Nagyot zuhant a Nagy-Britanniába dolgozni érkező EU polgárok száma és több mint 1 millióan léptek le az országból 1

Az Egyesült Királyságban munkát kereső uniós polgárok száma 36 százalékkal csökkent a Brexit óta – derült ki egy a nyár folyamán készített tanulmányból.

Nagyot zuhant a Nagy-Britanniába dolgozni érkező EU polgárok száma és több mint 1 millióan léptek le az országból 3

Az Indeed nevű vállalat kutatása azt találta, hogy a vendéglátásban és a kiskereskedelemben az alacsony bérezésű munkahelyek iránti érdeklődés zuhant a legnagyobb mértékben, és durván 41 százalékkal esett vissza a 2019-es szinthez képest. A kormány új bevándorlási politikája, amely a „szakképzett” munkavállalókat helyezi előtérbe, megnehezíti a külföldi állampolgárok számára az ilyen alacsonyabb fizetésű szerepek betöltését – írta az Indeed.

Korábban egyébként már több üzleti csoport is figyelmeztetett, hogy az uniós munkavállalók csökkenő száma munkaerőhiányhoz fog vezetni. Ez a probléma természetesen a vendéglátóipart viseli meg a leginkább, amely az elmúlt hónapokban  folyamatosan kínlódik a személyzet felvételével.

Ennek eredményeként Tim Martin, a Wetherspoons tulajdonosa, aki korábban támogatta a kemény Brexitet, felszólította a kormányt, hogy vezessen be egy „ésszerűbb és liberálisabb” vízumrendszert, ami jobban bevonzza a külföldi állampolgárokat az Egyesült Királyságba.

„Amerika, Ausztrália és Szingapúr sok évtizede profitál ebből a megközelítésből. A bevándorlás a demokráciával kombinálva működik ”- tette hozzá.

Az Indeed jelentése azt is kiemelte, hogy az európaiak már kevésbé érdekeltek abban is, hogy jobban fizető pozíciókat pályázzanak meg az Egyesült Királyságban a Brexitet követően. A kutatás azonban kimutatta azt is, hogy a nem európai származásúak megnövekedett érdeklődése pótolja ezt a hiányt.

Jack Kennedy, az Indeed brit közgazdásza azt mondta, hogy „két különböző kép” kezd kirajzolódni azoknak a brit munkaadóknak, akik külföldi munkatársakat akarnak felvenni. Az olyan ágazatoknak, ahol általában véve magasabbak a fizetések, nem lesznek komoly nehézségeik a munkavállalók toborzásában, de az alacsonyabb fizetésű iparágak küzdeni fognak az üres munkahelyek betöltéséért.

„Ez azt jelenti, hogy hazai származású dolgozókra lehet szükség a munkahelyek feltöltésére. Mivel azonban számos ágazat, beleértve a vendéglátást is, már most is küzd az összes szükséges személyzet felvételével, magasabb fizetésekre lehet szükség, hogy bevonzzák a brit munkavállalókat eme szerepek betöltésére.” – mondta.

Összesen eddig durván 1,3 millió nem brit munkavállaló hagyta el a szigetországot 2019 vége óta a Brexit és a járvány sokkhatásainak következtében.         Forrás

Megosztás