Nem fogjátok elhinni, hogy összesen hány EU-s teherautó sofőr jelentkezett Anglia „megmentésére” 1

A miniszterek értesülései szerint alig volt néhány kamionsofőr az EU-ból, aki jelentkezett az Egyesült Királyságba, hogy a felkínált ideiglenes vízumokkal munkát vállalhassanak, hogy segítsenek a briteknek megoldani az üzemanyag válságot, amit a megfelelő képesítéssel rendelkező sofőrök hiánya okoz.

Nem fogjátok elhinni, hogy összesen hány EU-s teherautó sofőr jelentkezett Anglia „megmentésére” 3

A Times beszámolója szerint minimális érdeklődés mutatkozik csak a nehéz-gépjármű vezetők irányából az üzemanyag iparban megcsíphető ideiglenes pozíciók iránt, és ez további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy akkor hányan jönnek majd az Egyesült Királyságba a későbbiekben betölteni az üresen álló állásokat. Egyelőre ugyanis a legfrissebb adatok szerint eddig mindössze 27 EU-s tartálykocsi sofőr jelezte, hogy igényt tartana az ideiglenes vízum nyújtotta fantasztikus 3-4 hónapos lehetőségre.

A teherautó sofőrök fizetése egyébként igen csak megemelkedett a szigetországban az utóbbi időben. Erről egy korábbi cikkünkben itt olvashattok bővebben.

A hét elején a brit kormány bejelentette, hogy 300 tartálykocsi sofőrt engednek be az Egyesült Királyságba a tengerentúlról „azonnal”, és ők maradhatnak márciusig, míg további 4700 vízumot adnának ki olyan külföldi sofőröknek a hónap végétől február végéig, akik az élelmiszer célba juttatásában segédkeznének országszerte.

A miniszterek most a hírek hallatán azon aggódnak, hogy a sofőrök toborzásának ilyen gyér és már-már nevetséges eredményei mellett további csúszás várható a benzinkutak feltöltését illetően, és a kormánynak hosszabb ideig kell a hadsereg segítségére támaszkodnia.

“Az emberek nem akarnak és nem is fognak idejönni, hacsak nem különösen vonzó az ajánlat. Nem adsz fel egy jól megfizetett állást egy valamivel jobban fizető állásért, ha az csak néhány hónapig tart.” – mondta a The Times-nak Rod McKenzie, a Közúti Fuvarozási Szövetség politikai igazgatója.

Sajid Javid egészségügyi miniszter szombaton ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy szerinte a külföldi dolgozók jönni fognak az Egyesült Királyságba ennek a lehetőségnek a hallatán. „Magabiztosan állíthatom, hogy a bejelentett ideiglenes vízumok körüli legfrissebb változtatásokkal több sofőr fog érkezni az országba.” – mondta Mr. Javid.

Hétfőn viszont az iparág vezetői arra figyelmeztettek, hogy karácsonykor nagy lesz a hiány a szupermarketek polcain, amire Rishi Sunak pénzügyminiszter azzal reagált, hogy bármennyire is szeretné, sajnos nincs egy varázspálcája, amivel egyetlen legyintéssel megszüntethetné az ellátási lánc problémáit az országban. Így hát marad a katonaság és az eddig „összehalászott” 27 tartálykocsi sofőr… Hát nem fantasztikus eredmény?!       Forrás

Megosztás