Brexit megállapodás: Nagy-Britannia mégis meghátrál az EU-val szemben… 1

Az Egyesült Királyság végül visszalépett az észak-írországi helyzet kapcsán a Brexit-megállapodás felfüggesztésétől – és ezzel együtt a kereskedelmi háború kirobbantásától –, azzal érvelve, hogy a további tárgyalások segítségével még el lehet kerülni a kialakulóban levő válságot.

Brexit megállapodás: Nagy-Britannia mégis meghátrál az EU-val szemben… 3

Boris Johnson egyre közelebb került az utóbbi napokban a 16. cikkely aktiválásához, azzal vádolva az EU-t, hogy nem tartja be az általa is aláírt megállapodást, az Ír-tengeren kialakulóban levő egyre nagyobb kereskedelmi problémák közepette. Írország azzal érvelt, hogy ez nem hagyna Brüsszelnek más választást, mint felfüggeszteni a két fél közt megkötött kereskedelmi megállapodást az Egyesült Királyság egészére vonatkozóan, ami extra vámokat vonhatna maga után az exportőrök számára.

David Frost, a Brexit-miniszter a Lordok Házának tett nyilatkozatában megismételte – először júliusban elhangzott– fenyegetését, hogy szükség esetén életbe lépteti a 16. cikkelyt, annak ellenére, hogy ez az EU „aránytalanul nagy megtorló hadjáratát” vonhatná maga után. Az Európai Bizottsággal folytatott eheti tárgyalásán viszont ezt mondta: „A tárgyalási folyamat még nem ért el a végéhez. Bár már közel négy hete ülünk a tárgyalóasztal mellett, továbbra is vannak olyan lehetőségek, amelyeket a tárgyalások még nem vizsgáltak meg komolyan, beleértve az Egyesült Királyság által javasolt számos megközelítést.”

„Tehát van még tennivaló bőven, és én biztosan nem adom fel egészen addig, amíg teljesen világossá nem válik, hogy nem lehet már semmi többet tenni. Természetesen még nem tartunk ezen a ponton. A 16. cikkely életbe léptetése nem elkerülhetetlen. Szeretném, ha mindenki tisztában lenne ezzel.”

Korábban az ír kormány arra figyelmeztetett, hogy az EU megállapodás nélküli Brexitbe taszíthatja Nagy-Britanniát, ha Boris Johnson felrúgja az Észak-Írországgal kapcsolatos megállapodásban foglaltakat. Simon Coveney külügyminiszter vasárnap a beszédében azt mondta, hogy a 16. cikkely aktiválása és a megállapodás felfüggesztésére irányuló minden lépés nagyon súlyos következményekkel járna.

Az EU és a britek közti megállapodás ide vonatkozó részének célja az volt, hogy megakadályozza a „kemény” határ kiépítésének szükségét Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Az Egyesült Királyság most azonban azt mondja, hogy szeretné megváltoztatni a megállapodást. Az EU javaslatokat terjesztett elő, de a britek szerint ezek nem mennek elég messzire és nem oldják meg a problémát…

A Brexitről egyébként nemrégiben újabb megdöbbentő statisztikák láttak napvilágot, amelyek szerint az új szabadkereskedelmi megállapodások gazdasági szempontból „meg se közelítik az EU-ból való kilépéssel elvesztett GDP-t”. Kiderült ugyanis, hogy Brexitből származó veszteség több, mint 170-szer akkora, mint az új megállapodásokból várható nyereség.   Forrás

(Visited 1 times, 1 visits today)
Megosztás