Hivatalos! A Brit kormánynak az illegális bevándorlók deportálására vonatkozó terve törvénytelen 1

A kampányolók együtt ünnepelhettek, miután megnyerték a bírósági tárgyalást a kormány vitatott ruandai deportálási programjával kapcsolatban. Három bíró hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság döntését, amely korábban kimondta, hogy a kelet-afrikai ország „biztonságos harmadik országnak” tekinthető.

Hivatalos! A Brit kormánynak az illegális bevándorlók deportálására vonatkozó terve törvénytelen 3

Az ítéletben Sir Geoffrey Vos kijelentette, hogy „alapos okunk van” azt gondolni, hogy a menedékkérőket a kínzás vagy az embertelen bánásmód „valós kockázata” fenyegeti, vagy hogy menedékkérelmeiket nem határozzák meg megfelelően Ruandában. Lord Burnett hozzátette, a bíróság erre a konklúzióra jutott a törvénnyel kapcsolatban, és „semmilyen álláspontot sem képviselt” a javaslat politikai megfontolásait illetően.

Rishi Sunak azonnal nyilatkozatot adott ki az ítéletet követően, amelyben megerősítette, hogy fellebbezést fognak benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz. Azt mondta:

„Bár tiszteletben tartom a bíróság döntését, alapvetően nem értek egyet a következtetéseikkel. Ennek a kormánynak az elképzelése nagyon egyszerű, ennek az országnak – és az önök kormányának – kell eldöntenie, hogy ki jöhet be az országba, nem a bűnbandáknak. És mindent megteszek, hogy ez így is történjen.”

Suella Braverman belügyminiszter azt állította, hogy a jelenlegi rendszer „a brit nép ellen van beállítva” ebben a kérdésben.

Arra a kérdésre, hogy a „baloldali ügyvédeket hibáztatja-e a kudarcért, azt mondta: „Azért változtatjuk meg a törvényeket az illegális migrációról szóló törvényjavaslatunkon keresztül, azért alakítunk ki úttörő együttműködést Ruandával, mert szerintünk törvényes, és egy olyan országgal jöhetne létre, amelyről úgy gondoljuk, hogy biztonságos…”

Ruanda kormánya is felháborodott a döntés hallatán, és a döntés közzététele után alig néhány perccel közzétettek egy nyilatkozatot.

Yolande Makolo szóvivő azt mondta: „Bár ez végső soron az Egyesült Királyság igazságszolgáltatási rendszerének döntése, vitatjuk azt az ítéletet, amely szerint Ruanda nem biztonságos ország a menedékkérők és menekültek számára. Ruanda a világ egyik legbiztonságosabb országa, és az UNHCR és más nemzetközi intézmények is elismertek minket a menekültekkel szembeni példaértékű bánásmódunkért.”

Sonya Sceats, a Freedom from Torture vezérigazgatója a Metro.co.uk-nak elmondta, hogy “örömteli” hír ez az eredmény, amely “az értelem és az együttérzés győzedelme”.

A Downing Street nem volt hajlandó megmondani, hogy továbbra is úgy gondolja-e, hogy migránsokat küldenek Ruandába még a következő választások előtt.

Suella Braverman ma délutáni nyilatkozatában azt mondta: „A britek meg akarják állítani a hajókat, és ez a kormány is ezt szeretné. Ez az, amit elhatároztam, hogy teljesíteni fogok, és egy lépést sem teszek hátrafelé. A ruandai kormányhoz hasonlóan továbbra is teljes mértékben elkötelezett vagyok e politika mellett.”

A több millió fontos ruandai javaslatot először Priti Patel volt belügyminiszter terjesztette elő, abban az időszakban, amikor a miniszterekre egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy megbirkózzanak azon emberek egyre növekvő számával, akik a Csatornán keresztül próbáltak bejutni az Egyesült Királyságba.

Sok kampányoló számára a mai döntés kulcsfontosságú fejezetet jelent az Egyesült Királyság bevándorláspolitikájának jövőjében.

Enver Solomon, a Menekültügyi Tanács vezérigazgatója a Metro.co.uk-nak ezt mondta: „Megkönnyebbültünk, hogy a Fellebbviteli Bíróság úgy döntött, hogy Ruanda nem biztonságos ország a menedékjogot kérők számára. Csalódottak vagyunk azonban amiatt, hogy nem jutottak arra a következtetésre, hogy a törvényjavaslat teljes egészében jogellenes.”

„Emlékezzünk arra, hogy az Egyesült Királyság nemzetközi szinten kötelezettséget vállalt a menekültügyi egyezmény értelmében, hogy biztonságos menedéket nyújtson azoknak, akik az életüket féltve menekülnek, és a mi hazánkban keresnek menedéket. Ez büszkeség a britek számára. Nem szabad tehát hátat fordítanunk ennek a kötelezettségünknek és azoknak a férfiaknak, nőknek és gyermekeknek, akik olyan országokból jönnek hozzánk, mint Szudán vagy Afganisztán.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után