Az Európai Bíróság figyelmeztette Rishi Sunakot, hogy a tervével a brit kormány törvényt szeg 1

Rishi Sunak figyelmeztetést kapott, hogy megsérti az emberi jogi törvényeket, ha kormánya figyelmen kívül hagyja a menedékkérők Ruandába küldésének megakadályozására irányuló európai bírósági végzéseket.

Az Európai Bíróság figyelmeztette Rishi Sunakot, hogy a tervével a brit kormány törvényt szeg 3

A brit miniszterelnök többször is megfogadta, hogy nem hagyja, hogy az általa „külföldi bíróságnak” nevezett bíróság megakadályozza a kormánya azon tervét, hogy a migránsok egy részét tulajdonképpen deportálja az afrikai országba. Siofra O’Leary, az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) elnöke viszont csütörtökön kijelentette, hogy „egyértelmű jogi kötelezettsége van” az országoknak, hogy teljesítsék a strasbourgi testület utasításait.

Az EJEB bizonyos körülmények között életbe léptetheti a 39-es szabályt, és az egyik ilyen eset volt az, ami hozzájárult ahhoz, hogy 2022-ben nem tudott felszállni az első brit járat illegális bevándorlókkal a fedélzetén, amellyel Ruandába szállították volna őket.

O’Leary egy sajtótájékoztatón ezt mondta: „Az egyezmény világos jogi kötelezettséget ró az államokra, hogy betartsák a 39. szabály intézkedéseit.” Kijelentette, hogy a rendhagyó intézkedéseket csak „kivételes körülmények között lehet alkalmazni, amikor a helyrehozhatatlan kár valós és közvetlen veszélye áll fenn”.

A bíró szerint az Egyesült Királyság „mindig is betartotta a 39. szabály intézkedéseit”, kivéve egy nagyon különleges esetet, és „nyilvánosan kijelentette, hogy más államoknak is be kell tartaniuk a 39. szabály előírásait”. A Downing Street 10. elutasította a bírálatot, és kitartott amellett, hogy a kormány ruandai törvényjavaslata nem igényel sürgősségi beavatkozást a strasbourgi bíróságtól.

Sunak úr hivatalos szóvivője azt mondta: „Biztosak vagyunk abban, hogy jogszabályaink megfelelnek nemzetközi kötelezettségeinknek… Nem kell Strasburgnak beavatkoznia a járatok blokkolása érdekében, ahogyan 2022-ben tették.”

A szóvivő továbbá hozzátette: „Úgy raktuk össze a törvénytervezetet, hogy a miniszterek felhatalmazást kapnak arra, hogy szükség esetén ne kelljen alárendelni magukat ezeknek az ítéleteknek… A miniszterelnök többször is világossá tette, hogy nem engedjük, hogy egy külföldi bíróság megakadályozza a járatok felszállását.”

A szóvivő szerint a ruandai törvényjavaslat és az afrikai országgal kötött új szerződés kombinációja feleslegessé tenné az említett 39. szabály szerinti intézkedés szükségességét.

A Safety of Rwanda törvényjavaslat, amely a parlament elé kerül, súlyosan korlátozza a brit bíróságok azon képességét, hogy beavatkozhassanak a menedékkérők Ruandába küldésének megakadályozásában. Ennek eredményeként valószínűbb, hogy ezek a jogi kifogások a strasbourgi bíróság elé kerülnek.

Sunak korábban kitartott amellett, hogy „nem engedi, hogy egy külföldi bíróság megakadályozza a migránsokat szállító gépeket a felszállásban”, és azt mondta az újságíróknak: „Az én türelmem elfogyott, a britek türelme szintén megfogyatkozott”.

Arra a kérdésre, hogy semmibe veszi-e az EJEE 39. szabályának rendelkezéseit, Sunak úr azt mondta, hogy „a miniszterek döntik el, hogy teljesítik-e”, majd hozzátette: „Nem tettem volna be ezt a záradékot a törvényjavaslatba, ha nem vagyok hajlandó használni.”

Az ENSZ menekültügyi ügynökségének vezetője is bírálta a brit kormány megközelítését.

Filippo Grandi azt mondta a BBC-nek, hogy néhány „több erőforrással” rendelkező ország „olyan rendszereket dolgoz ki, amelyek segítségével lerázhatják magukról a menedékkérőkkel szembeni felelősségüket, és ezt a felelősséget más államokra hárítják át. Ez pedig szembe megy a menekültek védelmét szolgáló alapelvekkel.” – tette hozzá.

Ruanda kijelentette, hogy nem engedné a britekkel kötött megállapodás megvalósulását, ha Sunak kormánya nem tartaná be a nemzetközi jogot.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után