EU vs. UK - a bevándorlók szabad mozgásának joga 1

A mozgás szabadsága az egyik legalapvetőbb jog az Európai Unió területén. Nagy-Britannia és néhány további ország azonban megkérdőjelezi ezeket a jelenleg is fennálló szabályokat.

eu-vs-uk

David Cameron, brit mniszterelnök jelezte ugyanis, hogy szeretné limitálni a bevándorlók számát. Ez a lépés azonban vitatott, és Angela Merkel német kancellár figyelmeztette is a brit kormányt az EUs szabadságjogok megsértésének következményeire.

Mit mond az EU a mozgás szabadságának jogáról?

A szabad mozgás az EU alapvető építőköveinek egyike, ami a három másik alaptörvénnyel együtt működik párhuzamosan. Ezek pedig a javak, a tőke és szolgáltatások szabadsága.

Jelenleg 14 millió EU állampolgár él hazáján kívül, egy másik tagállamban. Ez az Eurpai Unió teljes lakosságának 2.8%-a.

2004-ben, mielőtt az EU történetének legnagyobb kelet-nyugat irányú népvándorlása megkezdődött volna, a korábban a kommunista blokkhoz tartozó kelet-európai államok lakóinak kevesebb szabadságuk volt a nyugatra történő költözést illetően.

A mozgás szabadságának joga számos tagállamban segít megoldani a munkaerőhiány okozta problémákat, továbbá a munkáltatóknak szélesebb választékot biztosít a munkaerő kiválasztásának tekintetében. Nagy-Britannia mellett Németország is mágnesként vonzza a munkakeresőket a recesszió sújtotta országokból (pl.: Spanyolország, Görögország, Olaszország).

Mi a britek álláspontja?

A munkaerő szabad áramlásának joga a működőképes piac egyik alapköve, és többek közt az USA gazdaságának is ez az egyik erőssége.

A brit kormány arra szeretné rávenni az EU-t, hogy maximalizálja az Egyesült Királyságba jövő bevándorlók számát valamilyen módon. Az egyik javaslat szerint a tagállamoknak el kellene érniük egy meghatározott bevétel vagy GDP szintet a lakosság számára vetítve ahhoz, hogy az ország lakói szabadon beköltözhessenek a szigetország területére.

Nagy-Britannia területén a bevándorlók okozta probléma egyre inkább szkeptikussá vagy akár ellenségessé teszi a brit lakosságot az EU-val szemben. Ez jól megfigyelhető többek közt a UKIP (UK Independence Party) pártjának térnyerésén, akik az EU-ból való kilépéssel kampányolnak.

uk_border_01_dsp

 

A legtöbb EU tagállam ideiglenes megszorításokat vezetett be a keleti tagállamok felől érkező embertömeg megfékezésére. Nagy-Britannia, Írország és Svédország ezt nem tette meg. Ebből kifolyólag a britek olyan számú bevándorló tömeggel szembesültek, amilyenre nem számítottak. A nettó migráció 2011-re elérte a 400 ezer főt. A legfrissebb adatok szerint a 2014-es nettó migráció elérte a 260 ezer főt, ami 78 ezres emelkedést jelent 2013-hoz képest. A bevándorlók nem egyenletes eloszlása további nyomást helyezett az iskolákra és a betegellátásra.

A bevándorlók költözésének legfőbb oka természetesen az életszínvonalbeli és fizetésbeli különbség. A példának okáért 2012-ben a bolgár cégek alkalmazottainak éves átlagkeresete 3598 EUR volt, a románoké pedig 4004 EUR. Ezzel szemben egy átlagos alkalmazott Nagy-Britanniában 33,216 EUR-t tett zsebre éves szinten.

Az probléma nem az, hogy a bevándorlók segélyeken élnek?

A brit kormány felszólalt a segélyturizmus ellen, és kinyilvánította, hogy nem fogja eltűrni, hogy egyesek csak úgy csüngjenek a szociális hálón, és hagyják, hogy mások eltartsák őket. Ezért szeretné a miniszterelnök minél hamarabb bevezetni a bevándorlókra vonatkozó szigorításokat. Az is elhangzott, hogy a probléma nem maga a segély, hanem az arra jogosultak hibás megítélése. Rengeteg olyan bevándorló van, akik keményen dolgoznak minden nap és emellett támogatásokat vesznek igénybe, amivel semmi baj nincsen. A probléma azzal van, hogy a segélyeket nagyon sok olyan ember is igénybe veszi, akinek nincs semmilyen munkából származó jövedelme, így nem aktív tagja a társadalomnak, ezáltal a többi ember tartja el. Ez, sem a jelenlegi helyzet, sem morális okok miatt nem megengedhető vagy fenntartható.

A bevándorlók által igénybe vehető segélyek

Az EU-nak van egy ún. 3 hónapos szabálya a bevándorlók szűrésére. 3 hónapot követően a helyi hatóságoknak joguk van megvizsgálni az országban letelepedők anyagi, lakhatási körülményeit, illetve családi állapotát. A kormányfő elmondta, hogy a szigorítások bevezetése létfontosságú, hogy kiszűrhessék azokat, akik csak a segélyekből próbálnak megélni, és nem mutatnak még csak hajlandóságot sem a munkavállalásra. A brit kormány jelenleg is tárgyalásokat folytat az EU-val, a bevándorlók ügyének kapcsán, egyfajta arany középút megtalálásának reményében.

Ha máskor is szeretnél friss angliai magyaroknak szóló híreket olvasni:

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Likeolj bennünket facebookon:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”180″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25237742

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után