36 órás káosz a Ryanair egyik járatán a hatalmas vihar miatt – többen összehányták magukat és volt aki elájult, a gép végül Skóciában landolt 1

A Ryanair egyik gépének utasai, akik az Isha vihar közepette szálltak fel, egy 36 órán át tartó káoszba keveredtek, mely során az utasok közt volt, aki elájult, többen is hánytak, és az utasoknak hosszabb időn keresztül nem jutott víz és étel sem.

36 órás káosz a Ryanair egyik járatán a hatalmas vihar miatt – többen összehányták magukat és volt aki elájult, a gép végül Skóciában landolt 3

Az egyik utas, egy gyerek, aki elvesztette eszméletét az őket ért megpróbáltatások során, nem hagyhatta el a gépet, szülei később azt mondták, hogy „soha többé nem repülnek a Ryanairrel”. Az eredetileg a Párizs-Beauvis-ból Dublinba tartó járaton vasárnap az indulástól kezdve folyamatosan gondok voltak, mivel már a beszállásnál két óra késésben voltak.

Azonban hamarosan már a késve indulás volt az utasok legkisebb problémája, mivel a felszállás után a járat erős turbulenciába került ami hosszabb időn át rángatta a gépet, és még a pilóta is „a valaha átélt legrosszabbnak” minősítette. A Ryanair gépét ezután Belfastba irányították át, majd ezt követően pedig Glasgow-ba az Isha vihar okozta borzalmas időjárási körülmények miatt.

Az egyik 23 éves utas, Charlotte Moloney, modell a GB News-nak mesélt a szörnyű élményről, amikor az utasok közül többen is hánytak és sokan pánikba estek, miközben a légörvény  „csak úgy dobálta” a gépet.

“Eleinte nem féltem, de hamarosan a pilóta hirtelen manővereket kezdett csinálni, és nagyon hangosan lehetett hallani a hajtóműveket.” Ahogy a turbulencia fokozódott, a gép “egyik oldalról a másikra hintázni kezdett. Az emberek körülöttem hánytak és többen sírtak”.

Körülbelül egy órányi viharban való utazás után, a repülőgépet először Belfastba irányították át. A körülményeket azonban még mindig túl rossznak ítélték meg a leszálláshoz, ezért ehelyett Glasgow-ba kellett repülniük. A repülőgép végül este 7 óra körül szállt le a glasgow-i Prestwick repülőtéren, ahol négy órán át várakoztak a kifutón.

Egy 20 év körüli nőt, aki pánikrohamot kapott, majd elájult, azonnal leszállítottak a gépről, és orvosi ellátásban részesítettek. Egy másik, szintén eszméletét vesztett utas, egy hét év körüli fiatal lány azonban nem volt ilyen szerencsés. Moloney elmondta, hogy a fiatal lány „olyan sápadt volt, és úgy nézett ki, mint aki halálán van”, azonban őt nem vitték le a gépről hogy orvosi ellátást kapjon. Szülei végül a gép elejébe vitték, hogy jelezzék a személyzetnek, hogy baj van.

36 órás káosz a Ryanair egyik járatán a hatalmas vihar miatt – többen összehányták magukat és volt aki elájult, a gép végül Skóciában landolt 4

A 23 éves hölgy azt is elmondta a GB News-nak, hogy víz- és élelemhiány volt a fedélzeten. Sok utas rosszul érezte magát a nagy turbulencia miatt, de vizet nagyon nehezen tudtak csak szerezni az utasok számára, és az embereknek azt mondták, hogy fizetniük kell még egy zacskó chipsért is.

Miközben az utasok a repülőgép fedélzetén várták, hogy a Ryanair eldöntse, mit tegyen, a tomboló vihar továbbra is rázta a gépet. Moloney szerint a pilótát és a személyzetet is összezavarta a helyzet. Azt mondta: „Úgy tűnt, a pilóta sem tudta, hogy mi lesz, és ő maga is feszültnek tűnt. A hangján lehetett hallani, hogy nagyon ideges.”

Éjfélhez közeledve a pilóta úgy döntött, hogy nem repül vissza Dublinba, mivel a körülmények túl veszélyesek voltak. Amikor később Moloney megkérdezte tőle, miért döntött úgy, hogy Glasgow-ban maradnak éjszakára, így válaszolt: „Különben holnap már nem lesz munkám”.

Az utasoknak ezek után azt mondták, hogy saját maguknak kell szállást találniuk Glasgow-ban, mert a Ryanair gép csak másnap tud majd útnak indulni. Moloney, aki egy párizsi divatbemutatóról utazott haza barátjával, Laurennel, szerencsés volt, hogy egy Premier Innben talált szállást.

Másoknak azonban nem volt ilyen szerencséje. Elmondta, hogy egy francia házaspár később azt mondta neki a repülőn, hogy körülbelül 100 ember nem talált szállást, és az éjszakát a repülőtér padlóján kellett tölteniük. Azt is elmondták neki, hogy nem kaptak még csak ingyen ételt sem.

A káosz a következő napon tovább folytatódott, amikor az utasok újra megjelentek a repülőtéren, abban a reményben, hogy felszállhatnak a járatukra, annak ellenére, hogy a légitársaság nem közölte hogy mikor tudnak felszállni. Moloney másnap délelőtt 11 óra körül érkezett meg. Dél körül küldtek egy e-mailt, amelyben közölték az emberekkel, hogy járatuk késik és csak 15:30-kor tud felszállni, annak ellenére, hogy előtte nem is jelezték a felszállás eredeti időpontját.

Ezt később este 8 órára tolták el, és a csalódott utasok döbbenten vették észre, hogy a légitársaság mindössze fejenként egy 6 GBP értékű utalványt osztott ki, amelyet étkezésre használhattak fel, amíg a reptéren várakoztak. Később két további utalványt küldtek minden utasnak, így a végösszeg 18 fontra nőtt fejenként.

A gép végül 23:00 körül szállt le Dublinban, több mint 30 órával azután, amikor eredetileg le kellett volna szállnia. Úgy tudni, még nem küldtek e-mailt a járat utasai részére a kártérítés igénylése kapcsán.

A Ryanair szóvivője azt mondta: “Az Isha vihar miatt néhány, az Egyesült Királyságba és Írországba, illetve onnan induló járat nem tudott időben megérkezni január 21-én/hétfőn, január 22-én, beleértve ezt a Párizsból Dublinba tartó járatot (január 21.), amelyet át kellett terelni Glasgow-ba.”

„Az utasok a fedélzeten maradtak (kevesebb, mint 3 órán át), amíg megpróbáltuk a gépet elindítani Dublin felé, azonban mivel az időjárási viszonyok nem javultak, és a személyzet elérte a maximálisan megengedett munkaórák számát, ez a járat csak a következő nap indulhatott tovább.”

„Annak ellenére, hogy a Ryanair igyekezett szállást biztosítani az utasok számára, a rendelkezésre álló szálláshelyek száma korlátozott volt, és az utasok tájékoztatást kaptak arról, hogy a szállást maguknak kell megoldaniuk, és visszaigényelhetik a költségeket a Ryanair.com oldalon. Ez a járat másnap (január 22-én) indult tovább Glasgow-ból Dublinba több mint 170 utassal a fedélzetén.”

“A Ryanair őszintén elnézést kér minden utastól, akit ezek a viharral összefüggő fennakadások érintettek, amelyek rajtunk kívülálló okok, és minden más légitársaságot is érintettek, amelyek az Egyesült Királyságba és Írországba járatokat indítottak vasárnap és hétfőn.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után