A londoni Üvegszilánkra hasonlító felhőkarcolót terveznek Casablancában 1

Afrika legmagasabb felhőkarcolóját tervezik felhúzni Marokkóban. Az 540 méter magas Al Noor Torony árnyékában elbújhat majd a londoni társa.

Al-Noor-Tower-Middle-East-Development-1

A látogatók eddig inkább a híres mecsete vagy éppen az itt játszódó azonos nevű legendás film miatt keresték fel Casablancát, de a jövőben ez megváltozhat. Dubaji fejlesztők ugyanis egy 540 méter magas (114 emeletes) felhőkarcolót álmodtak meg a városba, melyben helyet kapna egy hétcsillagos luxusszálloda, művészeti galéria, éttermek, kiállítási központot és irodák is.

al-noor-tower

A tervező Valode & Pistre iroda szerint az Al Noor Toronyot lendületes dizájn jellemzi, melyet egy menyasszonyi ruha ihlett, de az épület egy töltőtollra is hasonlít, a világsajtó pedig rögtön a londoni Shard (Üvegszilánk) irodaházban találta meg a hasonlóságot az új casablancai felhőkarcolóval. A torony építésének előkészítése nemcsak terv, már zajlanak a tárgyalások, hogy a város pénzügyi negyedében felépülő torony kivitelezése jövő júniusban elkezdődhessen.

A többi “feltörekvő karcoló”

Ha megépül, az Al Noor Torony leelőzi Casablanca Twin Centert, mely a maga szolid 115 méterével a város jelenlegi legmagasabb épülete, sőt a dél-afrikai Johhannesburgban található 223 méter magas Carlton Központot is, így Afrika legmagasabb épülete lesz. Más kérdés, hogy Európában sem találna legyőzőre, mivel a 339 méter magas moszkvai Mercury City tornyot is és a Nyugat-Európa legmagasabbjának számító londoni 306 méteres Üvegszilánkot is maga mögé utasítaná.

burj-khalifa

A világ legmagasabb épületének címére persze még ez is kevés lenne, az elsőséget jelenleg a Dubajban található Burj Khalifa torony tartja a maga 828 méterével. Igaz lehet, nem sokáig, hiszen az elsőségének megdöntésére ketten is bejelentkeztek. A szaúd-arábiai Dzsiddában épül a Királyságváros nevű futurisztikus új városrész. A projekt középpontjában a Kingdom Tower (Királyság Torony) áll, mely 1007 méteres magasságával akarja az elsőséget elhódítani.

The Shard, 11 Novembre 2012
A Shard (London büszkesége)

 

 

A világ legmagasabb épülete:

The Burj Khalifa stands in Dubai
Burj Khalifa
burj-khalifa-pictures
Burj Khalifa a felhők fölött

 

A másik versenyző Kína, ahol a közép-kínai Vuhan városában, egy szintén egy kilométeresre tervezett épületet kezdtek építeni. A Feng nevű felhőkarcoló többek közt lég- és víztisztítóként is funkcionál majd, és az már csak a távol-keleti mérnökök ügyességén múlik, be tudnak-e még pár métert toldani a tervekbe, hogy felülről előzzék a szaúdi Királyság Tornyot.

Ha máskor is szeretnél friss angliai magyaroknak szóló híreket olvasni:

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Likeolj bennünket facebookon:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”180″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Forrás: http://www.telegraph.co.uk/luxury/travel/55970/casablancas-newest-landmark-africas-tallest-skyscraper.html

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után