásuk elhanyagolható lesz. A DIT forrása hozzátette, hogy a kormány újabb „ambiciózus kereskedelmi megállapodások sorát akarja olyan nagyobb országokkal, mint India, Kanada és Mexikó.” Ezek azonban még nem jöttek létre.

Az EU-n kívüli partnerek adják az Egyesült Királyság teljes kereskedelmének mintegy felét, így a Brexitből eredő 4 százalékos veszteség ellensúlyozása érdekében kb. mindegyikükkel új megállapodásra lenne szükség, hogy olyan kereskedelmi változásokat idézzenek elő, amelyek 4 százalékos növekedést eredményeznek az Egyesült Királyság GDP-jében. Ennek azonban a szigetország egyelőre a közelében sincs.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után