Egészségügyi dolgozók tízezreinek szűnhet meg a munkája csütörtöktől Angliában az oltás kötelezővé válása miatt 1

A gondozóotthonok alkalmazottai tömegesen veszíthetik el az állásaikat Nagy-Britanniában, ha nem oltatják be magukat azonnal, ugyanis napokon belül kötelezővé válik számukra az oltás.

Egészségügyi dolgozók tízezreinek szűnhet meg a munkája csütörtöktől Angliában az oltás kötelezővé válása miatt 3

Csütörtöktől törvény írja majd elő, hogy a valamilyen kivételes oknál fogva mentességet élvező személyeken kívül a személyzet minden más tagja teljesen be legyen oltva, vagyis mind a két oltást be kell adatnia. Persze, csak ha folytatni kívánják a kiszolgáltatott idősek Covid-19 elleni védelmében betöltött szerepüket… különben meg ki vannak rúgva… Azok az ápolónők és egészségügyi asszisztensek a gondozóotthonokban, akiket nem oltottak még be teljesen, az NHS-hez átvándorolhatnak egyfajta alternatív megoldásként, mert az alkalmazottaknak ott egyelőre még nem kötelező beoltaniuk magukat – közölték az ágazat vezetői.

Egyelőre tavaszig eltolták a döntést annak kapcsán, hogy az NHS dolgozói számára is kötelezővé tegyék-e az oltás.

Dr. Charles Armitage, a National Care Force egészségügyi toborzó részlegének igazgatója a Mail-nek ezt nyilatkozta a téma kapcsán: „Az oltatlan alkalmazottakat elküldik, hogy a kiskereskedelemben, a vendéglátásban, vagy az NHS-nél helyezkedjenek el, mert ott nem kell beoltva lenni ahhoz, hogy dolgozhassanak. Ez gyakorlatilag a probléma áthelyezése az egyik zsebből a másikba. Majd hirtelen elárasztja az NHS-t a rengeteg oltatlan extra munkaerő, aztán rájönnek, hogy ez ott is ugyanúgy gondokat fog okozni.”

Az NHS England adatai szerint az idősek otthonában dolgozó alkalmazottak körülbelül 89,4%-a kapta meg mind a két oltását október 31-ig. A fennmaradó durván 49 ezer alkalmazott – kb. 10% – pedig még csak egyet vagy egyet sem. A 65 év alattiak gondozóotthonaiban ugyanez az arány 13,6% – 11 924 fő. Ez azt jelenti, hogy több tízezer egészségügyi alkalmazott munkája szűnhet meg csütörtöktől.

Az új szabályozás minden olyan munkavállalóra vonatkozik, beleértve az NHS alkalmazottait is, akiknek munkájuk részeként rendszeresen be kell járniuk gondozó otthonokba. De ugyanakkor a bent lakóknak és látogatóiknak, vagy azoknak, akiknek sürgősségi segítségnyújtás vagy sürgős karbantartás céljából kell belépniük ezekre a helyekre, nem kell igazolniuk hogy be vannak oltva. Az iparág vezetői most az egészségügyi gondozók „tömeges elvándorlásától” tartanak az új szabályok miatt.

Adam Purnell, az Egészségügyi és Szociális Intézet szociális ellátási igazgatója szerint „borzasztó” hatása lesz annak, hogy az ágazat ennyi alkalmazottat veszít el ilyen hirtelen, és nem kizárt, hogy egyes helyeken lesznek olyan lakók, akik emiatt veszélybe kerülnek. Hozzátette emellett, nem lenne szégyen, ha a kormány tél utánra halasztaná az említett határidőt, mert ezzel csökkennének a szolgáltatásokra és az alkalmazottakra nehezedő terhek. Mike Padgham, az Independent Care Group elnöke szintén azt nyilatkozta, hogy a kormánynak „újra kellene gondolnia” a napokon belül esedékes határidőt, mondván, hogy a kialakuló munkaerőhiány egyes otthonok bezárásához vezethet.   Forrás

Megosztás