Akár 5000 fontra is büntethetnek, ha autósként ezekre a „nyári” szabályokra nem figyelsz oda Angliában 1

Akár több ezer fontos pénzbírsággal is sújthatják a sofőröket a szigetország területén, ha egy gyakori, főként nyáron jellemző hibát elkövetnek a volánnál ülve. A brit KRESZ szerint ugyanis minden sofőrnek le kell lassítania, és „ha kell, meg kell állnia”, ha elkápráztatja vagy elvakítja az erős napfény.

Akár 5000 fontra is büntethetnek, ha autósként ezekre a „nyári” szabályokra nem figyelsz oda Angliában 3

Aki ezt az egyszerű szabályt elmulasztja betartani, adott esetben akár 5000 fontig terjedő pénzbírsággal is sújtható. A napszemüvegeket gyakran úgy tervezik, hogy minimálisra csökkentsék a tükröződést, és előfordulhat, hogy a járművezetők ebből fakadólag nem vesznek tudomást az erős napfényről (egészen addig míg pl. egyszer csak valami miatt le nem veszik), és ezért nem lassítanak.

„Mindig legyen friss levegő a jármű belsejében, hogy elkerülje az álmosságot. Legyen tudatában annak, hogy az útfelület puhává válhat, vagy ha száraz időszak után esik, akkor pedig igen csúszóssá. Ezek a körülmények befolyásolhatják az irányíthatóságot és a fékezést. Ha elkápráztatja az erős napfény, lassítson, és ha szükséges, álljon meg.” – olvasható szintén a kresz szabályai közt.

A kresz azt is részletezi, hogy bizonyos körülmények között tilos a napszemüveg viselése. „Éjszaka vagy rossz látási viszonyok között ne használjon színezett szemüveget, lencsét vagy napellenzőt, ha azok korlátozzák a látását”. A büntetés e szabálysértésért lehet büntetőpont, kemény pénzbírság vagy szélsőséges esetben akár a jogosítványunkat is elvehetik.

A figyelmeztetés abból az okból kifolyólag is aktuális, hogy Nagy-Britanniában meleg idő és hőhullámok várhatóak, ami miatt valószínűleg több sofőr visel majd napszemüveget. Nagy-Britanniában a meleg időjárás tehát várhatóan tovább folytatódik, és az új előrejelzések szerint a hőmérséklet új magasságokba emelkedhet.

A figyelmeztetés az amúgy is igen napsütéses június közepette érkezett, arról nem is beszélve, hogy vasárnap volt az év eddigi legmelegebb napja, amikor Lincolnshire területén Conningsbyben 32,2 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A Met Office szerint azonban még nem világos, hogy a szezon hátralévő része felveszi-e a versenyt a 2022-es nyári hőség során tapasztalt extrém meleg időjárási körülményekkel.

Tavaly július 19-én a lincolnshire-i Coningsbyben 40,3 °C-os hőmérsékletet mértek, ami az Egyesült Királyság történetének valaha volt legmelegebb napja volt. A lényeg tehát, hogy idén nyáron is lehet hasonlóan meleg időre számítani, és az erős napsütésben is vezessünk óvatosan a balesetek elkerülése végett.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után