Az egyik benzinkút már brutális, majdnem £3/liter áron adja az üzemanyagot Londonban 1

Az egyik benzinkút a brit fővárosban úgy döntött, hogy nem lacafacázik, és árat emel, méghozzá nem is kicsit, miközben az üzemanyag válság és a pánik üzemanyag vásárlás tovább folytatódik Nagy-Britannia számos részén.

Az egyik benzinkút már brutális, majdnem £3/liter áron adja az üzemanyagot Londonban 3

A Benzin Kiskereskedők Szövetsége nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a fővárosban és az ország délkeleti régiójában a rendelkezésre álló készletek még mindig fogyóban vannak. A napokban közzétettek egy térképet is, ami azt mutatja, hogy a szigetország egyes részén mennyire súlyos az üzemanyag válság. A hétfői naptól pedig a katonaság is elkezd besegíteni az üzemanyag benzinkutakhoz való elszállításában.

Az egyik töltőállomás azonban mindeközben úgy döntött, hogy inkább egy kicsit többet szeretne kaszálni a megnövekedett keresleten. Így fogták, és az üzemanyag árát felnyomták az országos átlagnak több, mint a duplájára. Nem kizárt, hogy a Sloane Avenue-n, Dél-Kensingtonban található töltőállomáson árulják így Nagy-Britannia legdrágább, ólommentes üzemanyagát nem kevesebb, mint literenkénti 2,93 fontos áron.

Az egyik benzinkút már brutális, majdnem £3/liter áron adja az üzemanyagot Londonban 4

Ez egyben azt jelenti, hogy a sofőrök kevesebb, mint hét liter üzemanyagot kapnak durván 20 fontért, míg egy kisebb méretű autó teletankolása több, mint 150 fontba kerül, ha ennél a kútnál kerülünk sorra. A brutális árakról először az 56 éves Simon Lloyd posztolt, hogy figyelmeztesse az embereket, de a férfi hozzátette, hogy hiába a több mint duplájára emelt árak, a kocsisor semmivel nem lett kisebb. Az embereket tehát még ez sem tántorítja el.

„A multkor azt hittem hogy a két fontos literenkénti ár magas, erre itt meg már majdnem 3… Végül is ez csak egy kis benzinkút, ahol csak 3 töltő van, és valószínűleg csak így próbálják elvenni az emberek kedvét az indokolatlan tankolásoktól, de nem úgy tűnik, hogy ez sikerülne. Ezek bármennyit képesek kifizetni úgy látszik. Találkoztam olyannal is aki hajnal óta egy kútnál parkolt arra várva, hogy kinyisson.” – mesélte a férfi.

A miniszterelnök azt nyilatkozta pár napja, hogy a helyzet már kezd stabilizálódni, de az üzemanyag szövetség elnöke, Brian Madderson azt mondta, hogy továbbra is „nagy a probléma” Nagy -Britannia számos részén. Madderson örömmel fogadta a bejelentést, hogy a katonaság is besegít de figyelmeztetett, hogy ennek túl nagy hatása nem igazán lesz.

A válság kialakulása előtt egyébként az üzemanyag átlagos literenkénti ára Nagy-Britanniában durván ennyi volt: benzin – 136 p/liter, diesel – 138 p/liter.      Forrás