Zuhannak az ingatlan árak Nagy-Britanniában – 14 éve nem estek ilyen ütemben (friss adatok) 1

Az átlagos brit ingatlan ár az elmúlt 14 évben nem csökkent olyan sebességgel, mint most júliusban egy friss kimutatás szerint. Az ingatlanok értéke átlagosan 3,8 százalékkal csökkent a júliusig tartó 12 hónap során, ami 2009 júliusa óta a legmeredekebb csökkenés – közölte a Nationwide Building Society.

Zuhannak az ingatlan árak Nagy-Britanniában – 14 éve nem estek ilyen ütemben (friss adatok) 3

A lakásárak júliusban 0,2 százalékkal csökkentek az előzőhónaphoz viszonyítva, és országos szinten az átlagos ingatlan ár jelenleg 260 828 fonton áll. Egy tipikus lakás ára most 4,5 százalékkal van a 2022. augusztusi csúcs alatt – közölte a Nationwide. Robert Gardner, a Nationwide vezető közgazdásza a következőket mondta: „A befektetők véleménye a brit kamatlábak várható alakulásáról az elmúlt hónapokban változékony volt… a lakáshitelek árazását alátámasztó hosszabb lejáratú hitelkamatok továbbra is magasak.”

„Ennek eredményeként egy új lakás megfizethetősége továbbra is kevésbé ideális azoknak, akik hitellel szeretnének lakást vásárolni. Például egy leendő vevő, aki átlagos bért keres, és 20 százalék önrésszel szeretné megvenni az első ingatlanát, havi jelzáloghitel-törlesztője a  nettó fizetésének 43 százalékát fogja kitenni (6%-os kamatot feltételezve). Ez 32 százalékos az egy évvel ezelőtti értékhez képest magas, és jóval meghaladja az elmúlt évtizedre jellemző 29 százalékos átlagot.”

„Emellett az önrész követelmények továbbra is nagy akadályt jelentenek – a 10 százalékos önrész a bruttó éves átlagjövedelem 55 százalékának felel meg.”

Hozzátette, hogy a munkanélküliség várhatóan alacsony marad, és „a meglévő hitelfelvevők túlnyomó többségének elvileg képesnek kell lennie arra, hogy átvészelje a magasabb hitelköltségek költségek hatását. A nominális jövedelem egészséges növekedési üteme, valamint az alacsonyabb lakásárak, idővel hozzájárulnak a megfizethetőség javításához.”

A Bank of England alapkamatja jelenleg 5 százalékon áll, de várhatóan tovább emelkedik csütörtökön, ugyanis a Bank továbbra is próbálja megfékezni az inflációt.

Mark Harris, az SPF Private Clients jelzáloghitel-bróker vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: „Mivel a Bank of Englandtől a hét végén újabb 25 bázispontos kamatemelés várható, még nem vagyunk túl a nehezén, ha a jelzáloghitel-költségek emelkedéséről van szó. Egyes hitelezők, köztük az HSBC, a Barclays és a Nationwide azonban csökkentették fix kamatozású hiteleiket a vártnál jobb inflációs hírek hatására.”

Nicola Schutrups, a Southamptoni székhelyű jelzáloghitel-bróker, a The Mortgage Hut ügyvezető igazgatója pedig ezt nyilatkozta: „2023 hátralévő részében a lakásárak további esése várható, de ha az infláció tovább csökken, és a munkaerőpiac erős marad, akkor ez mérséklődhet.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után