Az új Brexit megállapodás bejelentésére készül a brit miniszterelnök 1

Rishi Sunak hétfőn négyszemközt tárgyal az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, miközben a két fél az Észak-Írországi Protokollal kapcsolatos problémák megoldására törekszik egy kompromisszumos megállapodás keretein belül.

Az új Brexit megállapodás bejelentésére készül a brit miniszterelnök 3

A Downing Street és az Európai Bizottság vasárnapi közös nyilatkozatukban megerősítették, hogy a miniszterelnök és az elnök Nagy-Britanniában találkoznak, hogy megvitassák a Brexit-megállapodás módosításainak „összetett kihívásait”. Az egyre növekvő várakozások közepette, hogy hamarosan megszületik a megállapodás, Dominic Raab miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta Sunak úr már a megállapodás megkötésének kapujában áll.

A közös nyilatkozat szerint a pár megállapodott abban, hogy találkoznak, hogy „egy sor összetett kihívásra közös, gyakorlati megoldásokat dolgozzanak ki”. A két vezető a legfrissebb hírek szerint sajtótájékoztatót fog tartani a mai napon 15.30-kor.

Rishi Sunak figyelmeztetést kapott, hogy ne “próbálja meg presszionálni” a parlamenti képviselőket az EU-val kötött Brexit utáni megállapodás támogatására azáltal, hogy sietteti a szavazást a jövő héten az alsóházban. A miniszterelnök kijelentette ugyanakkor, hogy „minden tőlük telhetőt megtesznek” az Észak-Írországi Protokollal kapcsolatos problémák megoldására irányuló megállapodás véglegesítése érdekében, és várhatóan hétfőn már érkezik is az ezzel kapcsolatos nagy bejelentés.

Mr. Sunak a módosítások segítségével „biztosítani akarja, hogy a megállapodás megoldja a gyakorlati problémákat a helyszínen, biztosítja a kereskedelem, a termékek szabad áramlását az Egyesült Királyságon belül, megőrzi Észak-Írország helyét az Unióban, és visszaadja a szuverenitást” – nyilatkozta tegnap este.

Az új megállapodás értelmében az Egyesült Királyságon belülről Észak-Írországba érkező áruk eltérő vámellenőrzésen eshetnek át a továbbiakban, ha azokat Írországba szánják – amely még mindig az EU része.

„Úgy gondolom, hogy valódi előrelépés történt” – mondta Raab a Sky News Sophy Ridge On Sunday című műsorában.

Később Laura Kuenssbergnek, a BBC műsorában ezt mondta: „Ha sikerül végre olyan megoldást találni ami megfelel és sikerül végre átszakítani a célszalagot (már nagyon közel állunk hozzá), akkor ez hatalmas előrelépés lenne.”

Raab úr azt mondta, „paradigmaváltás” történt Brüsszel hozzáállását illetően, ami a vámellenőrzések változásait, valamint az unionista aggályok kezelését illeti. Hamarosan tehát, akár már a mai nap folyamán fontos bejelentés következhet a brit miniszterelnöktől, és az EU és Nagy-Britannia kapcsolatában ismét egy új fejezet veheti kezdetét.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után