A Bank of England hivatalos bejelentése, hogy mire lehet számítani a következő hónapokban 1

A Bank of England a tegnapi nap folyamán bejelentette, hogy 1,75 százalékra emelte az alapkamatot, ami az elmúlt 27 év legnagyobb emelése. A megélhetési költségek válsága pedig a következő évben is folytatódni fog, és csak 2024-ben kezd majd enyhülni, az Egyesült Királyság gazdasága pedig öt egymást követő negyedévben zsugorodik a Bank legfrissebb előrejelzései szerint.

A Bank of England hivatalos bejelentése, hogy mire lehet számítani a következő hónapokban 3

Az infláció 13,3 százalékra fog emelkedni már ezen a télen, amivel párhuzamosan a gázárak emelkedése azt jelenti, hogy a fogyasztók átlagosan 3500 GBP éves energiaszámlával szembesülnek majd rövidesen – ez a bő egy évvel ezelőtti 1200 fonthoz képest egy közel háromszoros szorzó – közölte a Bank.

A háztartások életszínvonalának eddigi leghosszabb és legélesebb esésével kell szembenézniük a Nagy-Britanniában élőknek, többek közt mivel az energiaszámlák megháromszorozódnak, az Egyesült Királyság pedig mély és elhúzódó recesszióba süllyed – figyelmeztetett a Bank of England a gazdaságról szóló valaha készült egyik legelkeserítőbb értékelésében.

A Resolution Foundation agytröszt arra figyelmeztetett, hogy jövőre az infláció „csillagászati” rekordmagasságot, 15 százalékot érhet el, ami 1980 óta a legmagasabb szint lenne.

Rishi Sunak, volt pénzügyminiszter így nyilatkozott a helyzettel kapcsolatban: „Országunk számára az egyik legsürgetőbb kihívás, amellyel szembe kell néznünk, az infláció mielőbbi megfékezése. A Bank of England ma cselekedett, és elengedhetetlen, hogy bármely jövőbeli kormány megálljt parancsoljon az infláció emelkedésének, ne pedig tovább súlyosbítsa a helyzetet.”

„A növekvő hitelfelvétel nyomást fog gyakorolni a kamatlábakra, ami az emberek jelzáloghiteleinek megnövekedett törlesztőit jelenti. Emellett a magas infláció és a magas árak emiatt tovább tartanak, így mindenki szegényebb lesz. Miniszterelnökként az infláció megfékezését, a gazdaság növekedését, majd az adók csökkentését helyezném előtérbe.” – jelentette ki a miniszterelnök jelölt.

Colin Dyer, az abrdn pénzügyi tervezési szakértője a következőket mondta: „Bár a megtakarítással rendelkezők örömmel fogadják a szokásosnál magasabb, 1,75%-os kamatemelést, ez még mindig nem ér semmit a jelenlegi 9,4%-os inflációval szemben. Tagadhatatlanul nagy pénzügyi nyomás nehezedik a pénzszűkében lévő háztartásokra, amely az elkövetkező hónapokban tovább fog erősödni, az energia-, élelmiszer- és üzemanyagárak szárnyalása pedig eközben nem mutatja a lassulás jeleit. A 0,5 százalékos kamatemelés nem lesz elég ennek ellensúlyozására.”

„Ezért a megtakarítóknak saját kezükbe kell venniük a dolgokat. Kulcsfontosságú a birtokukban lévő pénz növelésének stratégiai módjainak megfontolása, akár egy szakértővel beszélve a rendelkezésre álló lehetőségekről, akár annak áttekintéséről, hogy ideje elfogadni valamilyen befektetési kockázatot. Ez különösen kulcsfontosságú lesz a készpénzben megtakarított nyugdíjasok számára, akik azt fogják látni, hogy megtakarításaik reálértéküket veszítik a növekvő inflációval szemben.”

Richard Ollive, a Wesleyan pénzügyi szakértője hozzátette, hogy a növekedés jelentős hatással lesz a lakástulajdonosokra is.

“A számok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban a jelzáloghitel-tulajdonosok valamivel több mint egyötöde köt változó kamatozású ügyleteket, ami azt jelenti, hogy körülbelül 1,9 millió lakástulajdonost fog a kamatemelés sújtani, és akár több száz fonttal kell majd többet fizetniük éves szinten.” – mondta Ollive.

„Ennek eredményeként sokan közülük most nézegetik a szerződésüket – hosszú idő óta talán először –, és azon gondolkodnak, vajon jobb lenne-e, ha inkább egy fix kamatozású hitelre állnának át. Bár senki sem tudja biztosan megjósolni, hogy mi fog történni, a hosszú távú pénzügyi döntések meghozatala előtt mindig jó tanács egy profi tanácsadóval elbeszélgetni.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után