Éleződik a helyzet a Britek és az EU közt a Brexit kapcsán: „súlyos következményei lesznek” ha a brit kormány így folytatja 1

Az Európai Bizottság azzal vádolta meg az Egyesült Királyság kormányát, hogy nem veszi komolyan az Észak-Írországra vonatkozó Brexit utáni szabályokról szóló tárgyalásokat, és arra figyelmeztetett, hogy „súlyos következményei lesznek”, ha Boris Johnson a 16. cikkely életbe léptetésével felfüggeszti a két fél közti megállapodást.

Éleződik a helyzet a Britek és az EU közt a Brexit kapcsán: „súlyos következményei lesznek” ha a brit kormány így folytatja 3

A figyelmeztetés azt követően hangzott el, hogy a brüsszeli tárgyalások a Brexit-miniszter, David Frost és a bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič között ismét csak nem vezettek semmiféle ereményre. Lord Frost azt mondta, hogy a Boris Johnson-féle észak-ír protokollal kapcsolatos aggodalmak tekintetében az előrelépés esélye meglehetősen „korlátozott”.

Šefčovič azonban azt nyilatkozta, hogy a britek egyszerűen nem hajlandóak komolyan részt venni az EU által előterjesztett javaslatok megvitatásában, amik az Észak-Írország és Nagy-Britannia között árukat szállító vállalkozások életének megkönnyítésére irányulnának.

Annak kihangsúlyozására, hogy Brüsszelben kezd mindenkinek teljesen elfogyni a türelme, azt mondta, hogy a jövő hétre Londonba tervezett további tárgyalások „nagyon fontosak” lennének a továbbiak szempontjából.

A mostani találkozó meglehetősen feszült hangulatban zajlott, ugyanis már olyan mondatok is elhangzottak az utóbbi napokban, hogy Boris Johnson a megállapodás 16. cikkelyére hivatkozva felfüggeszti annak egyes elemeit, azt kockáztatva, hogy kereskedelmi háborút robbant ki az EU és a brit oldal közt.

Lord Frost a megbeszélések előtt azt mondta, hogy a 16. cikkely aktiválásának lehetősége „nagyon is terítéken van”, és továbbra is „jelentős a szakadék” a két fél álláspontja között. Ezt követően pedig figyelmeztetett, hogy „nagyon fogy az idő, és valaminek sürgősen történnie kell, ha előre akarunk lépni a tárgyalásokat illetően”.

A feltételezések szerint Boris Johnson húzni akarja az időt a glasgow-i Cop26 klímaváltozási csúcstalálkozó november 12-i lezárásáig, de Lord Frost nem volt hajlandó ezekre az állításokra reagálni.

Aodhán Connolly, az Észak-Írországi Kiskereskedelmi Konzorcium igazgatója a The Independentnek elmondta: „Többször is világosan elmondtuk, hogy amire szükségünk van, az egy olyan megoldás, ami mindkét fél számára elfogadható. A 16. cikkely nem az. A 16. cikkely aktiválása nem adja meg azt a bizonyosságot és stabilitást, amelyre a vállalkozásoknak most szüksége van: SŐT csak még több instabilitást, bizonytalanságot és tárgyalást fog eredményezni.”

Az SDLP Brexit szóvivője, Matthew O’Toole, a Stormont-gyűlés tagja a The Independentnek azt mondta: „A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Észak-Írországban az emberek azt akarják, hogy a protokoll működjön, és nem akarják, hogy a 16. cikkely életbe lépjen. Boris Johnsonnak és Lord Frostnak úgy tűnik, eltökélt szándéka, hogy tovább fokozzák a konfrontációt oly módon, ahogy azt az itt élők nem akarják. Ijesztő látni azt, hogy valójában milyen keveset törődnek a régióval.”

Brüsszel többször is kijelentette, hogy nem tesz eleget az Egyesült Királyság azon követeléseinek, hogy az Európai Bíróságot (EB) távolítsa el az észak-írországi ügyek joghatósága alól. Az EB részvételéről Johnson és Lord Frost állapodott meg, 2019-ben, mivel a megállapodás így Észak-Írországot gyakorlatilag az EU egységes piacán belül hagyta. Nemrég azonban kijelentették, hogy a luxemburgi bíróság szerepköre az Egyesült Királyság szuverenitásának indokolatlan megsértése.

Šefčovič úr ezt nyilatkozta a téma kapcsán: „Mostanában sokat hallunk a 16. cikkelyről. Ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy a 16. cikkely elindítása a megállapodás újratárgyalása érdekében súlyos következményekkel fog járni – súlyos következményekkel jár Észak-Írország számára, mivel instabilitáshoz és kiszámíthatatlansághoz vezet, és súlyos következményekkel járna az EU-brit kapcsolatra nézve is.”  Forrás

Megosztás