Rengetegen eshetnek a £400-os, „mindenkinek járó” támogatástól Nagy-Britanniában 1

A Nagy-Britanniában élő családok és háztartások elvileg 400 font támogatást kapnak majd ami az energiaszámlájukból kerül levonásra ezen a télen – viszont most sokakban felmerült az aggodalom, hogy bérlők százezrei eshetnek el ettől az összegtől.

Rengetegen eshetnek a £400-os, „mindenkinek járó” támogatástól Nagy-Britanniában 3

A brit kormány mindenféle kedvezményeket nyújt a britek támogatására a megélhetési költségek válságával való megküzdéshez, miközben az energiaköltségek egyre magasabbra repülnek. A jótékonysági szervezetek azonban most aggodalmukat fejezték ki, hogy ez a segítség jó eséllyel nem fog eljutni egy csomó bérlőhöz, akiknél a számlák bele vannak kalkulálva az albérlet árába, miután kiderült, hogyan is fog működni pontosan a rendszer.

A miniszterek nemrégiben közölték, hogy elvárják, hogy a landlordok, akik ilyen szisztéma szerint adják bérbe ingatlanjaikat a kedvezményt továbbítsák a bérlőiknek – viszont erre őket semmiféle törvény nem kötelezi.

Polly Neate, a Shelter vezérigazgatója ezt nyilatkozta: „Azok a bérlők, akiknek az energiaszámláját a bérleti díj vagy a szolgáltatási díj tartalmazza, közvetlenül nem igényelhetik a kormány által kínált energiakedvezményt. Ehelyett a landlordjuk irányába kiszolgáltatott helyzetben lesz az illető vagy család, hogy a főbérlő továbbadja-e ezt a sokak számára nagyon fontos támogatást.”

„Rettentő igazságtalan, hogy pont azok bukhatják el ezt a támogatást, amire ráadásul nagyon nagy szükségük lenne, akiket a leginkább sújt az árak emelkedése. A kormány vizsgálja ezt az álláspontot, és elismerték, hogy ez így nem lenne helyes. Most arra buzdítjuk őket, hogy gondoskodjanak arról, hogy ez a támogatás biztosan közvetlenül azokhoz kerüljön, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, nem pedig az ingatlan tulajdonosához.”

Becslések szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 585 000 ingatlant adnak bérbe úgy, hogy a számlák benne vannak az árban – ez a magánszektor körülbelül 13 százaléka. Nagy-Britanniában viszont minden háztartás, amely csatlakozik a belföldi villamosenergia-hálózatra, jogosult a 400 GBP kedvezményre.

A kormány elvileg az összeget automatikusan levonja a számlákból, méghozzá októbertől kezdődően hat hónapra felosztva.

Gillian Cooper, a Citizens Advice munkatársa a következőket mondta: „A kormány szerint a 400 GBP összegű támogatást a bérlőknek el kell utalni, ha a bérleti díj tartalmazza a számlákat. De nincs egyértelmű útmutatás arra vonatkozóan, hogy a landlordok hogyan tegyék ezt, sem olyan törvény, ami kötelezné őket erre. Aggódunk amiatt, hogy a bérlők közül sokan így eleshetnek ettől a pénzösszegtől.”

Eközben a Generation Rent, egy kampánycsoport szóvivője pedig ezzel egészítette ki a dolgot: „Sok landlord már most megemelte a bérleti díjat, hogy belekalkulálja a magasabb energiaszámlákat, arról pedig nem is beszélve, hogy a bérlőknek esélyük sincs elkérni tőlük a 400 GBP támogatást, ha ők nem akarják azt maguktól odaadni nekik.”  Nos egyelőre így áll a helyzet…     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után